• Korte verhalen

  Het korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is een compleet verhaal.

 • Ook meedoen?

  Wil je ook een kort verhaal publiceren op Schrijverspunt? Jouw zelf geschreven korte verhaal  of flitsverhaal is hier ook welkom. Geen feuilleton! Graag eerst even inloggen (lid worden is gratis). Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.
 • Beoordelen?

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
  Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Kort verhaal

Jouw verhaal hier toevoegen?

De waarschijnlijk meest uitdagende vorm van een kort verhaal is het flitsverhaal. Een flitsverhaal is een compleet verhaal in het kleinst mogelijk aantal woorden. Het moet een begin, midden en einde hebben en bij voorkeur een draai of verrassing aan het einde. "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef."

Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen.

Een laatste groet

Regendruppels kletteren op de stemmig gekleurde paraplu’s, in verte rommelt het onweer onheilspellend vanachter de spitse kerktoren van het kleine dorpje. De perfecte weersomstandigheden voor wat er op het programma stond. De donkere bolide met strak staande donkergrijze vaantjes parkeert voor de deur van het uitvaartcentrum en schuchter treden de aangewezen neven naar voren. Ietwat onhandig tillen ze de blankhouten kist op hun schouders, waarschijnlijk de goedkoopste en proberen ze wankelend door de hoofdingang te lopen. Geen van hen heeft ooit militaire dienstplicht vervult en het marcheren in de maat is hen vreemd. Hortend en stotend maakt de kist de reis tussen het publiek dat is opgestaan van de blank gelakte stoeltjes en waar ze de rij passeren buigen de meesten uit eerbied het hoofd.

Het neerzetten van de kist gaat al even onhandig waarbij één kant te snel omlaag gaat en de kist even uit balans is. De mensen op de voorste rij horen vrij duidelijk het rollen van een zwaar lichaam tegen hout. Een rilling zoekt over menig rug een weg omlaag.

Als de kist een tikkeltje scheef op de daarvoor bedoelde staanders staat, worden de knapen weggewuifd door de medewerker van de uitvaartdienst om te voorkomen dat het echt misgaat: dit volstaat.

Dan volgt het gebruikelijke draaiboek. Een greep uit het leven, hier en daar wat gesnotter, een duidelijk waarneembaar gegniffel als een anekdote wordt verteld en een gepast gedeelte van het Requiem van W.A. Mozart. Als laatste is zijn zoon aan het woord, de weduwe is niet in staat te spreken door de brok in haar keel. Hij deelt, vrij emotieloos, mee dat het zijn vaders laatste wens was om nog één keer zijn favoriete muziekstuk te laten spelen, al zal het bij een aantal “als eigenaardig” in de oren klinken. Met een knikje naar de geluidsman achter in de zaal wordt het stuk ingezet.

Ofschoon de openingsgeluiden al enigszins uit de toon vallen, begint het meerendeel van de zaal pas daadwerkelijk verbaasd om zich te kijken als de versnelling wordt ingezet: “Reign in Blood” van Slayer is nu eenmaal niet een eenvoudig nummer, niet om te spelen maar net zo min om te waarderen.

Bij het tweede deel, waar de solo van wijlen Jeff Hanneman de luisteraar meeneemt naar de diepste krochten van de metal, wordt het de eerder genoemde medewerker van het uitvaartcentrum te veel. Met kordate pas baant ze zich een weg naar het katheder om deze laatste wens voortijdig af te ronden. Bij het passeren van de kist gebeurt het onvermijdelijke, haar rechter been stoot tegen de uitstekende hoek en in vertraging ziet de gehele zaal het houten gevaarte van de staanders af glijden. Met een klap die zelfs boven de solo van Kerry King nog te horen is, klettert de kist op de vloer.

Bij het zien van het lijk van het negentigjarige dametje, de handjes nog vroom gevouwen om de rozenkrans, gaat er voor de tweede keer die dag een schok door de zaal.

Dit artikel delen?
Pin It
 • Hits: 253
(De gemiddelde waardering is 0 door stem(-men)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Inzendingen in deze rubriek:

Hoogste beoordeling

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meeste hits

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meer schrijfactiviteiten

Poëzie lezen of publiceren?

Poëzie is de kunst van het dichten. Ook is poëzie een verzamelnaam voor gedichten en verzen. Poëzie is een taaluiting waarbij een grote nadruk ligt op vorm, klank en beeldspraak. Het geheel is meer…