Tom Vansweevelt

Als Godin in Frankrijk

© Tom Vansweevelt op 19.01.2023.

Zij was er nog nooit geweest. Dat wil zeggen, Zij is overal en altijd, maar concreet in Frankrijk was Ze nog niet geweest. Velen dachten dat Zij eigenlijk een Hij was, een man met een witte baard op een troon gezeten, een beetje zoals Zeus wordt uitgebeeld, maar dan zonder bliksemschicht. Zo was Ze wel geweest, maar nu de laatste eeuwen was Ze liever een Zij.
En de laatste eeuwen, ’t is te zeggen, na de dood en verrijzenis van Haar zoon, is Ze beginnen reizen naar het noorden toe. Elk stadje, elke gemeente of dorpje, ja soms zelfs elk huis doet Ze aan. Soms blijft Ze een tijdje onzichtbaar logeren, andere keren maakt Ze zichzelf bekend. Dan ziet Ze de mensen schrikken. Ze vergeet vaak dat Ze een Hoge Macht is, dat voelt Ze niet altijd. In de tijd van de troon en de baard, ja, dan voelde Ze dat. Dan wel: dán kon Ze Abraham verplichten Zijn kind te offeren. Nu wil Ze alleen maar bij de mensen zijn. Haar zoon was mens geworden, Ze had de mensen leren kennen, zelf geschapen ook en nu kwam Ze in contact van Mens tot mens.
Zo was Ze uiteindelijk via Italië en Spanje in Frankrijk geraakt. Een dorpje in de Pyreneeën was haar eerste kennismaking. Lieve, aardige mensen. Kleine huisjes. Herders met schapen en geiten. Pelgrims op weg naar Compostella. Allen begroette Ze en met sommigen ging Ze een tijdje om, zoals met die herderin die genoeg had van haar werk. Ok, zei Ze, dan moet je iets anders zoeken. En m’n kinderen en man achterlaten, was het wederwoord. Ja, zei Ze. En na een tijdje, Ze bleef de herderin natuurlijk steunen, ging die verder, letterlijk en figuurlijk.
En Zij ging ook, via Zuid-Frankrijk, de Ardèche, met een uitstapje naar de Alpen naar Parijs. Ooh, hier was er werk te doen. Waar zou Ze beginnen? Bij de politiekers of bij de clochards. Ze sliep een jaartje bij de clochards onder de bruggen en hielp Ze, maar die waren meestal gelukkig, of toch degene die echt een clochard-leven hadden gekozen. Ze ging bij de president op bezoek en bij de toekomstige president die nog niet wist dat hij (jammer, een hij) zou worden verkozen. Die laatste had Ze goede voornemens en gevoelens ingeprent. Alle negatieve gedachten en impulsen had Ze weggeveegd, maar ja als Ze er niet meer bij was, moest hij het zelf doen en dat is moeilijk, dus Ze liet een stukje van HaarZelf achter, net zoals bij iedereen die Ze aanraakt.
Noordwaarts ging ze verder. Ze bezocht nog de slagvelden van de eerste en de tweede wereldoorlog in Noord-Frankrijk, ging ook even terug naar die tijd om simpele soldaten te troosten of te begeleiden en was toen weer in 2022. Af en toe had Ze de neiging om in de toekomst te gaan, hoe zou Frankrijk eruit zien in 2050, 3050 of 4000? Ze wist het, maar wilde het niet ervaren, trouwens misschien zou het toch anders zijn, de mensen waren vrij om te doen en te laten wat ze willen, van de armste clochard tot de rijkste president.
Uiteindelijk, na decennia leven in Frankrijk ging Ze de grens over, België in. Wat een raar land, maar wel interessant, dáár wilde Ze wel een tijdje blijven.

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Reacties van:
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
   W.J. (Hans) Villerius · 15 dagen geleden
   3e alinea: 'via Italië en Spanje in Frankrijk geraakt.' (De cursivering is van mij.) Daar keek ik van op. Mijn Spanje en Italië grenzen weliswaar aan Frankrijk, maar niet aan elkaar.
  • This commment is unpublished.
   Elsbeth Boom · 15 dagen geleden
   Altijd leuk om van Hem een Haar te maken. En het idee van een reis door de mensenwereld ook. Maar al die hoofdletters maken het lezen niet prettiger, voor mij. En haar reis voelt voor mij nogal lukraak.
   En waarom heet het als Godin in Frankrijk, wanneer ze daar maar een deel van de reis is?
   Voor mij wringt het dus.
   • This commment is unpublished.
    Tom Vansweevelt · 13 dagen geleden
    goede feedback,
    dank je, daarmee kan ik verder... tot iets niet meer wringt
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  2 Commentaren

  Gebruikerswaardering: 2 / 5

  PLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Rating: 2.0
Stemmen: 1
Hits: 128
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Famke van der Zee: Bundel van verbazingen

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.