• images/deelname/kort_verhaal.jpg
  Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Fragmenten uit gepubliceerde manuscripten of vervolgverhalen zijn niet toegestaan!
  Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.

  Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

 • Tekst inzenden:
  Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen zie je een knop om je artikel in te zenden. Door op die knop te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.

  Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

 • Publicatievoorwaarden
  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst! Ook vervolgverhalen e.d. zijn niet toegestaan.
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

  Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

 • Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

Bijna dood

Publicatie: 26 november 2020

Mirjam zit al zeker vijf minuten met de geopende enveloppe in haar hand te staren. Ze kan het niet verwerken, het lijkt zo ongelooflijk absurd. Zou het een grap zijn? Maar nee, daarvoor kent ze Annoek te goed. Maar hoe goed ze haar ook kent, dit had ze nooit verwacht. Ze weet niet wat ze doen moet. Zal ze haar bellen? Moet ze proberen haar van dit dwaze voornemen af te brengen? Of is ze juist een goede vriendin als ze dit accepteert?

In sierlijke krulletters staat er geschreven:

Lieve familie, vrienden en kennissen,

Ik nodig jullie van harte uit voor mijn afscheidsfeest...

Mirjam ziet de rest wazig door haar tranen. Vorige week heeft Annoek haar verteld dat ze kanker heeft, een gemene soort die niet veel goeds belooft. Toch had ze toen nog wel wat hoop en wilde aan een behandeling gaan beginnen. Nu schrijft ze dat ze besloten heeft om niet te vechten, omdat ze weet dat ze deze strijd toch gaat verliezen. De dag na het feest zal de dokter komen en de week daarop vindt de begrafenis plaats. “Maar daar verwacht ik niemand meer, afscheid nemen doen we op het feest,” staat er op de kaart.

Wat zal haar familie hiervan zeggen? Haar twee volwassen kinderen en haar ex? Zou ze dit met hen besproken hebben?

Als Renate, haar jong volwassen dochter die middag thuis komt uit de universiteit, laat ze haar zwijgend de kaart zien.

Renate slikt even en legt dan haar hand op haar moeders schouder: “Het spijt me voor je mam, je zult haar wel gaan missen.”

Is dat alles? Ze kijkt haar dochter aan.

“Maar wat vindt je daar nou van? Kan je zo maar beslissen wanneer je dood wilt? Is dat niet God spelen?”

“Ik vind dat ze groot gelijk heeft,” antwoordt de 19-jarige. “Ik denk dat ik hetzelfde zou doen als ik in haar plaats stond.”

Ze staat op en loopt naar haar kamer om te gaan studeren, haar moeder verbijsterd achterlatend.

Als Henk thuiskomt, net voor het avondeten, ziet hij gelijk dat het zijn vrouw niet goed gaat. Hij is verontwaardigd als hij de kaart leest.

“Wat een egoïst,” is zijn onverbloemde commentaar. “Niemand leeft alleen voor zichzelf, zou ze ook maar een moment aan haar kinderen hebben gedacht? Misschien zou ze nog wel jaren kunnen leven.”

Hij verwoordt wat zij dacht, maar toch voelt ze zich geroepen haar vriendin te verdedigen: “Je weet hoe ze is Henk, ze heeft altijd al zo moeilijk hulp geaccepteerd. Het moet een vreselijke gedachte voor haar zijn om van anderen afhankelijk te worden.”

“Iedereen is afhankelijk,” antwoordt Henk en tilt dan het deksel van de pan en deelt mee dat hij honger heeft. “Lekker! Nasi!”

 Als ze een week later met lood in haar schoenen arriveert voor het afscheidsfeest, ziet ze buiten Marc staan, de ex van Annoek. Hij staat te praten met zijn kinderen en nog twee mensen, die zij niet kent. “Denk je dat ze er ook maar een ogenblik aan heeft gedacht hoe het met ons gaat?” hoort ze hem roepen. “Ze is bij me weggegaan, omdat dat voor haar beter was. Ze heeft hard haar best gedaan om de kinderen op kamers te krijgen, omdat dat voor haar beter was. En ze verlangde vurig naar haar eerste kleinkind, omdat zij oma wilde worden. Wij bestaan niet voor haar, al lang niet meer.”

De volwassen kinderen staan er wat triest bij. Ze kan zich zelfs niet voorstellen hoe zij zich moeten voelen. Eén van hen houdt een bos bloemen in de hand. Daar had ze zelf ook aan gedacht, maar toen had ze het belachelijk gevonden om bloemen te kopen voor iemand die morgen dood zou gaan. Wat geef je überhaupt op zo een feestje? Is er ook maar iets dat ze mee kan nemen in de dood?

Langzaam gaat de stoet naar binnen, de feestzaal in, waar ze worden verwelkomd met koffie en koek. Net als bij een begrafenis, denkt Mirjam.

Het duurt 10 minuten voor Annoek zelf binnenkomt. Haar prachtige designer jurk zit in de kreukels en vol met vlekken. Ze ziet lijkbleek. Voor iemand haar wat heeft kunnen vragen, neemt ze verontwaardigd het woord:

“Stel je toch eens voor, zo een idioot! Hij reed me bijna van de sokken, als ik de berm niet was ingesprongen, zou ik nu dood zijn.”

Even is het doodstil. Dan begint Marc zenuwachtig te lachen, om vervolgens in snikken uit te barsten. De één na de ander volgt. Het is een absoluut surrealistisch toneelspel waar ze plots allemaal in terecht zijn gekomen. De enige die niet lacht en niet huilt is Annoek.

“Houd toch op met die onzin,” roept ze boos. “Eén zo een gek op een dag is wel genoeg. Ik heb jullie uitgenodigd om te feesten, dit is voor mij de laatste keer en ik wil er graag van genieten!”

Ze heft een champagneglas in de lucht dat ze net van de ober heeft gehad.

Niemand beantwoordt haar toost.

WAARDERING

HITS

332

Artikel aangepast: 26-11-2020

Commentaar en/of waardering voor dit artikel:

Het is niet toegestaan eigen werk zelf een waardering te geven!
26.11.20
Feedback:
Een moeilijk onderwerp, Janneke, maar goed geschreven.
Show more
26.11.20
Feedback:
Een moeilijk onderwerp van meer kanten belicht. Goed gedaan.
Show more
26.11.20
Feedback:
Wow! Mooi verhaal Janneke! Blijft wat hangen bij mij! (positief dan).
Show more
 • Janneke De Leeuw van Weenen 26.11.20
  Bedankt Manuel! Dit thema wordt steeds actueler en houd mij best bezig.