1 post
 • images/deelname/kort_verhaal.jpg
  Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Fragmenten uit gepubliceerde manuscripten of vervolgverhalen zijn niet toegestaan!
  Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.
  970 gepubliceerde inzendingen
 • Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen en op de knop hieronder te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
 • De publicatievoorwaarden

  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst!
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

Achterhaald

Publicatie op : 08-09-2020

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen mogelijkheid voor reacties.

Achterhaald

434 Hits.

Achterhaald

‘Denkt u nog eens goed na. Is er werkelijk niets wat u over het hoofd ziet?’

Ik zuchtte, dit was zinloos. Ik had de rechercheurs alles verteld wat ik te melden had en daarvan waren ze niet veel wijzer geworden. Mij was het ook een raadsel.

Het was begonnen als een soort grap. De klok – want dat was het, naar ik nog steeds veronderstel – was van een type dat ik nooit eerder had gezien. Het was een laag vijfhoekig kastje van flets uitgeslagen metaal, het voelde aangenaam zwaar in mijn hand. De vergeelde wijzerplaat zat aan de bovenkant onder dof glas en toonde de afgebladderde beeltenis van een man in oude klederdracht. Tussen de vijf bolle pootjes aan de onderkant staken vier draaiknopjes uit, en langs de rand waren gecorrodeerde schroefkopjes zichtbaar. Op één van de vijf zijden stond een spreuk in het Italiaans of Latijn, geen idee wat die betekende. Ik probeerde voorzichtig de draaiknopjes maar kreeg er geen beweging in, ook in de wijzers zat geen leven. Zeker vastgeroest, daarbinnen.

Het portret betrof vrijwel zeker de bouwer, uit de renaissance, zei de verkoper met nadruk. Een renaissancistische wekker, op een ordinaire rommelmarkt? Dat leek mij stug. Die ongeloofwaardige verkooppraat boeide mij niet. Wat mij meer aansprak was de afgebeelde man op de wijzerplaat: met dat warrige haar, nadenkende frons en volle lippen die iets van elkaar stonden leek die heer sterk op Marco.

Marco kende ik een jaar of drie, ooit was ik met hem in gesprek geraakt op de zaterdagse rommelmarkt. Hij had me bij hem thuis uitgenodigd voor een kop koffie en daar had ik mijn ogen uitgekeken: zo vol als het daar stond met oude spullen! ‘Verzameld met de jaren,’ zei hij. Marco was een teruggetrokken figuur, met zijn ouderwetse ideeën leek hij ook niet in de tijd te passen. Als ik hem dan lachend zei dat we in de eenentwintigste eeuw leefden, reageerde hij gelaten. Hij was geen kuddedier, juist daarom mocht ik hem graag. Dit vreemde klokje zou in zijn interieur zeker niet misstaan.

Van die opvallende gelijkenis hoefde de verkoper trouwens niets te weten, wat mij betrof. Hij ging akkoord met mijn bod dat beduidend onder zijn vraagprijs lag, tevreden verliet ik de rommelmarkt.

Ik wandelde verder naar Marco’s flat om nog eenmaal zijn planten te verzorgen voordat hij zou terugkeren van zijn kampeervakantie in Finland. Na kort beraad besloot ik de klok maar meteen op zijn nieuwe stek achter te laten. Ik schreef er een aardig briefje bij en zette het ding op tafel naast het stapeltje post. Zo zou hij het beslist vinden.

‘Nou, en dat was de laatste keer dat ik in zijn huis was.’

Oh, wat snakte ik ineens naar een sigaret. Verlangend keek ik naar het pakje op tafel, naast die bruine doos. Kolmans, de oudste van de twee, zag mijn smachtende blik en schoof mij de Marlboro’s en een aansteker toe. Dankbaar stak ik er een op. Ik nam een flinke haal, blies mijn wangen leeg en vervolgde.

‘Daarna heb ik hem nog een paar keer gebeld, afgelopen woensdag voor het laatst. Toen had hij al lang thuis moeten zijn. Maar hij nam niet op, reageerde ook niet op mijn boodschap. Enfin, de rest weet u.’

‘Juist. En toen u hem niet aan de lijn kreeg, bent u niet gewoon nog een keer bij de heer Aldo naar binnen gegaan?’

‘Nee dat kon niet meer, ik had immers de sleutel al door zijn brievenbus gegooid. Dat heb ik u toch al verteld? Zo hadden Marco en ik dat ooit afgesproken, zo deden we dat altijd. Ik heb wel aan zijn deur gestaan, maar niemand die open deed.’

‘Het is goed dat u ons toen gebeld heeft,’ zei de jongere rechercheur, van wie de naam mij maar niet wilde bijblijven. Hij zei ook steeds van die overbodige dingen. ‘Zoals we eerder zeiden, stond bij onze huiszoeking zijn rugzak in de gang. En ook volgens de buurvrouw is hij thuisgekomen, ze hoorde het toilet doorspoelen en kort daarop rinkelde er een bel, als van een wekker.’

Ik trok mijn wenkbrauwen op, wist niet wat ik op deze herhaling zou moeten zeggen. Het huis was gehorig, dat toilet klopte vast wel. Die wekker was onzin volgens mij, Marco had geen wekker. Ja, dat vastgeroeste ding van mij, maar dat ding was dood.

Kolmans hernam het woord. ‘Laat me dit dan nogmaals samenvatten. U heeft de heer Aldo na zijn vakantie niet meer gezien of gesproken, en u heeft ook geen idee waar hij nu kan uithangen?’

‘Correct,’ antwoordde ik. Ik tikte de as van mijn sigaret.

‘Het voorwerp dat u beschrijft, die klok… Bij de huiszoeking hebben we op tafel… dit aangetroffen.’

Een schok ging door me heen toen Kolmans de bruine doos opende die al die tijd geduldig op tafel had gestaan. Daarin lag de klok die ik Marco gegeven had, glanzend en zachtjes tikkend. Op de mat witte wijzerplaat onder het heldere glaasje stond puntgaaf de afbeelding, de gelijkenis met Marco was treffend.

Ook jouw mening is hier welkom!

Reacties:

13.11.20
Feedback:
Je schrijft zeer goed en spannend, Vincent.
In de laatste paragraaf ontgaat mij evenwel de ontknoping van het verhaal.
 • Waardering
  100%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Vincent van Gils 02.12.20
  Dankjewel voor je mooie compliment, Roel!
  Wat de ontknoping betreft: let gedurende het verhaal goed op de staat van het klokje...
09.09.20
Feedback:
U schrijft mooi. Graag gelezen.
 • Waardering
  100%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
08.09.20
Feedback:
Je verhaal met veel plezier gelezen.
 • Waardering
  100%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Vincent van Gils 09.09.20
  Bedankt Louise! Dit was mijn inzending voor de Baarnse Literatuurprijs, werd genomineerd. Zie je ruimte voor verbetering?
  • Victorkummels 13.09.20
   @LouisevanderHee Dankjewel, Louise!
  • Louise van der Hee 09.09.20
   @Vincent Geen dank hoor. Gewoon helemaal terecht en jammer dat je niet in de prijzen bent gevallen, maar dat is vaak ook een kwestie van smaak. Dus blijven schrijven en insturen.
  • Vincent van Gils 09.09.20
   @LouisevanderHee Ik ben altijd op zoek naar verbetermogelijkheden, maar danku danku voor de complimenten en de uitgebreide reactie! Overigens: wel genomineerd maar niet in de prijzen gevallen.
  • Louise van der Hee 09.09.20
   Het verhaal heeft mijn aandacht vast kunnen houden van het begin tot het eind. Dus in die zin heb ik geen opmerkingen. Volgens mij is het ook foutloos en over een kommaatje hier of daar valt altijd te twisten, want dat staat vrij. Je zou dit verhaal zelfs uit kunnen werken naar een spannend boek. In één woord; ik heb genoten van jouw verhaal en wat super dat je tussen die nominaties zat/zit. Gefeliciteerd hoor! En ga zeker veder met schrijven!

Meer van deze auteur:

Titel:Hits:Waardering:Link:
Over lijken
323
Lezen?
Torsten en ik
136
Lezen?