Marco Janssen

Kleine baguette met gerookte kipfilet

© Marco Janssen op 15.01.2023.

Weer op weg naar huis met de trein. En elke dag staat hij daar bij de ingang, of uitgang zoals je wilt, van het station. Dagelijks groet hij de mensen die hun trein moeten halen, in de hoop dat hij een groet terug krijgt. En natuurlijk een kleine bijdrage. Velen lopen hem voorbij en groeten niet eens. 

Ik zie hem bijna dagelijks, hij groet me dan ook bijna dagelijks. En dagelijks wordt de sociale druk voor mij groter. Hij lijkt elke dag vriendelijker te worden. Hij spreekt me altijd beleefd aan en nooit opdringerig. Hij is gewoon vriendelijk en dat is zijn sterke kant.

Ik heb me voorgenomen om geen geld te geven. Dat is niet helpen. Ja, van de wal in de sloot. Nu ben ik niet mijn broeders hoeder, maar ik wil ook dat hij geen rotzooi koopt. Het is natuurlijk een groot vooroordeel wat ik hiermee heb. Alsof iedere persoon die op deze manier in zijn dagelijkse onderhoud moet voorzien, rotzooi koopt van het geld dat hij ophaalt.

Maar ik heb toch besloten om hem in natura voor zijn vriendelijke groet te betalen. Ook vandaag groet hij me weer beleefd en ik ben ook weer vriendelijk naar hem. Maar in plaats van direct naar perron vijf te lopen, neem ik even de afslag naar de Hema op het station. Ik kijk naar alle lekkere broodjes en schat in dat deze heer vandaag wel eens zin zou kunnen hebben in een kleine baguette met gerookte kipfilet.

Als ik terugloop naar de ingang van het station en hem aanspreek, kijkt me hij enigszins verbaasd, maar erg dankbaar aan. Ik zeg hem dat ik hoop dat het broodje hem zal smaken en wens hem een fijne dag. Hij dankt me beleefd en allerhartelijkst. Je ziet het geluk in zijn ogen. Het geeft me een goed gevoel. Ik maak uiteindelijk nog een kort praatje met hem, maar dan wil ik toch echt mijn trein halen op perron vijf.

Ik heb deze man nog jaren gegroet bij het station en vaker een broodje gekocht. We zijn nu sinds corona 3 jaar verder, ik ben weinig meer op het station. Het is nu thuiswerken. Ik denk nog wel eens aan hem. En of hij nu nog steeds bij het station staat. En of hij soms nog wel eens wat te eten krijgt van iemand. Of eigenlijk hoop ik dat hij zelf dat broodje kan gaan kopen, want dat zou ik deze vriendelijke man van harte toewensen.

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Reacties van:
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
   Henk · 19 dagen geleden
   Mooi geschreven kort verhaal. Misschien wel een cursiefje?
   • This commment is unpublished.
    Marco Janssen · 19 dagen geleden
    Dank je wel Henk. Oh.. post ik het op de verkeerde categorie? Of bedoel je misschien iets anders?
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  1 Commentaar

  Gebruikerswaardering: 3 / 5

  PLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Rating: 3.7
Stemmen: 3
Hits: 242
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

OEE voor operators en managers - Bert Teeuwen

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.