Voor schrijvers, door schrijvers

Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! In deze schrijfactiviteit is ook ruimte voor reisverhalen en flitsverhalen.
 "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef.
" Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen."
Aantal gepubliceerde inzendingen: 803

Bij God op de koffie

 

Over smaak valt niet te twisten, maar het design van het behang in de hal leek erop te wijzen dat de ontwerper aan een chronische psychose leed.

"Maar Heer, wat een vreselijk behang", flapte ik er uit. Hij draaide zich om, keek me even recht in de ogen. Toen dwaalde Zijn blik door de hal.

"Nounou, praatjes? Ik zal volgende week de behangtafel lenen, kun je er iets beters tegenaan plakken". Zonder me verder nog een blik waardig te keuren draaide Hij zich om, en slofte verder.

"Hang je jas maar aan de kapstok", mompelde Hij nog in zijn baard. Gehoorzaam hing ik mijn jas aan een knaapje en volgde Hem door een deur. Kijk, dit was het interieur wat ik verwacht had. Zwaar, donker parket, zwaar donker meubilair, alleen een crucifix aan de muur viel nergens te bekennen. Een oude, tandloze herdershond kwam moeizaam naar me toe en drukte zijn kwijlende snuit in mijn kruis.

"Judas, mánd!", riep hij. Ik keek Hem vragend aan. Hij keek de oude hond strak aan tot deze met veel gekreun in zijn mand geploft was.

"Zijn verdiende loon", fluisterde hij met een guitige knipoog.

"Ga zitten jongen," zei Hij opeens, zijn stem leek nu een stuk vrolijker. Ik nam plaats op een harde stoel aan de massieve eettafel. Op de tafel stond alleen een Apostel Rosé kruik met daarin een druipkaars.

"Ja, steek 'm maar aan", hoorde ik Hem vanuit de keuken roepen. Ik haalde mijn aansteker uit mijn broekzak en ontstak de kaars. De geur die zich verspreidde herinnerde me aan Kerstmis. Even later kwam Hij weer de kamer binnenlopen. "Cappuccino met véél suiker", zei Hij en zette een flinke mok voor me neer. Een flinke toef opgeklopt schuim met chocoladeschaafsel gaf de lekkernij een welhaast Goddelijke uitstraling. Voorzichtig nam ik een slokje... het smaakte geweldig!

"Heer, hoe wist U dat dit mijn lievelingsdrank is en, bovenal, van wie heeft U geleerd om zo'n heerlijke cappuccino te maken?" Met een frons keek Hij me aan, stond toen op en liep naar het dressoir. Hij nam een glazen asbak, en zette deze voor mij neer. "Kijk, dat is mijn vak hé? Ik wéét alles, en ik kán alles". Triomfantelijk ging Hij tegenover me aan de tafel zitten en stak een sigaar op. "Maar, tussen ons gezegd en gezwegen, Maria Magdalena maakt de lekkerste cappuccino sinds 2000 jaar, daar kan ík nog wat van leren". Hij blies kringetjes sigarenrook naar de lamp.

"Vertel je niet verder hé?" En alweer die ondeugende knipoog. De oude, tandloze hond stond opeens op, rekte zich krakend uit en slofte naar de achterdeur. Hij stond op en liep naar de achterdeur.

"Kijk, zo gaat dat altijd, zit ik net, moet meneer weer naar buiten". De achterdeur ging open met een schurend geluid. Judas verdween naar buiten.

"En níet in mijn kruidentuintje!" riep Hij hem na. Hoofdschuddend liep Hij terug naar de tafel en ging zitten. 

Dit artikel delen?
Auteur van dit artikel:
© Ernie Maanzaad
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Hits: 424
Publicatie op .
 
  Meer van deze schrijver:

Geef een waardering voor: "Bij God op de koffie"

Geschreven door Ernie Maanzaad . Geplaatst in Kort verhaal.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Grammatica & Spelling:
Passend in deze rubriek:

Jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!