Voor schrijvers, door schrijvers
Poëzie

Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! In deze schrijfactiviteit is ook ruimte voor reisverhalen en flitsverhalen.
 "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef.
" Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen."
Aantal gepubliceerde inzendingen: 797

Balkonbingo

Gerda Kromgebogen heeft een onweerstaanbare trek in boerencake. Het water dat haar steeds in de mond loopt, laat zich moeilijk negeren. ‘Kom op, Ger,’ zegt ze tegen zichzelf, ‘even concentreren.’ Ze pakt de MAX Magazine die op haar schoot ligt weer op en verdiept zich in het interview met tv-dokter Ted. ‘Ouderen kunnen heel goed de kwaliteit van hun leven bepalen,’ leest ze. Onmiddellijk plopt de boerencake op in haar bewustzijn. Ze legt het tijdschrift weg en loopt naar haar keukentje. ‘Ik weet precies wat ik kwaliteit van leven vind,’ mompelt ze en ze peutert de wikkel van het pak.

Terug in haar woonkamer zet ze het schoteltje met de dikke plak cake erop op het bijzettafeltje. Ze zakt in haar relaxfauteuil en pakt de afstandsbediening. Ze tuurt naar de knopjes en gokt. Ze schrikt zich rot als ze opeens op tien verschillende punten gemasseerd wordt. Dat was niet de bedoeling. Vijf pogingen later voelt ze eindelijk haar rug warm worden. ‘Lekker, dokter Ted zegt dat warmte goed is,’ zucht ze.

Kauwend op een stuk cake, begint ze aan een nieuw artikel. Ja hoor, ze wist het wel: BN-ers zijn net gewone mensen. Ook zij moeten thuisblijven nu het land in crisis verkeert. Henny Huisman is nu nog liever voor zijn paarden en Olga Commandeur gymt zich bijkans een hernia. Zelf geniet Gerda van diverse initiatieven die zich net zo snel als het virus zelf verspreiden.

Vanmiddag nog. Balkonbingo. Ze heeft er de boerencake waar ze van zit te genieten mee gewonnen. Dat was wat! Ze had de uitnodiging van harte aangenomen, want ze mist het spelletje enorm. Ze had zich voor de gelegenheid in thermo ondergoed gehesen en zich met jas, das en wanten op het balkon geïnstalleerd. ‘Je kunt niet voorzichtig genoeg zijn,’ zegt Ted altijd.

Hoe heerlijk was het om de vertrouwde adrenaline rush van bijna bingo te voelen. Het zou Henk Dovemansoor weer eens niet zijn om voor een smet op de middag te zorgen. Net op het moment dat ze “bingo!” riep, tetterde die lelijkerd het ook. De jury oordeelde dat de door de plaatselijke supermarkt belangeloos ter beschikking gestelde cake voor haar was. Henk was laaiend. Niet mooi meer. ‘Wat zullen we nou krijgen! Hier die cake!’ brulde hij nog verrassend krachtig. Tot schrik van alle deelnemers krakkemikte hij zijn vijfentachtigjarige lijf over de reling en stortte van eenhoog naar beneden. De idioot nam een bloempot mee in zijn val die godbetert op het hoofd van de bingoleider viel. Alsof het ziekenhuis nog niet vol genoeg ligt, moesten er twee zwaargewonden afgevoerd worden.

Gerda pakt de afstandsbediening van haar supersonische stoel en laat zich eruit lanceren. In de keuken pakt ze het broodmes en snijdt een plakje voor de tweede ronde.

Dit artikel delen?
Auteur van dit artikel:
© Marieke Vos
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Hits: 343
Publicatie op .

Geef een waardering voor: "Balkonbingo"

Geschreven door Marieke Vos . Geplaatst in Kort verhaal.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Grammatica & Spelling:
Passend in deze rubriek:
14.04.20
Feedback:
Correctie ivm oude waarderingen.
 • Lezenswaardig:
  80%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Hans Van Battel 14.04.20
  Erg genoten!!!
  • Marieke Vos 14.04.20
   Leuk te horen!

Jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!