Korte verhalen

55 woorden verhalen op Schrijverspunt
  • Het korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard. Poe vond dat een kort verhaal in een half uur tot twee uur, maar in elk geval in één keer moest kunnen worden uitgelezen en gericht moest zijn op het bereiken van een enkel effect.

    De waarschijnlijk meest uitdagende vorm van een kort verhaal is het flitsverhaal. Een flitsverhaal is een compleet verhaal in het kleinst mogelijk aantal woorden. Het moet een begin, midden en einde hebben en bij voorkeur een draai of verrassing aan het einde. "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef."

    Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen.
  • Wil je ook een kort verhaal publiceren op Schrijverspunt? Jouw zelf geschreven korte verhaal  of flitsverhaal is hier ook welkom. Graag eerst even inloggen (lid worden is gratis). Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Angstig vermoeden

De telefoon gaat vier keer over voor Marjan het doorheeft. Zonder haar ogen van de televisie af te houden neemt ze op.
'Met Marjan. '
'Mam, met mij. Kan je me komen ophalen? '
'Nu? '
De stem van Iris klinkt klagend en boos. 'Iemand heeft mijn jas mee genomen. Alles zit er nog in. Het is te koud om zonder naar huis te komen.
'Hoe...'
'Kom nu maar alsjeblieft, mam. Zo leg ik alles wel uit, 'onderbreekt haar dochter.
Marjan zucht diep en kijkt naar de televisie waar net de reclame is begonnen. Ze heeft nu toch al een stuk van haar favoriete serie gemist.
'Waar ben je? '


Iris wacht buiten met een gezicht dat op onweer staat. Ze stapt achter in en trekt het portier hard dicht. 'Sorry,mam. Maar ik ben super boos. Ik had mijn jas opgehangen en toen ik net naar huis wilde, kom ik er achter dat ie weg is. '
Marjan kijkt in haar spiegel en rijdt weg. Ondanks het late tijdstip is het nog druk op de weg.
Ze kijkt in haar binnenspiegel en ziet twee boze donkere ogen haar aanstaren.
'En nu? '
Iris haalt haar smalle schouders op.' Weet ik nog niet. Ik hoop dat ze hem terug brengen als ze erachter komen dat ze de verkeerde jas hebben. '
Ze veegt het haar voor haar ogen weg en hult zichzelf in een mokkend stilzwijgen.
De wenkbrauwen van Marjan trekken samen en haar mond verstrakt. 'Wat zat er allemaal in je jas? '
Iris krimp in elkaar op de achterbank. 'Eh...mijn sleutels, portemonnee met pasjes en nog wat dingen. 'zegt ze zwakjes.
'Verdomme, Iris. '
Marjan slaat op het stuur.' Hoe krijg je het voor elkaar. '
Verongelijkt slaat Iris haar armen over elkaar en begint te snikken.' Ik kan er toch ook niets aan doen. Het is niet mijn schuld. Gelukkig had ik mijn telefoon in mijn zak. '
Een golf van medelijden slaat over Marjan heen. 'Oké, 'zegt ze sussend. 'Misschien hangt je jas er morgen weer.'
Ze buigt zich over het stuur en bedenkt niet voor de eerste keer hoe makkelijk het allemaal was toen ze nog samen met Johan was. Tot dat die klootzak haar in de steek liet voor een ander nadat hij haar zwanger had gemaakt van Iris. Zuchtend parkeerde ze voor de deur en herinnerde zich wat haar moeder altijd zei.' Kleine kinderen, kleine zorgen, grote kinderen, grote zorgen.'


'He, mam. Ben je nu op je werk? '
Marjan zucht. 'Waar zou ik anders moeten zijn, lieverd. Wat is er,ik heb het druk. '
'Voor ik naar school ging ben ik langs de bar gefietst en heb een briefje opgehangen.'
Ze zegt het op een toon alsof ze er de hele nacht over heeft nagedacht.
'Of diegene die mijn jas heeft meegenomen hem weer terug wil hangen. Ik heb ook..'
Op haar scherm ziet Marjan dat ze een beller heeft.' Sorry, ik moet ophangen, meisje,' onderbreekt ze  Iris.' Goed gedaan, misschien helpt het. '

De dag vliegt voorbij. Marjan heeft bonzende hoofdpijn als ze in de auto stapt. Sinds het telefoontje van Iris is er een vaag gevoel van onbehagen dat haar niet meer los laat. Ze moest zich concentreren op haar werk, maar het liefst was ze naar huis gegaan.
Het begint te regenen wat haar humeur er niet beter op maakt.
Na vijftien minuten rijdt ze haar straat in en opeens lijkt het alsof een ijskoude hand haar maag omdraait. Vergist ze zich nu, of...
Marjan voelt hoe de paniek toeslaat. Haar voordeur staat open...heeft Iris hem niet goed dicht getrokken, Nee, ze gaat altijd achter weg. Haar hart bonst als een razende als ze de stoep op rijdt en uit de auto springt.
Verdomme...haar ergste angst wordt bewaarheid. Met tranen in de ogen rent ze naar binnen en kijkt verslagen naar de puinhoop in de kamer. Alles is overhoop gehaald. Ze trilt over haar hele lichaam als ze opeens iets zit liggen op tafel. Het enige meubelstuk dat nog overeind staat.
Ze wankelt erheen en ziet dat het de jas van Iris is. Er naast ligt een briefje.

'Als jij mijn jas hebt meegenomen wil je hem dan terug brengen naar Iris Thomassen, Tulp straat 24 of mij bellen op 06 64 34 77 07. Gewoon terughangen in de bar mag ook. Alvast bedankt.'
Ernaast liggen de sleutels.

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 310
(Gemiddelde waardering 0 met waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Top 10: Hoogste beoordeelding in deze rubriek

Top 10 : Meest gelezen in deze rubriek

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor schrijfactiviteiten met een hoge waardering van bezoekers.

Kortsluiting

okt 26, 2019 Schrijfopdracht Connie van Vuuren

DOOR WINTERMAGIE BEVANGEN

okt 30, 2019 Poëzie Rebelle van Reymerswael, schrijfgek

Michelles première

nov 18, 2019 Kort verhaal Antoinette Jarig

Het pluizenvisioen

nov 05, 2019 Column Reinder Veelinx

Meer schrijfactiviteiten