Voor schrijvers, door schrijvers

Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! 

191 Hits

Publicatie op:
Avontuur in Boredom

Zondagmiddag half vijf.

In het Engelse dorp Boredom zitten vier keurige dames om de grote ronde tafel in het landhuis van lady Agatha. Kate, het kamermeisje, heeft hun hoeden en mantels reeds aangepakt en ze voorzien van thee met zelfgebakken cake en scones. Ze verwarmen zich voor het knusse haardvuur dat zo af en toe wordt opgepookt door de huisvrouw. Het knettert als ze er per ongeluk een niet zo droge boomstronk oplegt, maar dit geluid verhoogt alleen maar het gevoel van welbehagen.

De jongste is er pas vier maanden bij. Miss Green, de kersverse echtgenote van sir Worthless, had de uitnodiging van haar tante zonder enige twijfel aangenomen. Ze verveelt zich stierlijk, sinds ze door haar man gedoemd is tot thuiszitten en huisvrouw spelen.

De oudste van het stel, de huisvrouw zelve, heeft de society – die zich officieel de misdaadbestrijding tot doel stelt – 24 jaren en 8 maanden geleden opgericht. Ze is inmiddels 76 jaren oud en al 24 jaar weduwe. Op het eerste gezicht is lady Agatha een statige, voorname dame. Het is geen geheim in het dorp dat ze haar welvaart door haar verlate huwelijk bezit, dat slechts 3 jaren heeft mogen duren. Door een vreselijk ongeluk, een val uit het zolderraam, is haar man destijds om het leven gekomen.

Haar zilvergrijze haar heeft ze hoog opgemaakt op haar rimpelige, smalle hoofd. Haar stalen bril staat bijna op het puntje van haar spitse neus en daarachter kijken twee opvallend blauwe ogen priemend de wereld in. Wie haar beter kent, ziet de verborgen lach in deze ogen, alsof ze lak heeft aan de wereld en haar bewoners.

De bel klinkt en even later komt Kate binnen met de verlate vijfde dame. Haar haren zitten verward en half voor haar ogen. Haar jurk vertoont vlekken en haar schoenen zijn nat van de miezerige sneeuw buiten. Haar binnenkomst is, zoals altijd, het teken dat de bijeenkomst kan beginnen.

De huisvrouw neemt het woord. Ze bespreekt de gebeurtenissen van de afgelopen week met de dames, die ondertussen knikken, dommelen, kleine slokjes thee slurpen en koekjes knabbelen. Er is eigenlijk niets meer, geen enkel misdrijf of misdrijfje, verloren kat of hond, kwijtgeraakte beurs of gepleegde inbraak, die nog om een oplossing vraagt. De verloren kater van miss Cat bleek ze per abuis te hebben opgesloten in de kelder en de wonderlijke indringer in de cottage van lady Afraid bleek niemand anders dan haar ex te zijn, die nog wat spullen kwam halen.

De dames vervelen zich.

Dan richt lady Agatha zich tot miss Green en informeert naar haar welbevinden. De jonge vrouw neemt geen blad voor de mond, ze vertrouwt haar tante en inmiddels ook de andere dames. “Hij heeft mij alleen maar om mijn geld getrouwd,” bekent ze triest. “Het is een nietsnut, een blaaskaak, een...” Haastig slikt ze in wat ze had willen zeggen, nu toch iets beschaamd rondkijkend in de kleine kring.

“Heeft hij de levensverzekering al afgesloten?” informeert Agatha.

Ze knikt zonder te spreken.

Nu is er niemand meer die dommelt en zelfs niemand meer die knabbelt. Er sproeit vuur uit de ogen, de gezichten gloeien niet alleen meer door de warmte van de haard. Eindelijk gaat er weer eens wat gebeuren in Boredom, iets echt opwindends.

Het werd ook hoog tijd, het één na jongste lid is al zeven jaren geleden weduwe geworden.


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Avontuur in Boredom"

Elka Le Mair
  • 153
  • 127
  • 11
22.12.20
Feedback:
Wat een heerlijk verhaal, Janneke! Ik zat er helemaal in. Met plezier gelezen!
  • Schrijfkwaliteit
    5.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig