Voor schrijvers, door schrijvers
Poëzie

Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! In deze schrijfactiviteit is ook ruimte voor reisverhalen en flitsverhalen.
 "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef.
" Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen."
Aantal gepubliceerde inzendingen: 817

Boerenkool

Als ik ’s avonds door de straten loop, gaan deuren op de knip en sluiten de gordijnen zich. Gekookt wordt er wel, maar gebeden niet meer. Nee! Nee! Nee! blaffen de stickers op de deuren mij toe. Men zit niet te wachten op goed nieuws. Ik kan me niet voorstellen dat het nog gaat lukken, vanavond. Verkeerde dag, of de verkeerde wijk… Ik loop door. Heer, sta me bij, laat het bij het volgende huis raak zijn.

Maar dat is het niet. Weet je wel hoe laat het is? vraagt een bewoner. Als de deur dicht slaat kijk ik op mijn horloge. Half zeven, nog een uur. Het begint zachtjes te sneeuwen. Tegen de zwarte hemel worden de kleine vlokjes door het lantaarnlicht beschenen en een fantastische halo siert het firmament. En God zag dat het goed was. Ik verhef mijn kin en sluit mijn ogen, sneeuwvlokken landen op mijn gezicht. Ik adem in en snuif de kou op. En de geur. De geur van… van boerenkool met worst.

Mijn God, wat ruikt het goed, die boerenkool. Om vier uur at ik een boterhammetje in de auto, maar ik zou nog wel wat lusten. Ik bevochtig mijn vinger en voel waar de wind vandaan komt.  Langzaam loop ik in de richting waar ik de boerenkool vermoed. Heer, leid mij. 

Daar! Ja daar, aan het eind van de straat, dat vrijstaande huis, vol van licht en warmte. Naar binnen kijken lukt niet, dus ik kniel neer voor de deur, open zo zacht mogelijk de brievenbus en inhaleer diep. Boerenkool. Hier is het. Als zij niet bidden doe ik het voor ze.

Dit artikel delen?
Auteur van dit artikel:
© Edo Elzenga
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Hits: 314
Publicatie op .

Geef een waardering voor: "Boerenkool"

Geschreven door Edo Elzenga . Geplaatst in Kort verhaal.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Grammatica & Spelling:
Passend in deze rubriek:
10.02.20
Feedback:
Correctie ivm oude waarderingen.
  • Lezenswaardig:
    80%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  • Edith E 13.04.20
    Ik lees dit smakelijke puur menselijke verhaal rond 23u00 met een maag die vraagt om een beetje bodem voor de nacht. Ik zou momenteel wel zo'n Hollandse stamppot lusten eigenlijk. De geur zou je eigenlijk online moeten kunnen ontvangen. Jammer dat de technologie -nog- niet zover gaat.
    Kostelijk geschreven recht vanuit de rammelende maag.

Jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!