Voor schrijvers, door schrijvers

Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! In deze schrijfactiviteit is ook ruimte voor reisverhalen en flitsverhalen.
 "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef.
" Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen."
Aantal gepubliceerde inzendingen: 553
Klik op de profielnaam of -afbeelding van de schrijver voor meer informatie en een overzicht van zijn/haar schrijfactiviteiten.

dag meneer de Knor

| monsieur Robert

Nadat mijn vader ternauwernood zijn tweede herseninfarct had overleefd moest hij langdurig revalideren om te herstellen van de opgelopen schade. En dit herstel verliep langzaam, tergend langzaam. En dat viel hem zwaar als de drukbezige zakenman die hij in een vorig leven ooit geweest was. In het begin zat hij de hele dag naar buiten te staren. Niet omdat er daar zoveel meer gebeurde dan binnen, maar omdat hij niet zo’n gezelschapsmens was. Een gezellig praatje familiepot was aan hem niet besteed. Zo zat hij dagen en weken te wachten op de dingen die zouden komen. Maar die dingen kwamen niet meer. Hij was voorbij zoals de 78-toeren plaat voorbij is gegaan. Het kapitalisme kent, zoals bekend, geen enkel medelijden.

Nadat steeds meer bewoners met bekende bestemming waren vertrokken nam zijn oude bravoure weer wat toe. Hij ging met een valse toneelsigaar in zijn gele pyjama in zijn rolstoel op de gang zitten, pal tegenover de artiesteningang van zijn laatste hangar. Daar bracht hij als een vogelverschrikker in opleiding zijn laatste dagen door.

In de ongezellige huiskamer van de afdeling speelden de hele dag oude series van Swiebertje, Lassie, Pipi Langkous, de Fabeltjeskrant of het Dagboek van een herdershond. Daar was hij nou wel op uitgekeken. Het was om mesjogge van te worden.Want op de gang was er veel meer te beleven. Elke dag was daar anders. Het leek wel een carnavalsoptocht met praalwagens en dansende hupmarjannekes.

Toen ik een keer iets eerder op bezoek kwam dan gewoonlijk klopte ik zachtjes op zijn voorhoofd. Klopklopklop. Als oude jazzer op de sax improviseerde ik het ter plaatse.

‘Dag meneer de Knor, bent u daar nog?’
‘Wie is daar?’
‘Goed volk! Ontvangt u vandaag bezoek?’
‘Jaja, ik kom zo, ik moet alleen nog even mijn hoofd aanzetten. En dat duurt even want dat moet langzaam opwarmen zoals de buizenversterkers van toen.’

Even later namen de zorghanden van de dagverpleging het grapje over.
‘Is meneer de Knor op z’n post?’
‘Nee, volgens mij is hij vandaag op safari!’
‘Ja, hij zit in de tuin, hij is de bloemetjes aan het buiten zetten!’
‘Neenee, hij mag vandaag per se niet gestoord worden want hij is zijn geld aan het tellen en als hij dan wordt gestoord vliegt hij helemaal uit de bocht!’

Op een vroege ochtend werd ik onverwachts door de zusterpost gebeld. Of ik even wilde gaan zitten.
‘Rob, toen ik vanochtend aanklopte bij meneer de Knor deed hij niet open. Ook nam hij de telefoon niet op. Blijkbaar was hij niet thuis. Meneer de Knor is vannacht overleden. Ach, maar wat zeg ik nou? Sorry, maar ik bedoel natuurlijk je beste vader. Gecondoleerd, ook namens de hele afdeling.’

Meneer de Knor was een geboren Rotjeknorder, na het bombardement van 1940 aangespoeld in Mokum, met zijn aparte mores en humor.

Heeft u ook nog een meneer de Knor gekend?
Dit artikel delen?

Graag je mening (waardering en/of commentaar) over deze inzending.

Hits: 170

(De gemiddelde waardering is 4 door 1 stem(-men)

Reacties   

# RE: dag meneer de KnorEdith E 14-12-2019 21:29
Ach, ontroerend en tegelijkertijd een beetje beangstigend. Zo'n revalidatiecent rum, je kunt je er geen voorstelling van maken als je er niet bij betrokken bent, maar als je dit leest zou je toch wensen, dat het nooit zo ver komt. Heeft je vader dan ook helaas niet geholpen, want hij gleed toch plotseling en heel alleen uit het leven. Recent? Mijn condoleances. Hopelijk heeft hij een goed en prettig leven gekend en een aardige leeftijd bereikt.
# dank voor reactiemonsieur Robert 17-12-2019 19:18
beste, hartelijk dank voor uw vriendelijke woorden, het is ook een klein monument voor de dagelijkse zorghanden...
# Knap geschreven!Hans Van Battel 14-12-2019 18:47
:-)
# danke schön!monsieur Robert 17-12-2019 19:12
beste Hans, janee, zijn laatste meters vielen niet mee...

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Misschien wil je de volgende inzending ook wel lezen...

ZZZZZ.....

Geschreven door Hans Van Battel. Geplaatst in Cursiefje.
ZZZZZ..... Informatici die hun concentratie verliezen? Dat klinkt minder erg dan dat het een buschauffeur zou betreffen of een operator van een kerncenrale.Maar voor...
Actuele Top 3 van deze rubriek

Even iets anders in deze onzekere tijd.

23, mrt, 2020 Harry Boerkamp

 Een leugentje om bestwil.

15, mei, 2020 Jan Boxem

Een sprankje hoop

07, mei, 2020 Esther Goesinne

FEEDBACK

Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
 
-
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!