Korte verhalen

55 woorden verhalen op Schrijverspunt
  • Het korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard. Poe vond dat een kort verhaal in een half uur tot twee uur, maar in elk geval in één keer moest kunnen worden uitgelezen en gericht moest zijn op het bereiken van een enkel effect.

    De waarschijnlijk meest uitdagende vorm van een kort verhaal is het flitsverhaal. Een flitsverhaal is een compleet verhaal in het kleinst mogelijk aantal woorden. Het moet een begin, midden en einde hebben en bij voorkeur een draai of verrassing aan het einde. "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef."

    Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen.
  • Wil je ook een kort verhaal publiceren op Schrijverspunt? Jouw zelf geschreven korte verhaal  of flitsverhaal is hier ook welkom. Graag eerst even inloggen (lid worden is gratis). Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Bij God op de koffie

 

Over smaak valt niet te twisten, maar het design van het behang in de hal leek erop te wijzen dat de ontwerper aan een chronische psychose leed.

"Maar Heer, wat een vreselijk behang", flapte ik er uit. Hij draaide zich om, keek me even recht in de ogen. Toen dwaalde Zijn blik door de hal.

"Nounou, praatjes? Ik zal volgende week de behangtafel lenen, kun je er iets beters tegenaan plakken". Zonder me verder nog een blik waardig te keuren draaide Hij zich om, en slofte verder.

"Hang je jas maar aan de kapstok", mompelde Hij nog in zijn baard. Gehoorzaam hing ik mijn jas aan een knaapje en volgde Hem door een deur. Kijk, dit was het interieur wat ik verwacht had. Zwaar, donker parket, zwaar donker meubilair, alleen een crucifix aan de muur viel nergens te bekennen. Een oude, tandloze herdershond kwam moeizaam naar me toe en drukte zijn kwijlende snuit in mijn kruis.

"Judas, mánd!", riep hij. Ik keek Hem vragend aan. Hij keek de oude hond strak aan tot deze met veel gekreun in zijn mand geploft was.

"Zijn verdiende loon", fluisterde hij met een guitige knipoog.

"Ga zitten jongen," zei Hij opeens, zijn stem leek nu een stuk vrolijker. Ik nam plaats op een harde stoel aan de massieve eettafel. Op de tafel stond alleen een Apostel Rosé kruik met daarin een druipkaars.

"Ja, steek 'm maar aan", hoorde ik Hem vanuit de keuken roepen. Ik haalde mijn aansteker uit mijn broekzak en ontstak de kaars. De geur die zich verspreidde herinnerde me aan Kerstmis. Even later kwam Hij weer de kamer binnenlopen. "Cappuccino met véél suiker", zei Hij en zette een flinke mok voor me neer. Een flinke toef opgeklopt schuim met chocoladeschaafsel gaf de lekkernij een welhaast Goddelijke uitstraling. Voorzichtig nam ik een slokje... het smaakte geweldig!

"Heer, hoe wist U dat dit mijn lievelingsdrank is en, bovenal, van wie heeft U geleerd om zo'n heerlijke cappuccino te maken?" Met een frons keek Hij me aan, stond toen op en liep naar het dressoir. Hij nam een glazen asbak, en zette deze voor mij neer. "Kijk, dat is mijn vak hé? Ik wéét alles, en ik kán alles". Triomfantelijk ging Hij tegenover me aan de tafel zitten en stak een sigaar op. "Maar, tussen ons gezegd en gezwegen, Maria Magdalena maakt de lekkerste cappuccino sinds 2000 jaar, daar kan ík nog wat van leren". Hij blies kringetjes sigarenrook naar de lamp.

"Vertel je niet verder hé?" En alweer die ondeugende knipoog. De oude, tandloze hond stond opeens op, rekte zich krakend uit en slofte naar de achterdeur. Hij stond op en liep naar de achterdeur.

"Kijk, zo gaat dat altijd, zit ik net, moet meneer weer naar buiten". De achterdeur ging open met een schurend geluid. Judas verdween naar buiten.

"En níet in mijn kruidentuintje!" riep Hij hem na. Hoofdschuddend liep Hij terug naar de tafel en ging zitten. 

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 232
(Gemiddelde waardering 0 met waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Top 10: Hoogste beoordeelding in deze rubriek

Top 10 : Meest gelezen in deze rubriek

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor schrijfactiviteiten met een hoge waardering van bezoekers.

Kortsluiting

okt 26, 2019 Schrijfopdracht Connie van Vuuren

DOOR WINTERMAGIE BEVANGEN

okt 30, 2019 Poëzie Rebelle van Reymerswael, schrijfgek

Het pluizenvisioen

nov 05, 2019 Column Reinder Veelinx

De pedante Peugeot

nov 01, 2019 Cursiefje Dorine Van der Marel

Meer schrijfactiviteiten