1 post
 • images/deelname/kort_verhaal.jpg
  Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Fragmenten uit gepubliceerde manuscripten of vervolgverhalen zijn niet toegestaan!
  Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.
  971 gepubliceerde inzendingen
 • Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen en op de knop hieronder te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
 • De publicatievoorwaarden

  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst!
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

BBQ

Publicatie op : 10-08-2021

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen mogelijkheid voor reacties.

BBQ

45 Hits.
BBQ of barbecue
 
Barbecue, iedereen kent het denk ik. Zo’n brandding waar je kolen opgooit en vanalle vleeswaren lekker zwart brandt, dan wordt dat vlees gegeten met de meeste uiteenlopende soorten sauzekes zoals daar zijn schnitzelsaus, beejarneize, majoneize,heksensaus,curriesaus,jopppiesaus, poppiesaus,
pikkels, ketschup,zigeunersaus, satesaus, enzoverder enzovoorts…
 
Wel, ik haat dat , barbecuen, ge staat daar een uur van te voren dat vuur te proberen aan te krijgen maar door teveel wind lukt dat niet direct, dus dan ga je voor de grote middelen en ge giet er wat brandalcool op, een luciferke er bij en hop, heel de barbecue staat bijkanst in de fik, metershoge vlammen, de houtskool na enkele minuten heerlijk grijs, klaar om je vlees op de rooster te leggen.
 
De rooster nog zoiets, als ge gedaan hebt met vlees te verwarmen ziet dat ding er niet uit, hangt vol met vet en stukken vlees, dus ge denkt ik zal dat wel kuisen volgende keer …
Maar die VOLGENDE KEER, gaat dat verdomde vet er nimeer af ondanks de vele trukjes van tante kaat en tante terry en nonkel bob, er is geen enkel middel dat afdoende helpt, dus wat doe ik, ik leg op de rooster aluminium folie, da’s proper en iegiejeenisch !
 
Dus het vuur brandt, maar de gasten komen pas binnen enkele uren. Wat doe je dan, je neemt een biertje of zeven en zet jezelf voor het vuur om het in’t oog te houden, na enkele uren ben je al goed op weg om weer zat te worden. Dan gaat de bel en de gasten zijn er.
 
Ondertussen was je in slaap gevallen en is het verrekte vuur uit gegaan. Je hond wordt halfgek omdat de deurbel ging en rent als een bezetene naar de voordeur . De vrouw opent deze en verwelkomt de zeven gasten.
 
‘Hoe ist, alles goed, aha aan’t bier, zeg oewen bbq is uit’en meer van die geijkte nonsens. Je verwelkomt de gasten en vraagt wat ze willen consumeere. Uiteraard nemen ze allemaal alcool enkel de vrouwen ni want die moeten rijden en kunnen babbelen en da gaat uiteraard niet met een gespleten tong.
 
Na de dorstigen te hebben gelaafd, concentreer je je terug op de barbesuu. De oude kolen eruit geschept in een plastik zakje, maar als je dat oppakt vallen die kolen er uiteraard uit omdat dat plastik opbrand en er dan geen einde meer zit aan dat zakje( laat staan een begin!), dus voor je blote voeten, vallen die hete kolen, je roept zachtjes au en laat de kolen voor wat ze zijn.
 
Snel duw je ze met de vuurpook aan de kant, gooit nog sneller wat meer houtskolen op de bbq ‘ zeg schatje ge doet er veel te veel kolen op’, je vloekt binnesmonds want dat zegt je eega nu is elke keer hee , versta ze dan ni dat dat vernederend overkomt, de trut !
 
‘Ja sjoeke’ zucht je.
 
De grappige bezoeker van de hoop roept ‘sloef !’ en lachend drinken ze hun pinten uit, de aasgieren.
Omdat het van de verniet is en ook gratis geef ik hen hun volgende biertje. De vrouwen zijn ondertussen druk in gesprek over het weer, de nieuwste story, de kinderen en hun zware job. Er wordt getteterd dat het niet te geloven is, zo hard wordt er getetterd en dan nog gekwebbelt ook.
 
Ondertussen heb je de bbq terug aangekregen en legt je de rooster er op, aluminiumfolie en even  later is het tijd om het vlees er op te gooien.
 
Je doet eerst wat olie op de folie en daar komt de eerste betweter.

‘doedegaai da zo? Ik doen daar nooit olie op ‘ zegt de eerste gast die nu naast je staat ‘ gemoet daar anders speciale olie voor kopen in de zeeman’ beweert hij.
 
Ik knik niet ja noch nee maar denk in mezelf ‘ as gaai ni onmiddellijk mokt da ge gaa zitte gooi ik aa subiet oep den bbq mafkees.'
Alsof de gast het verstaan heeft druipt hij af.
Ook de olie op de folie begint af te druipen omdat bbq niet echt horizontaal staat, de druppels die in het vuur vallen zorgen voor nieuwe vlammen.
 
Intussen heeft de vrouw het aan te branden vlees gebracht op een schotel.
‘ge wet schatje, voor maai een stukje van da spek, ik eet da gere’ zegt ze,’da zegt ze oek elke keer dat we bbq doen’
 
Ik gooi wa spek er oep, enkele hamburgers en wil een stuk steak er op gooien doch het valt op de grond, onzen Blakkie, ne witte rotweiler is rapper dan ik en pakt de steak en schrokt hem snel op, ik geef hem ne stamp waardoor hij kajietend wegloopt.
 
De volgende steak belandt wel op de bbq en hopsa daar staat een volgende gast,

De zatte van den hoop, ‘ zeg, ge meugt die kip ni zo kort bij de steak leggen want dan smaakt die kip ni echt, en die worste hadde beter eerst gebakken, der komt veel vocht uit’ lult hij.
 
Weer negeer ik deze hansworst ’en denk ; ‘ as gaai ni mokt da ge ga zitte zal ik oe is ne klop oep oe facade geven en dan zulde zien dat daar oek veel vocht uitkomt ‘!
 
Even later zit hij. Na enkele minuten is het vlees mooi zwart en roep je  ‘ge moogt allemaal een stuk vlees komen halen’, ze schieten allemol tegelijk recht, leggen hun bord vol met groenten en komen dan bij de bbq bedelen om een stukske vlees, uit beleefdheid vraag je wat ze willen.
 
‘Ikke da stukske, ver maai een weurst, ikke een steakske, ver maai nen hamburger’, ge geeft wat ze vragen en op 5 seconden ligt er geen vlees nimeer op, ge draait u om en kijkt naar de tafel,  en ziet ge daar al uw gasten inclusief de kwebbelende vrouwen hun eten opschrokken alsof het het laatste avondmaal is, alsof ze zeven,  weken niet gegeten hebben, ge loopt naar de keuken en haalt nog meer vlees dat je op een nieuw stuk folie op de bbq legt om te verbranden.
 
Na 5 seconden, soms 6, is het vlees gaar en voor je het weet, net toen je even pipi moest gaan doen, zie je je gasten met een leeg bord alweer voor de bbq staan, ene is het vlees aan het uitdelen, een andere probeert een stuk brood te verbranden, wanneer je terug aan de bbq komt is al het vlees verdwenen, één van de gasten zegt, ‘ eet zelf ook iets’, je wordt een beetje intern kwaad, je kookt van woede en loopt naar binnen, daar neem je een boterhammetje en smeert er wat smeerkaas op en filee ameerikein preeparee, je slokt het binnen en spoelt het door met een biertje, buiten zijn je gasten door het gefret en gezuip door het dolle heen, enkelen zijn in je tuin bezig met een voetbalwedstrijdje, ze schoppen je grasmat kapot met hun schoenen en vallen in je bloemen.
 
Je word er moedeloos van en neemt nog een biertje.
Je word al wat kalmer en zet je bij hen aan tafel, sommigen zweten als runderen en een zweetgeur omringt de tafel, ondertussen zijn de vrouwen terug aan het tetteren en de mannen vertellen vieze grapjes onder elkaar.
 
Je neemt nog een biertje en kijkt enkele keren opvallend naar je polshorloge soms zeg je ‘ oh is het al zo laat?’, de mannen, die al stevig wat gedronken hebben snappen de hint niet, de vrouwen die zo nuchter zijn als een verslaafde lintworm, snappen de hint.
‘kom schat tijd om te vertrekken’
‘komaan sjoe, nu toch nog ni, ik wilde net nog een stukje vlees eten’
 
Je gezicht wordt vuurrood, ‘ VERGEET DAT MAAR LOSER, je kan een stuk vlees op je kanis krijgen als je dat wil’ denk je.
 
Gelukkig verlaten de gasten druppelsgewijs je woning en zit je moederziel alleen  aan de tafel waarop ze geschranst hebben, de tafel ligt bedolven onder afgekloven kippebouten en ribbetjes, sateestokjes en vuile servietten, die door de wind worden weggeblazen op je verwoeste gras, de vrouw is ondertussen al gaan douchen en gaan slapen.

Blakkie zit naast je een kijkt je vragend aan. Je geeft hem de afgekloven kippebeenderen en nog meer van dat, even later doet hij een kakje op het gras…
 
Je zucht en na nog enkele biertjes ga je ook naar boven, je doucht en valt in’t slaap en je vrouw
Hoor je nog net mompelen ‘ da was weer leuk hee schat’

'jahaaaaa....ENORM !!!!!'
 
 
De volgende morgen kom je beneden met een houten kop en zie je de ravage in je tuin, alsof  wereldoorlog 3 hier heeft plaatsgevonden…
Drie uur kost het je om alles op te kuisen, het gras voor altijd verprutst en Blakkie heeft er nog op overgegeven ook….
 
Ja, ’t was weer leuk…….
 

Alleen Plusleden kunnen een eigen artikel aanpassen na publicatie. KLIK HIER om alle voordelen van een pluslidmaatschap te bekijken.

Ook jouw mening is hier welkom!

Reacties:

Meer van deze auteur:

Titel:Hits:Waardering:Link:
Ik ruik niks...
507
Lezen?
Kinderen
119
Lezen?
Manisch depressief
105
Lezen?
Ik, schrijver?
77
Lezen?
Een dagje strand
77
Lezen?