Korte verhalen

55 woorden verhalen op Schrijverspunt
  • Het korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard. Poe vond dat een kort verhaal in een half uur tot twee uur, maar in elk geval in één keer moest kunnen worden uitgelezen en gericht moest zijn op het bereiken van een enkel effect.

    De waarschijnlijk meest uitdagende vorm van een kort verhaal is het flitsverhaal. Een flitsverhaal is een compleet verhaal in het kleinst mogelijk aantal woorden. Het moet een begin, midden en einde hebben en bij voorkeur een draai of verrassing aan het einde. "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef."

    Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen.
  • Wil je ook een kort verhaal publiceren op Schrijverspunt? Jouw zelf geschreven korte verhaal  of flitsverhaal is hier ook welkom. Graag eerst even inloggen (lid worden is gratis). Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Bagdad

De verzengende hitte van die dag was nog voelbaar. Alles had de vieze gelige kleur van woestijnzand: de slechte weg, de oude Mercedes die ooit wit was geweest, mijn schoenen en zelfs de trieste palmbomen, die met een laag zand waren bedekt. De woestenij van de woestijn was ook hier Bagdad binnengedrongen. De mensen die over straat schuifelden wierpen kleine wolkjes stof op. Ze zagen er stoffig en zweterig uit en keken onze witgele Mercedes met vreemde blikken na. Het leek alsof ze nergens naar toe gingen. De ondergaande zon, die zelf met een laag rood-gelig stof leek te zijn bedekt, wierp lange schaduwen over het vuilnis waar de weg mee bezaaid was. 

Ons kleine gezelschap dat bestond uit André, Dr. Hassan en mijzelf werd meegenomen de koude bunker in die sinds het afgrijselijke gebeuren was gepromoveerd tot museum van de zinloze dood. Even koud en donker als het hiernamaals. De toegang was gratis.

Binnen rook het naar dood en verderf. Een ondefinieerbare stank, die het midden hield tussen de lucht van afgewerkte olie en een mislukte barbecue, vulde de lage stoffige ruimte.

De Irakese moeder vertelde verbaal en non-verbaal in vloeiend Irakees welk drama hier had plaatsgevonden. In Arabische geuren en kleuren werd ons het beeld van de verschrikking geschilderd.

Ik kon haar niet verstaan hoewel de taal prachtig klonk en er prachtig uitzag. Maar aan haar gebaren en emoties te zien was het de hel geweest.

Hassan vertaalde haar, maar we wisten natuurlijk niet of dat de juiste vertaling was. Dat kon net zo goed weer de aangedikte propaganda zijn die Saddam had voorgeschreven.

Gezwollen narcistische taal, die het regerende systeem afschilderde als goddelijk en alles wat daar tegenin ging als duivels bestempelde. Hoewel wij waren voorgesteld als vrienden van het systeem werd duidelijk dat wij als westerlingen niet bij dat goddelijke systeem hoorden.

Tijdens de eerste Golfoorlog had de duivel met een precisie bombardement twee raketten kort na elkaar door de luchtkoker van de bunker naar binnen geschoten. Het doel was om de bunker, waarin naar zeggen een Irakees commandocentrum zou zijn gevestigd, met de grond gelijk te maken. Zoals wel vaker gebeurde was de informatie niet juist gebleken. De betonnen vesting huisvestte geen Commandocentrum met machtswellustelingen maar honderden vrouwen, kinderen en bejaarden. Of het commandocentrum, dat er misschien oorspronkelijk had gezeten niet was ontmanteld en de bunker om duistere redenen was volgepropt met onschuldigen, werd niet verteld. Misleiding alom.

De twee raketten hadden binnen seconden hun vernielende werk gedaan en alle leven in de bovengrondse verdieping was verdampt. ‘Evaporated’, zoals Hassan het subtiel uitdrukte.

Toen werden we meegenomen naar de benedenverdieping waar de overlevenden hun toevlucht hadden gezocht. Ook daar diezelfde misselijkmakende stank. De muren waren bedekt met vreemde vlekken die we niet durfden aanraken en het leek of een kwaadaardige hand op alle muren een doorgetrokken streep had gezet. Daarboven was de kleur van de muur anders dan daaronder. Tot zover was het water gekomen. De slecht uitgeruste Irakese brandweer was in actie gekomen zonder zich te realiseren dat de temperatuur binnen zo hoog was. In plaats van de brand te blussen hadden ze het zinloze werk van de vijand afgemaakt en waren de overgeblevenen in het kokende water omgekomen. De propaganda werd breed uitgemeten.

Toen wij, volwassen mannen, ontzet naar buiten kwamen huilden we. 

Hassan vertrok geen spier.‘Zullen we iets gaan eten?’ Hij glimlachte…

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 87
(Gemiddelde waardering 4 met 1 waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor schrijfactiviteiten met een hoge waardering van bezoekers.

Koen

nov 12, 2019 Poëzie Dorine Van der Marel

DOOR WINTERMAGIE BEVANGEN

okt 30, 2019 Poëzie Rebelle van Reymerswael, schrijfgek

Scheeloogje.

nov 09, 2019 Kort verhaal Pieter Wouter Broekharst

Allerzielen

nov 02, 2019 Quote Guido Aerts

Meer schrijfactiviteiten