• images/deelname/kort_verhaal.jpg
  Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Fragmenten uit gepubliceerde manuscripten of vervolgverhalen zijn niet toegestaan!
  Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.

  Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

 • Tekst inzenden:
  Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen zie je een knop om je artikel in te zenden. Door op die knop te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.

  Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

 • Publicatievoorwaarden
  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst! Ook vervolgverhalen e.d. zijn niet toegestaan.
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

  Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

 • Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

Als de straatlantaarns branden…

Publicatie: 23 januari 2021
Tijdens een van mijn vele wandelingen, in de namiddag van zomaar een dag, loop ik te piekeren. Ik somber over de avondklok die vanavond ingaat. Soms ben ik een beetje bang voor alles wat ons nog te wachten staat. En net als ik diep weggezonken ben in mijn rondkolkende gedachten, passeer ik een vrouw van mijn leeftijd die haar kleinkinderen met veel geduld leert tollen. Wie kent dat nog… zo’n haktol waar je heel strak en heel precies een touwtje om wikkelt om hem vervolgens met veel kracht en een mooie zwaai weg te gooien. Waarna hij eindeloos lang blijft draaien op de punt die je vlijmscherp hebt gemaakt.
 
Bij het zien van dit leuke tafereel schakel ik pijlsnel meer dan 50 jaar terug in de tijd. En alsof het gisteren was, zie ik ons als kleine kinderen spelen op de grote plaats achter het huis. Behendig springen en figuren draaien met de elastiek die strak gespannen staat om de kuiten van twee buurjongetjes. Of om vuilnisbakken bij gebrek aan beentjes. Ik zie ons urenlang schommelen en kaatsenballen. En maar oefenen en oefenen op het gooien met zes ballen tegen de muur. Want dat kon mijn moeder met zó veel gemak dat het toch echt wel te leren moest zijn. En natuurlijk touwtje springen: “In spin de boog gaat in. Uit spuit de boog gaat uit.” Soms deden de grote jongens uit de buurt mee en dan pakten ze twee touwen en draaiden die behendig door elkaar heen. En de kleintjes maar springen alsof ze nooit moe zouden worden.
 
Maar het mooiste spel vond ik toch wel ‘blikverstoppertje’. Dit speelden we avond aan avond met alle kinderen uit de buurt tot het donker werd en de straatlantaarns aanfloepten. Want dan was het tijd om naar huis te gaan. “Als de lampen op straat aangaan, kom je rap naar huis. Dan mag je niet meer buiten zijn”, was bijna dagelijks de strenge boodschap van mijn moeder. En zo fungeerde de lantaarns voor ons als een avondklok die je niet kon negeren. Nu, ruim 50 jaar later, wordt de avondklok wellicht weer ingesteld. Niet om ons kinderen naar huis te sturen na genoegzaam spel, maar om ons thuis te houden en vrolijk samenzijn te voorkomen.
 
Het is een sombere gedachte, maar gelukkig put ik hoop uit de ‘avondklok’ uit mijn jeugdjaren. ’s Winters was je vroeg binnen; op de kortste dag van het jaar al om half vijf. Maar met het lengen van de dagen schoof de avondklok steeds een stukje op. En op de langste dag van het jaar konden we zeker tot 10 uur ’s avonds buiten spelen.
Ook al voelt de avondklok voor ons nu als zwaar en uitzichtloos; ik kan je vertellen: net als vroeger, gloort er ook nu weer licht. Omdat we deze strijd hoe dan ook gaan winnen. Hou dus vol. Echt: hou vol! Zodat we straks weer vrolijk samen buiten kunnen spelen.
WAARDERING

HITS

297

Artikel aangepast: 23-01-2021

Commentaar en/of waardering voor dit artikel:

Het is niet toegestaan eigen werk zelf een waardering te geven!
23.01.21
Feedback:
Mooi, Sylvia
Show more