Voor schrijvers, door schrijvers

Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! 

430 Hits

Publicatie op:
Boer Teun ( deel ! ) een sprookje voor grote mensen

Een sprookje voor grote mensen. Boer Teun

Er was eens , zo begint normaliter een sprookje. Dit sprookje niet. Het begint met
Als er eens…..

Als er eens… allemaal bloemen zouden bloeien op alle daken van de huizen wat zou de wereld er dan anders uitzien..
Als er eens…. geen honger meer zou zijn wat zouden de mensen dan gelukkiger worden.
Als er eens….zo kunnen we duizenden dingen opnoemen die het leven van mensen prettiger zouden maken.
Maar toch…

Als er eens…

Op een mooie zondag morgen zie ik een kleine dorpje langs de grens waar gewone mensen wonen, mensen zoals u en ik, mensen met een baan, kinderen die naar school gaan, gewone mensen die allemaal alles doen, zoals altijd. 
In dat kleine dorpje langs de grens woont boer Teun, boer Teun houdt schapen en geiten en is een bevlogen boer. Hij woont in een oude boerderij, nog gebouwd door zijn grootouders, met een flink stuk grond eromheen.
Zijn schapen en geiten verzorgd hij met liefde dag in dag uit, boer Teun gaat ook niet met vakantie, want dan hebben de dieren geen verzorging én hij kan ze niet missen.
Boer Teun is een beetje zonderling vinden de dorpsbewoners, hij is wel aardig, want de kinderen uit het dorp kijken graag even bij de lammetjes als die geboren zijn en kleine geitjes zouden ze wel mee naar huis willen nemen.
Verder Boer Teun is alleen, hij heeft geen vrouw en kinderen zoals veel mensen, hij is nooit een vrouw tegengekomen die met hem voor de schapen en de geiten wilde zorgen.
Zo leven de bewoners in alle rust met elkaar zonder dat er iets bijzonders gebeurt. Tot er onrust in het kleine dorpje aan de grens komt, er komt iemand wonen die niet uit de dorpsgemeenschap is, er is iemand komen wonen die zelfs uit een ander land komt, hier ver vandaan.
De vrouw is alleen en trekt zich terug in haar huisje en komt alleen naar buiten als ze boodschappen nodig heeft en merkt dan het onbegrip van de dorpelingen, haar vragen worden niet begrepen, ze voelt zich volledig buitengesloten en alleen.

Het wordt winter en de sneeuw bedekt de straten van het kleine dorpje langs de grens.
Boer Teun heeft zijn schapen en geiten binnen staan, goed en warm verzorgd. Het is meer werk dan dat ze buiten op het land grazen, nu moet hij een paar maal per dag voedsel aan de dieren brengen, maar dat doet boer Teun met plezier.
Omdat hij nu weinig buiten komt begint hij zich te vervelen, geen lange wandelingen langs zijn weiden en geen bestelling rondbrengen van zijn schapen en geitenkaas. Ook die productie staat stil, het is veel te koud in de schuur om kazen te maken. Alleen de melk verkoopt hij aan een klein fabriekje dat zijn melk verwerkt in producten.
Tegen de verveling kijkt hij veel televisie en ziet dat vluchtelingen het Europese vaste land proberen te bereiken. Hij kan zich niet voorstellen dat mensen op die manier een andere plek zoeken, tenzij je vlucht voor oorlogsgeweld. Dat heet dan overmacht.
Verder laat hij die problemen daar waar ze zijn, hier in hun kleine dorpje aan de grens kennen ze deze problematiek niet.
Op weg van zijn boerderij naar de kerk loopt hij tegen een hem geheel onbekende vrouw aan. Ze is anders gekleed, haar gelaatskleur is anders en ze spreekt ook zijn taal niet, dat blijkt als hij een gesprek met haar begint.
‘ Hallo, mevrouw neemt u mij niet kwalijk, ik lette niet op.’
‘ Oh sorry, I don’t speak your language.’
‘ Nou goedendag dan.’’ Snel rent boer Teun verder, een beetje verward door deze aparte situatie.
Op het pleintje voor de kerk en kroeg staan een stel dorpsgenoten driftig te discussiëren. 
‘ Wat moeten we er mee, ze spreekt nog steeds onze taal niet en zit maar in dat huis.’
‘ Boer Teun zeg nou eens, wat moeten we met die vrouw ?”
“ Ik zag haar net voor het eerst, niets mis mee met die dame, alleen ze moet onze taal leren dan wordt het vast beter met elkaar.’’
“ Kunnen we juf Marije niet vragen haar Nederlands te leren ?” oppert de kroegbaas.
‘ Ik ga het wel vragen, dan ga ik nu bij haar langs, wacht hier maar even “ en weg is boer Teun op weg naar juf Marije.
Hij kent haar nog van toen hij op haar schooltje zat. Niet dat hij graag leerde maar juf Marije was de bovenste beste.
Heel kort spreekt hij met haar en het is geregeld. Die nieuwe dame gaat les krijgen van de juf en samen met Teun gaan ze haar dat vertellen.
In haar beste engels vertelt juf Marije over de plannen haar Nederlands te leren en bekend te maken met het leven in het kleine dorpje langs de grens.
Stotterend laat de dame weten hier blij mee te zijn en boer Teun laat de twee vrouwen achter zich en vertelt de mannen en vrouwen bij de kerk over het behaalde resultaat.
Een zucht van verlichting gaat door de groep, deze dame zullen ze als de hunne gaan beschouwen als ze de opleiding van juf Marije heeft afgemaakt.


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Boer Teun ( deel ! ) een sprookje voor grote mensen"