Voor schrijvers, door schrijvers
971 inzendingen in deze rubriek

Ook jouw tekstbijdrage is welkom en meedoen is gratis.

Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! In deze schrijfactiviteit is ook ruimte voor reisverhalen.
 
KLIK HIER om naar flitsverhalen te gaan.
Klik hier
Eerst inloggen of (gratis) aanmelden s.v.p. om je artikel in te zenden.
(klik op de button om in te loggen of je aan te melden)

383 Hits

Publicatie op:
Boer Teun ( deel 3 )
Het is nog bewoond en loopt uit als een auto in aantocht is, dat gebeurt hier niet zo vaak. De dorpsoudste loopt voorop, het is een bekende van Nadia, het is de vader van haar beste vriendin, die jaren geleden aan de honger bezweek. Dat het ontvangst ook hartelijk is kan boer Teun niet zeggen. Hij wordt met argusogen bekeken, zo voelt het tenminste.
Ook Nadia voelt zich niet prettig, negatief wordt ze benaderd, is het omdat ze een witte man heeft gekozen? De bewoners van het kleine dorpje langs een andere grens zijn wantrouwend, en nemen een defensieve houding aan. Wat zijn die twee van plan, ze horen het de mensen denken.
Brengen ze voedsel mee? Of zijn ze uit op sensatie over de ruggen van de door de droogte hongerende mensen.
Hulpverleners van het rode kruis komen met enige regelmaat kijken en wat eten brengen, ze hebben pompen geslagen voor water maar het is allemaal verre van genoeg, vertelt de dorpsoudste.
Nadia legt uit waarom ze even terug is, dat ze heimwee had naar het land, haar dorp, haar mensen en de geur van het zand zoals ze dat probeert te omschrijven.
Ze hoopt hiermee het ijs te breken, begrip te creëren voor hun komst.
Langzaam loopt de stoet naar de hut waar ze mogen logeren, het is niets meer dan een hutje met een dun matje op de grond. Een oude vrouw brengt hun water, eten is niet beschikbaar op het moment maar vanavond wordt er wat rijst gekookt, ook voor hen zal er dan iets zijn.
Nadia voelt zich wat schuldig tegenover boer Teun, ze had op betere voorzieningen gehoopt.
Ze lopen een rondje door het dorp, Nadia vertelt van haar leven hier en wijst alle bekende plaatsen die ze nog herkend, ontmoet nog wat oude bekenden maar vele zijn weggetrokken in de hoop op een beter leven.
Drie hele dagen blijven boer Teun en Nadia in haar kleine dorpje langs een andere grens en nemen dan afscheid van iedereen ook van degenen die minder positief zijn over hun bezoek, dat zijn er toch een heleboel en het is een definitief afscheid hier zullen ze niet meer komen, dit is vanaf nu “vroeger”
Ze zijn stil op de terugreis en snakken naar hun schapen en geiten en alle mensen van het kleine dorpje langs de grens.
Het bezoek aan het kleine dorpje langs een andere grens laat boer Teun niet los, hij praat erover met iedereen die naar naar hem wil luisteren. Diepe indruk heeft het op hem gemaakt, hele diepe indruk.
Op een mooie warme avond als ze na het werk lekker buiten zitten begint boer Teun te praten over zijn ideeën en gevoelens over haar kleine dorpje langs een andere grens.
“ Wij leven hier in een prachtig land, hebben het erg goed, en daar verrekken ze van de honger, sorry hoor voor mijn taal maar zo is het toch. Wat zouden we kunnen doen? Geld sturen daar hebben ze niets aan, voedsel moet je blijven brengen, nee ze moeten zelf voedsel produceren of iets waarmee ze voedsel kunnen kopen.
Ik heb een idee Nadia en je moet me helpen dat uit te voeren.
Ik ben van plan terug te gaan naar het kleine dorpje langs een andere grens en neem een kleine kudde schapen en geiten mee om daar melk en kaas te maken voor eigen gebruik en later als de kuddes groter zijn, ook voor de verkoop.
Water putten zijn er dus dat werkt in ons voordeel wat vind je van mijn plan, ik denk hier al maanden over en heb al een beetje geslecteerd welke dieren erheen moeten, het liefst wat drachtige dan komen daar direct meer dieren.
Wat denk je hiervan?”
Nadia kijkt hem verbijstert aan, "boer Teun, wat een geweldig idee, maar hoe ga je dat daar aanpakken?”
“ Ik moet eerst hier iemand hebben die voor onze dieren zorgt, iemand in dienst nemen bedoel ik.
Dan gaan we voor een half jaar naar jouw kleine dorpje langs een andere grens en leiden daar mensen op die de dieren verantwoord kunnen houden en hun leren melken en kaas maken. “
Ontroert zit Nadia naast haar boer Teun, wat een geweldige man heeft ze toch getroffen.
Dan gaan de voorbereidingen van start, boer Teun stuurt de dorpsoudste berichten van het plan, hij vraagt geen toestemming maar kondigt het plan aan.
Veel moet geregeld, vervoer van de dieren, een vrachtwagentje op de luchthaven in Afrika , omheining voor de grond van de dieren, voeding voor de beesten, een hut voor henzelf en hij stuurt ook matrassen mee want op een matje slapen dat wil hij niet meer.

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Boer Teun ( deel 3 )"

Heb je deze al gelezen?

  • Wat had hij graag een fiets gehad (157) Eelco Visser 01-10-2020

    Jammer dat de waarheid ter discussie staat, want verzonnen is het zeker niet.  Als ze geen broers waren geweest, was het allemaal heel anders gelopen. Dat denk ik als de schooljeugd mij inhaalt op...

    Lees meer: Wat had hij graag een...