Henk van Duuren

Afgedroogd

© Henk van Duuren op 16.01.2023.

“Ik ben vanochtend op de koffie gevraagd bij de nieuwe buurvrouw. Het was heel gezellig. Leuk mens.” is de begroeting van mijn vriendin Lieke als ik thuiskom na mijn werk. Vervolgens lepelt ze een heel verhaal op over waar ze vandaan komen, wat haar man doet, waar de kinderen naar school gaan en nog meer wetenswaardigheden. “Oh ja, ze loopt hard en zoekt een loopmaatje om zodoende vlot de omgeving te leren kennen! En aangezien ik niet hardloop heb ik haar beloofd het aan jou te vragen. Dat doe je toch? Of niet?”

Mijn argument om er onder uit te komen is dat ik de buurvrouw heb gezien en het me geen hardloopster van mijn niveau lijkt. Ze is kort, gedrongen en neigt naar licht overgewicht. “Dan loop je toch op een langzamer tempo. Kom Gerben, doe ook eens sociaal!” foetert ze. “Nou goed, één keer dan” geef ik toe om de lieve vrede te bewaren.

Lieke maakt de afspraak en ’s zaterdags om tien uur gaat de bel. Buurvrouw Jolanda staat in vol ornaat voor de deur. Alles tiptop in orde en dan bedoel ik de schoenen, kleding en een geavanceerd sporthorloge. Met een “Zullen we?” neemt ze direct de leiding en al keuvelend dribbelen we de wijk uit. Na een kwartiertje versnel ik iets en ze volgt gemakkelijk ondanks haar hoekige en iets lomp aandoende motoriek. Met een “Het mag wel iets rapper hoor!” spoort ze me aan om nog meer tempo te maken.

In onze route is een bosgebied met flinke heuvels opgenomen. Ik merk dat ik me erop verheug om haar daar mijn hakken te laten zien. “Heerlijk, heuveltjes. Kom op Gerben, die vallen we aan!” en weg is ze. Jolanda ramt als een vrouwtjes gorilla de ene na de andere heuvel op en ik moet werkelijk alles uit de kast halen om haar bij te houden. Na deze krachtsinspanning rennen we iets rustiger, maar voor mij nog wel te hard om goed te herstellen, rond een recreatieplas. Jolanda oogt nog kwiek en straalt.

Om me zelf te sparen stel ik voor om terug te gaan via het fietspad naast het heuvelgedeelte. “Veel te saai joh! We pakken die bulten nog een keer!” en daar gaat de onvermoeibare spierbundel. Er rest me niets anders dan haar te volgen en af te zien. Gelukkig kent ze het begrip uitlopen ook en het voorkomt dat ik moet opgeven.

Tot mijn verbazing zie ik dat Lieke ons buiten al staat op te wachten. Rond haar mond speelt een ondeugend trekje en ze heeft glimmende pretoogjes. Jolanda zegt gedag en met een tot volgende week zaterdag stort ze een naderend onheil over me heen.

Lieke trekt de deur achter ons dicht en als ik totaal afgepeigerd op de bank neer val zegt ze met een gespeelde nonchalance: “Ach, ben ik toch vergeten om te zeggen dat Jolanda een gerenommeerde triatlete is.” Ze kijkt vol ingehouden spot naar mijn geradbraakte lichaam, kan zich niet meer inhouden en valt gierend van het lachen naast me op de bank.

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Reacties van:
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
   Elsbeth Boom · 18 dagen geleden
   Dat wordt spierpijn, Gerben

  • This commment is unpublished.
   Els · 18 dagen geleden
   Leuk verhaal. Goed beschreven en met plezier gelezen.
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  2 Commentaren

  Gebruikerswaardering: 4 / 5

  PLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Rating: 4.0
Stemmen: 2
Hits: 96
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

K. Bos: Vervoering in de voerstreek

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.