Voor schrijvers, door schrijvers

Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! In deze schrijfactiviteit is ook ruimte voor reisverhalen en flitsverhalen.
 "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef.
" Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen."
Aantal gepubliceerde inzendingen: 817

Een zussekus

Onderuitgezakt zit mevrouw Rutte in haar rolstoel voor de televisie. Op haar blouse zitten broodkruimels van het middageten. ‘Ha wat leuk u weer te zien’ zegt ze enthousiast als zij mij ziet. Voor de zekerheid stel ik mij nog een keer voor. Ze lacht vriendelijk. ‘O ja, dat is waar. U bent al een keer bij mij geweest. Ik zie hier zoveel gezichten verschijnen. Artsen, therapeuten...’ Ik pak een krukje en ga naast haar zitten. Mevrouw zet de televisie uit en kijkt mij vol verwachting aan. ‘Wat gaat er nu gebeuren?’ vraagt ze. 
‘Heeft u al kennis gemaakt met de psychologe?’ vraag ik.

‘Ja, het gaat om mijn geheugen hé. Ik kan niet meer zo snel nadenken. Waardeloos is dat.’ 

‘Dat zal heel moeilijk voor u zijn. ’ Ze kijkt mij bezorgd aan. ‘Ik kom niet meer thuis, straks zie ik Boris nooit meer. Ik mis hem verschrikkelijk.’
‘Zorgt uw zus nu voor hem?’   

‘Dat heeft zij mij beloofd. Hij gaat nooit naar een asiel!’

Mevrouw bukt voorover naar haar bed en pakt een knuffelbeest. ‘Hier lijkt hij wel een beetje op. Deze heb ik gemaakt bij de knutselclub. Tof mens is die activiteitendame. Ze komt alle dagen vragen of ik met haar mee wil. Dat breekt de dag tenminste.’ Ineens begint mevrouw te rillen en trekt haar gezicht in een pijnlijke grimas. Ze duwt haar benen tegen elkaar. ‘Oei buikkramp. Ik moet de hele ochtend al plassen.’ Ze kijkt de kamer rond. ‘Waar is dat alarm? Ik moet even de zuster bellen.’ Ik wijs naar het koord dat ze om haar nek draagt. Ze drukt langzaam de rode knop in. Bzzzz klinkt het in de verte.                      

   ‘Mevrouw Rutte, wat is er aan de hand?’ vraagt een verzorgende via het alarmsysteem. Mevrouw staart wazig naar de alarmknop. ‘Ja hier Constance, ik dacht ik meld mij even. Dan weten jullie dat ik weer online ben…’  De verzorgende schiet in de lach. ‘Prima mevrouw Rutte, het staat genoteerd.’ Onmiddellijk wordt de verbinding verbroken. 

Ik kijk haar verbaasd aan. ‘Maar u moest toch nodig naar het toilet?’   

‘O ja? Wijsneus, Ik geloof het niet hoor.’ Haar hoofd zakt naar voren en bijna geluidloos begint ze te huilen. ‘Ik weet niet wat ik moet doen. Het lukt mij niet meer om normaal na te denken’ zegt ze.

Vanuit mijn ooghoek zie ik een oudere dame in de deuropening staan. Mevrouw kijkt ook achterom. ‘Ha zus! Wat heb je nu meegenomen?’ reageert ze verbaasd. Haar zus komt binnenlopen met een grote hartjesballon. ‘Voor jou! Een zussekus!’ zegt ze . Na een innige omhelzing en drie dikke zoenen knoopt ze de ballon vast aan de rolstoel. ‘Ik heb nog een verrassing. Morgen neem ik de kat mee in zijn reismandje, ik heb toestemming van de hoofdzuster.’

De ijsblauwe ogen van mevrouw schieten opnieuw vol met tranen. ‘Wat een jankerd ben ik toch, maar nu van geluk hoor. Dank je zus. Kom hier dan krijg je nog een kus!’

 

Dit artikel delen?
Auteur van dit artikel:
© Cato van Burgh
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Hits: 402
Publicatie op .

Geef een waardering voor: "Een zussekus"

Geschreven door Cato van Burgh. Geplaatst in Kort verhaal.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Grammatica & Spelling:
Passend in deze rubriek:

Jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!