Voor schrijvers, door schrijvers

Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! 

165 Hits

Publicatie op:
Avontuur in Boredom (2)
Hoe het verder ging na deel 1:
 
Zondagmiddag half vijf.

In het engelse dorp Boredom zitten vier keurige dames om de grote ronde tafel in het landhuis van lady Agatha. Kate, het dienstmeisje, heeft onlangs opgezegd en is naar een nieuwe werkgever gegaan, daarom heeft de huisvrouw zelf hun hoeden en mantels aangepakt en hen voorzien van thee met zelfgebakken cake en scones. Ze verwarmen zich voor het knusse haardvuur dat zo af en toe wordt opgepookt door de behulpzame kokkin, die nu ook buiten de keuken een handje bijspringt.

Zelfs lady Sloppy, die vrijwel altijd als laatste komt, is er al. Enkel miss Green ontbreekt. Vreemd, zij is nog nooit te laat gekomen. De dames wachten met spanning op wat ze hen gaat vertellen. Afgelopen zondag hebben ze alles samen besproken. Zelfs het gif, een smakeloos goedje dat in ongeveer twee weken het gewenste resultaat zou moeten geven, heeft ze al ontvangen via een geheime kennis van lady Agatha. De jonge vrouw zal toch niet op het laatste moment terugdeinzen? Ze leek zo vastberaden...

De grote staande klok tikt de minuten weg. Lady Sloppy kruimelt onnadenkend op het hoogpolige bordeaux rode tapijt. De huisvrouw spreekt de laatste nieuwtjes door met de dames. Maar niemand kan er echt de aandacht bijhouden. Om acht uur precies beïndigt ze de bijeenkomst, zonder dat miss Green is komen opdagen.

De volgende ochtend vroeg komt de kokkin ademloos binnen met het nieuws: de auto van miss Green is gevonden in de vallei tussen Burntown en Boredom, compleet uitgebrand. Het enig bruikbare dat de politie nog heeft gevonden – weet de kokkin te vertellen – is een tand. Ze heeft een neef die daar werkt, vandaar. Natuurlijk mocht ze het niet verder vertellen, maar ze weet dat mevrouw betrouwbaar is en dat ze bovendien al heel wat misdrijven heeft opgelost. “Het is toch wat,” ratelt ze ademloos, “zo een jong ding. Het schijnt dat ze bij haar moeder op bezoek is geweest en vandaar hier naar toe wilde rijden. Vindt u het niet vreselijk? Ik ben er helemaal ontdaan van!”

Lady Agatha kijkt nadenkend en schuift de weerbarstige bril een stukje omhoog, de puntige neus op. “Dan verwacht ik dat Sir Scott zich binnenkort wel zal melden,” zegt ze dan bedaard, zonder emotie te tonen. “Wilt u zo goed zijn om nog wat te bakken?”

Ruim een uur later gaat de bel. Sir Scott L. Yard, de commissaris van politie, dient zich aan. Lady Agatha ontvangt hem en biedt hem de comfortabele leunstoel aan, die eens van haar man is geweest. Ze zijn oude vrienden en hebben weinig woorden nodig. Al snel krijgt hij bevestigd wat hij al eerder heeft horen fluisteren in het dorp, de man van miss Green is een nietsnut die bovendien kort geleden een levensverzekering heeft afgesloten, zowel voor zichzelf als voor zijn vrouw. Hij bedankt en staat weer op om zijn taak op te vatten.

Nog diezelfde middag wordt sir Green gearresteerd wegens moord op zijn vrouw. De gevonden tand moet nog onderzocht worden, maar niemand twijfelt eraan dat hij van het slachtoffer moet zijn. Verschillende getuigen bevestigen dat sir Green al een paar dagen aan de betreffende auto had staan sleutelen. Zijn nieuwe dienstmeisje Kate, die tot voor kort nog bij lady Agatha diende, had een onbegrijpelijk en warrig verhaal over vergif waarmee het slachtoffer haar man zou hebben willen vermoorden. Ook zij wordt meegenomen om verhoord te worden.

Zondagmiddag half vijf.

In het engelse dorp Boredom zitten vier keurige, in het zwart geklede dames om de grote ronde tafel in het landhuis van lady Agatha. Ze heeft inmiddels een nieuw dienstmeisje, een jonge vrouw, die de hoeden en mantels van de dames aanpakt en hen voorziet van thee met zelfgebakken cake en scones. Ze verwarmen zich voor het knusse haardvuur.

De stemming is bedrukt. Miss Agatha stelt hen kort op de hoogte van alle ontwikkelingen. De gevonden tand bleek zonder enige twijfel van miss Green te zijn. Kate, het vorige dienstmeisje, had hun plan verraden. Ze hebben haar bijhulp bij moord ten laste gelegd, omdat ze vergif bij haar hebben gevonden waarmee – naar haar zeggen – miss Green haar man had willen ombrengen. Dit gelooft natuurlijk niemand. Het sterke vermoeden is dat zij de plaats van lady Green heeft willen innemen en haar heeft willen vergiftigen. De remmen van de auto waren gesaboteerd, dit plan was kennelijk eerder gelukt dan het vergif. Beiden staat waarschijnlijk een lange gevangenisstraf te wachten.

Het zal de volgende dag Kerstfeest zijn, een feest dat de dames, die alle weduwe zijn, al jarenlang samen vieren. Maar nu valt er weinig te vieren. Ze voelen zich mislukt, volkomen tekort geschoten ten opzichte van hun nieuwe, jonge vriendin.

Dan komt het nieuwe dienstmeisje weer binnen en neemt vreemd genoeg plaats aan tafel. Terwijl het gezelschap, behalve lady Agatha, haar verbaasd aanstaart en zich afvraagt waar ze haar van kennen, opent zij haar mond en lacht.

Ze mist een tand.


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Avontuur in Boredom (2)"

26.12.20
Feedback:
Ik vind het hartstikke Leuk, Janneke
  • Schrijfkwaliteit
    5.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig