Sylvia Schalken

Bouwvrouw

© Sylvia Schalken op 04.06.2021.

Op mijn racefiets maak ik een mooie tocht naar een Limburgs dorpje aan de Maas. Sinds kort woont hier een goede vriendin van mijn zus die zich de eigenaar mag noemen van een indrukwekkend pandje. Een opknappertje zullen we maar zeggen, maar daar draait zij haar hand niet voor om.
 
Het begint al met het nodige asbest dat dringend verwijderd moet worden. “Een peulenschilletje”, volgens de vriendin. Komt een gespecialiseerd bedrijf volgende week ‘even’ doen. En ook over het vele hak-breek- en sloopwerk maakt ze zich niet druk. Kan ze best zelf; daar heeft ze echt geen man voor nodig. En het graven van de sleuven voor de riolering die hier en daar wat verlegd moet worden, doet ze de komende week wel; allemaal geen probleem.
 
Als ik het grindpad op rij, zie ik haar in de keuken op een steiger staan. “Even de plafondplaten verwijderen. Dan kunnen we straks meteen de nieuwe leidingen trekken”, roept ze keihard om boven het geschal van de radio uit te komen. En als een echte bouwvrouw vervolgt ze: “Zet maar vast koffie dan gaan we zo schaften.”
 
Met bewondering kijk ik toe hoe ze samen met een paar andere vrouwen in dit huis aan het werk is. Ze maakt een droom waar. Al jaren wil ze een groot huis waar ze samen met anderen kan wonen, zodat gezelligheid en spullen gedeeld kunnen worden en ze voor elkaar kunnen zorgen als dat nodig is. Vaak hoor je mensen over dit soort dromen vertellen, maar zelden komen ze uit. Maar niet hier; hier gebeurt iets moois. Zeker nu de eerste mijlpaal bereikt is en het grote huis alleen nog maar prettig leefbaar hoeft te worden gemaakt.
 
De vrouwen die hier aan het werk zijn, zijn allemaal de 60 gepasseerd. Toch lijkt dat het genoegen van het plan alleen maar groter te maken. “Dat jij op deze leeftijd nog aan zo’n groot project begint”, vroeg mijn zus aan haar vriendin. “Waarom zou ik op mijn leeftijd mij nog door iets laten weerhouden?”, pareerde zij behendig. “Je kunt heel veel zelf en waar dat niet kan, zijn er genoeg mensen die willen helpen.”
 
“Heb je tijd om even een paar uurtjes behang mee af te stomen. Je bent hier nu toch”, vraagt ze met een vette knipoog. En voor ik het weet, hijs ik mij in een overal en ben ik volop aan het werk. Zo doen deze vrouwen dat dus: alles en iedereen wordt gemobiliseerd om mee te doen en het is nog leuk ook. Het heeft een beetje de sfeer van een werkvakantie. Zoals je vroeger met vrienden een weekje naar Frankrijk ging om te helpen bij het opknappen van een oud boerderijtje. Niets zo gezellig als de uitgebreide lunch of de diners in de ondergaande zon aan de lange tafel in de tuin na uren hard werken.
 
Als we even later aan de koffie zitten met zelfgemaakte appeltaart (jawel die kwam iemand gewoon even brengen), komt een van de vrouwen met een hoop kabaal de trap af gestormd. “Kijk wat ik heb gevonden!”, roept ze opgetogen. “Onder het tapijt in de oude kast die ik wilde slopen, vind ik zomaar een portemonnee met héél veel bankbiljetten. Dit huis brengt ons geluk; ik weet het zeker!”
 
“Eet je mee vanavond”, vraagt de vriendin van mijn zus, "dan kun je daarna nog een paar uurtjes helpen. Wie weet wat we allemaal nog meer vinden.” En zo word ik ongemerkt gestrikt als bouwvrouw en ga ik aan de slag met het verwijderen van ontelbare bruine schrootjes in de hoop dat ik de volgende ben die een verborgen schat ontdekt.
 
Heel slim die vrouwentrucjes: het werkt als een tierelier.

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  05.06.21
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Mooi verhaal en met plezier gelezen. Alleen de vierde paragraaf loopt niet helemaal lekker.
  Show more
  1 van de 1 lezers vond deze review nuttig
  • Sylvia Schalken 06.06.21
   Dank voor je feedback Bert. Kun je aangeven wat je niet helemaal lekker vindt lopen in deze paragraaf? Zou mij kunnen helpen om de tekst eventueel te verbeteren.
   • Sylvia Schalken 07.06.21
    @Bert Dank je wel. Wat raar toch dat je zo'n tekst 10 keer leest en het gewoon niet ziet. Maar inmiddels gecorrigeerd.
   • Bert Vermeer 06.06.21
    Hallo Sylvia. B.v. : ...zodat gezelligheid en spullen gedeeld kunnen delen en... Gedeeld kunnen delen? Volgens mij dubbelop.
  04.06.21
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Met plezier gelezen!
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 857
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Famke van der Zee: Bundel van verbazingen

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.