1 post
 • images/deelname/kort_verhaal.jpg
  Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Fragmenten uit gepubliceerde manuscripten of vervolgverhalen zijn niet toegestaan!
  Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.
  970 gepubliceerde inzendingen
 • Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen en op de knop hieronder te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
 • De publicatievoorwaarden

  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst!
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

Bubbles

Publicatie op : 05-09-2020

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen mogelijkheid voor reacties.

Bubbles

332 Hits.

7 mei 1943

Lieve Samuel,

Als ik naar buiten kijk zie ik onze mooie Japanse kers, die nu volop in bloei staat. Elke dag ga ik even in de tuin kijken en ik ben dan apetrots op het werk dat je verricht hebt. We hadden wel hulp van Harry. Toch vind je het zo fijn hè, onze tuin.? Wat ben je soms een beetje aangedaan als ik berenklauw met onkruid vergelijk.

Soms nam ik Bubbles even mee naar buiten en ik was dan doodsbang dat ze weg zou lopen. Je weet dat het buiten niet veilig voor haar is. Wat hebben we moeten lachen (in eerste instantie niet, dat weet ik ook wel) toen in ze de badkuip was gesprongen, omdat ze zo nodig wilde weten of er visjes in zwommen. Een nat bolletje wol was ze geworden, en je verzorgde haar als een klein kindje! Of die keer dat ze met een muis was binnengekomen en jij Bubbles haar gang wilde laten gaan. We hebben er bijna woorden over gekregen. Sarah vond haar dus veel te dik en ik heb ook voor haar een rantsoen ingesteld, protest of niet.

Ik kwam gisterochtend naar beneden en riep haar. Ze was nergens te bekennen. Ik schrok me rot. Ze lag niet op haar lievelingskussen in de woonkamer en ook niet in jouw kledingkast, die ik weer eens vergeten was dicht te doen. Is het niet vreemd dat ze steeds op jouw kleding wil gaan liggen sinds je weg bent? Katten hebben wel degelijk gevoelens, hè? Het zijn niet alleen koddige dieren. Katten zijn alleen erg selectief tegen wie ze praten! Ik herinner me dat Snow White, onze Siamees, hysterisch kon miauwen als ze jouw auto hoorde aankomen. Die krijgen nu wel brokjes te eten. Het is te gek voor woorden.

En Bubbles met haar schattige snoetje? Je weet dat er behoorlijk wat incest is geweest in die grote familie waar ze werd geboren. Die boer waar we haar aantroffen had eigenlijk een proces moeten krijgen, vonden wij. Zeker nu bestaat er geen wet tegen het mishandelen van dieren. Kattenvlees is etenswaar geworden.

Wat was je boos dat ze niet zindelijk wilde worden. Bubbles was flink in de war en erg bang. Je engelengeduld, mijn schat, was groot en het duurde een maand voordat je erin slaagde om haar langzaam te laten begrijpen dat ze zich in goed gezelschap bevond. Jij houdt niet van raskatten, hè schat?’

Ik dwaal af, zoals wel vaker. Ze was dus die ochtend nergens te vinden en ik moest een beetje huilen. Was ze soms weggelopen? Hoe dan? Ik heb toen het hele huis uitgekamd. Geen spoor te vinden. Dit duurde een hele ochtend en toen wist ik het zeker: Bubbles was gewoon niet in huis. Om een uur of drie werd het me te veel. Ik ben gaan zitten en briefjes gaan schrijven die ik buiten wilde ophangen. Ik was wel in paniek omdat ze alleen de tuin kende, en nu met die oorlog… ik liep de straat op en plakte op verschillende lantaarnpalen een briefje. Had ik maar een foto gehad! Dat is tegenwoordig niet zo gemakkelijk meer. En ik riep! En riep! Toen zag ik Lidy die met haar fiets voor haar huis stond.Ze vroeg me wat ik aan het doen was en zag dat het niet zo goed met me ging.
’Waarom kom je geen kopje koffie drinken?’ stelde ze voor. Ik aarzelde.

Wat is het gezellig in haar huis! Althans de woonkamer, want de rest heb ik niet gezien. Prachtige bloemen op de vensterbanken en veel licht door de grote ramen met een uitzicht op de tuin, waarin ik een prachtige goudenregen ontdekte.

‘Onze trots,’ zei Lidy, die binnenkwam met de kopjes en me uit het raam zag kijken. ’Ik ben verbluft,’ zei ik dan ook. ‘En die paarse bloemetjes, wat zijn dat?’
Lidy zette het dienblad op de tafel.
‘Die bloemen hebben een bijzondere naam, namelijk Prairie Lelie. Ze bloeien in april en mei. Als je wilt gaan we straks even de tuin in.’
Ik keek op mijn horloge.
‘Dat vind ik lief van je, maar ik moet echt op zoek naar de kat. Je weet wat ze betekent voor Samuel.’
’Wat ben je toch mager geworden, Micha,’ zei Lidy bezorgd.
Ik besloot het over een andere boeg te gooien. Ik begon te lachen.
‘Tja, dat kan je van Bubbles niet zeggen, Lidy. Die wordt steeds dikker, en dat in deze omstandigheden.’
‘Jij bent onverbeterlijk, Micha, en ik vind het erg knap dat je nog gevoel voor humor hebt. Als je wilt ga ik met je mee op zoek naar die bijzondere kat van jullie.’
Dat ‘jullie’ raakte me diep. Je bent ook al zo lang weg.
’Dat hoeft niet hoor Lidy,’ antwoordde ik snel en ik dronk mijn kopje koffie op.
‘Wat is saaier dan briefjes ophangen! Trouwens, je hebt genoeg te doen, denk ik zo.’
Er veranderde iets in haar blik.
‘Ik heb Bob nog en jij...’ ‘Ik heb Bubbles,’ onderbrak ik haar snel, ‘en nu laat ik je met rust, lieve Lidy. Wil je Bob een dikke kus van me geven?’

Lidy stond op.

‘Wij leven met je mee en vinden je reuzesterk, Micha.’
‘Samuel leeft nog, Lidy, en je weet dat hij ook sterk is. Hij heeft al zo veel meegemaakt. Als ik ‘s avonds in bed lig is het net alsof hij naast me ligt en voel ik al zijn energie door mijn hele lichaam gaan.’
‘Ik hoop dat ik je vaker zie,’ zei ze toen.
‘Bob heeft al zo vaak gezegd dat we je een keer moeten uitnodigen. Als je het leuk vindt kom je gauw eens bij ons eten.’

Ik gaf haar een zoen.

‘We houden contact,’ zei ik terwijl ik mijn jas aantrok. Wat is het soms toch nog koud in de lente. De oorlog heeft een koude zeestroom over het land meegevoerd. Maar kouder dan jij het hebt, Samuel, kunnen we het niet hebben.

Kom op Micha, nog even een rondje plakken, sprak ik mezelf moed in. Twee Duitsers in uniform kwamen voorbij. Ze negeerden me.
Ik geloof dat ik ons huis twee uur geleden had verlaten. Al toen ik de sleutel in het sleutelgat van de deur stak voelde ik dat mijn adem stokte. Was er iemand binnen geweest? Het leek wel alsof er iemand aan het prutsen was geweest met het slot.
Ik probeerde mezelf te vermannen. Je wordt paranoïde, Micha, zei ik tegen mezelf en ik liep naar binnen. Gelukkig zag ik geen sporen van inbraak. Moe geworden ging ik op de bank zitten. Jas nog aan. Nog eenmaal zoeken dan? Waar was ze toch? Ik hing mijn jas op en liep naar boven. Op de drempel van de slaapkamer bleef ik stilstaan. ‘Dat was toch, dat kon niet, hoe bestond het, niet weer!

Daar lag ze op de grond, Bubbles, en naast haar een briefje. JUDENKATZE stond erop. Ik zakte in elkaar en moest rennen naar de wc. Ik werd opeens kotsmisselijk Toen spurtte ik naar beneden, pakte wat boeken uit de boekenkast en slingerde ze door de woonkamer. Ik aarzelde geen moment en belde Sarah op. ‘Sarah,’ riep ik, ‘ik geloof dat wij een afspraak moeten maken!’

In onze woonkamer staat een klein vaasje met witte zonneklokjes erin. Volgens Lidy bloeien ze als het een zachte zomer wordt! Ik heb er eentje op je kussen gelegd.

Je Micha

Ook jouw mening is hier welkom!

Reacties:

08.09.20
Feedback:
Weer mooi, Ingrid! Groetjes Louise
 • Waardering
  80%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Ingrid Karsten 09.09.20
  dank je wel louise, jij schrijft ook zeer goed en ik bewonder je werk! Het is nu twaalf uur maar misschien zijn er nog wat schrijvers online
  • Louise van der Hee 09.09.20
   Ah dank je wel Ingrid, wat fijn om te horen, dat je mijn schrijven ook mooi vindt. Het is leuk en leerzaam om elkaars werk te beoordelen. Groetjes Louise
06.09.20
Feedback:
Zeer, zeer mooi.
 • Waardering
  100%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
05.09.20
Feedback:
Halverwege verloor je even mijn aandacht maar wat een goed slot/plot!
 • Waardering
  80%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Ingrid Karsten 07.09.20
  ik vind het een fijne reactie! Dank je wel! Liefs van Ingrid (bij jou heb ik ook gekeken, wat schrijf je mooi!)

Meer van deze auteur:

Titel:Hits:Waardering:Link:
Watermark@ the hours
701
Lezen?
Column
Zoute drop
689
Lezen?
Belle de jour
674
Lezen?