Korte verhalen

55 woorden verhalen op Schrijverspunt
 • Korte verhalen op Schrijverspunt

  Het korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard. Poe vond dat een kort verhaal in een half uur tot twee uur, maar in elk geval in één keer moest kunnen worden uitgelezen en gericht moest zijn op het bereiken van een enkel effect.

  De waarschijnlijk meest uitdagende vorm van een kort verhaal is het flitsverhaal. Een flitsverhaal is een compleet verhaal in het kleinst mogelijk aantal woorden. Het moet een begin, midden en einde hebben en bij voorkeur een draai of verrassing aan het einde. "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef."

  Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen.
 • Wil je ook een kort verhaal publiceren op Schrijverspunt? Jouw zelf geschreven korte verhaal  of flitsverhaal is hier ook welkom. Graag eerst even inloggen (lid worden is gratis).Een kort verhaal bij Schrijverspunt mag uit maximaal 500 woorden bestaan.
 • Waardering voor een artikel
  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

  Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Arme Pedro

Arme Pedro

Verdiept in mijn schrijfsels schrik ik van de voordeurbel. Uit het raam glurend, zie ik mijn buurvrouw staan. Ik hobbel de trap af en doe open. 
Zij kijkt me wanhopig aan en wringt haar handen. Uit haar verhaal maak ik op dat zij tijdens het stofzuigen de borstel heeft afgekoppeld om met de stofzuigerslang het schelpenzand uit de kanariekooi op te zuigen. In een onbewaakt ogenblik blijkt de kanarie in de slang te zijn verdwenen. Of ik mee wil komen om de stofzuiger te openen, want dat durft zij niet. Nog van stofzuigers, noch van kanaries heb ik veel verstand. Maar de deur voor haar neus dichtknallen gaat me toch te ver. Ik volg haar tot in haar woonkamer. De lege kooi staat in de vensterbank. Al na enkele minuten proberen slaag ik er in de stofzuiger te openen. Ik haal de stofzuigerzak tevoorschijn en begin de inhoud ervan te onderzoeken. Mijn buurvrouw heeft beide handpalmen voor de mond gebracht. Inderdaad. Een vogeltje met geknakte nek. Niet geel meer, maar grijs van het stof. De oogjes gesloten. ‘O, arme Pedro!’, roept zij. Met duimen en wijsvingers vat ik de vleugeltjes en begin ze voorzichtig op en neer te bewegen. Het diertje is uiteraard morsdood, maar zo laat ik zien er alles aan te hebben gedaan.
‘Ik vrees dat Pedro is overleden’, stel ik uiteindelijk. Maar daar neemt zij geen genoegen mee.
‘Ik bel de dierenambulance’, verklaart zij. Van spanning krijgt zij vlekken in het gelaat. Ik protesteer niet en leg het kadavertje op de salontafel. Onder de keukenkraan spoel ik het stof van mijn handen. Even later houdt een enorme ambulance halt voor de deur. Twee grove, in geelgroene jassen gestoken ambulanciers komen de huiskamer binnen. Hun gestaltes lijken alle beschikbare ruimte op te vullen. Zij buigen zich over het vogeltje.
‘Niets meer aan te doen’, concludeert een van hen met een gewichtig air.
‘Gecondoleerd met het verlies, mevrouw’, zegt de ander op plechtige toon. Buurvrouw uit een diepe zucht. Gevieren staan we om de salontafel heen.
‘Wilt iemand nog iets zeggen?’ vraag ik. Het lukt buurvrouw een stamelend uitgesproken lijkrede ten gehore te geven. Na afloop dek ik het lijkje toe met een vel keukenpapier.
‘Ach kunt u Pedro meenemen? Ik wil hem niet in de kliko hebben en in de tuin begraven vind ik zo’n eng idee.’ De ambulanciers knikken. Buurvrouw haalt een briefje van tien uit haar portemonnee en overhandigt dat aan een van hen. Het stoffelijk overschotje wordt door de ander in een door haar aangereikte schoenendoos opgeborgen. Na een korte groet verdwijnen ze. Buurvrouw zet koffie.
‘Wat moet ik nou met die kooi?’ Ik haal mijn schouders op.
‘Lever het ding af bij de kringloopwinkel’, stel ik voor.

'Dat lijkt me inderdaad wel het beste. Ik kan nou wel een nieuwe nemen, maar zoals met Pedro wordt het nooit meer.’

‘En als je nou eens met goudvissen begint? Die verdwijnen niet zo snel in de stofzuiger. Ik heb gelezen dat je ook van dit soort dieren ongelofelijk veel vriendschap kan krijgen.’ Buurvrouw knikt. ‘Maar ze zingen niet’, verklaart ze met droeve stem. Het diertje kan er nooit veel van hebben gevoeld. Het werkelijke drama betreft het leven lang in een kooitje opgesloten zitten zonder dat iemand dat als een drama beschouwt. Ik ben daar maar niet over begonnen. Ik heb zelf jarenlang koi karpers in een vijver opgesloten. Die dieren genoten dan nog wel van elkaars gezelschap. Maar het is toch hetzelfde idee.
 
Gilbert Keyzer 
Dit artikel delen?
Pin It
 • Hits: 459
(Gemiddelde waardering 0 met waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Hoogste beoordeelding:

Top 10 : Meest gelezen

Schrijfactiviteiten