Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! 

885 Hits

Publicatie op:
Bericht uit het pre-coronatijdperk

Hij moet voor zaken naar Utrecht. Zijn lease bak, een super de luxe blauwe BMW uit de 5-serie, heeft hij voor onderhoud bij de garage afgeleverd en zo is hij vandaag aangewezen op de trein. Nog een geluk dat hij pas na de spits hoeft te reizen. Lekker in de trein van 10.45 uur NRC-next met het nieuws van de dag lezen en een beetje met de iPad van de baas stoeien. Wie doet hem wat.

Op het perron kan hij over de koppen van de mensen lopen en krijgt hij het vermoeden dat het wel eens heel erg druk kan zijn in de trein. Mensen van alle leeftijden krioelen als regenwormen in een potje door elkaar en proberen al duwend en laverend de snelste route naar de trein te vinden. Een lange man met kortgeknipt donkerblond haar, keurig gekleed in een lange loden jas, met zijn aktetas stevig geklemd onder zijn rechter oksel, wordt het allemaal wat teveel:

‘Kun je niet een beetje doorlopen?’ vraagt hij aan zijn voorganger die rustig meeloopt in de stroom. ‘Ik moet de trein halen, snap je dat niet?’ 

De aangesprokene haalt zijn schouders op, je ziet hem denken: ‘opgefokte gast wat dacht je van ons, wij moeten toch zeker ook de trein halen.’ Met de camera’s in het zicht blijft het bij denken alleen.

In de trein slaat de hitte hem tegemoet. De trein is overvol, de passagiers staan in het gangpad. Slechts een paar zitplaatsen zijn onbezet en worden waarschijnlijk nog vrijgelaten voor een paar ouden van dagen, waartoe hij zichzelf met zijn 58 jaren nog niet wil rekenen. Die ouderen zijn in de drukte nog op het perron achtergebleven.

Een krassend geluid uit de speaker vraagt om aandacht. De conducteur biedt zijn verontschuldigen aan. Vandaag tot Zwolle een korte trein, in Zwolle komt er een treinstel bij. Excuses voor het ongemak. De mensen morren en hebben voor een uur stof tot nadenken en een onderwerp van gesprek. Honderd kilometer staan tegen betaling, platgedrukt in het gangpad tussen onbekende Nederlanders die je meestal toch een beetje op afstand wilt houden, maar die je nu te dicht op de huid zitten om ze echt te leren kennen. De krant en de iPad, ze blijven in de tas.

Waar staat die afkorting NS voor? In Utrecht zegt men Nederlandse Spoorwegen. Zij hebben makkelijk praten want reizen komt in het woordenboek van de Utrechter amper voor. De echte reiziger weet wel beter. Dit treinstel van Duitse makelij verraadt de betekenis, NS staat voor Nicht Sitzen. Die trein, het spoort niet.


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Bericht uit het pre-coronatijdperk"

© Eelco Visser