Klik op een van de onderwerpen voor meer informatie!

SCHRIJFACTIVITEIT: KORT VERHAAL
Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Fragmenten uit gepubliceerde manuscripten of vervolgverhalen zijn niet toegestaan!
Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.
OOK MEEDOEN?
Tekst inzenden:
Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Door, na eerst in te loggen op JE VERHAAL/GEDICHT INZENDEN te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
JE VERHAAL/GEDICHT INZENDEN

Eerst inloggen s.v.p.!

23 december 2005 - ik brand een lichtje voor haar

Publicatie: 23 december 2020

23 december 2020. Het vlammetje van het waxinelichtje verlicht mijn moeders foto. Ik vraag: ‘Waar ben je nou toch?’

Als er veel dingen zijn waarin ik niet geloof, moet het aanbod van alles waarin ik kán geloven talrijker zijn. Maar als geloven weten zou zijn, had het wel zo geheten.

23 december 2005. Uit het krakende bureau pak ik de gevreesde bruine map. Op een vergeelde envelop staat in haar handschrift ‘begrafenispolissen’, op een andere ‘adressen familie et cetera’. De uitvaartleider heeft zojuist de rouwkaarten gebracht.

Het kunstkerstboompje dat ik eerder deze week heb gekocht draait met telkens verkleurende lichtjes irritant piepend rond. Ik verbuig hem woest op mijn dijbeen: weg ermee! Kerst vieren gaat gewoon door, net zoals het leven. Ik moet verder. De volgende dag koop ik een echte boom.

 

Ik brand een lichtje voor haar: mijn moeder. Vandaag, vijftien jaar geleden heb ik haar moeten laten gaan.

‘Wilt u dat ik een bed voor u opmaak? dan kunt u blijven,’ vraagt een verpleegster.

‘Nee, anders gaat ze niet.’

Ik kijk naar mijn handen, de vingers die bewegen… Uit haar voortgekomen.

Onze band was zo sterk dat ik nu uit haar leven moet verdwijnen om haar naar het licht te laten gaan.

28 december 2005. ‘Het is een mooie, zonnige dag,’ zegt de begrafenisondernemer. Maar de sneeuw is te laat voor een witte kerst en verdriet komt altijd te vroeg.

Koffie met cake. Er wordt ook gelachen: een lichte ontlading.

Ieder jaar wordt het definitieve weer definitiever.

WAARDERING
HITS
428
AANGEPAST: 23-12-2020

Commentaar en/of waardering voor dit artikel:

Het is niet toegestaan eigen werk zelf een waardering te geven!
26.12.20
Graag je feedback a.u.b.:
Dit werkje raakte mij -eigenlijk juist nu vandaag. De komende ochtend blies een kat van mij haar laatste 9 jarige adem uit in mijn hand, letterlijk, na een lijdensweg.
Ik weet dat mensen verliezen niet gelijk staat aan het verliezen van een huisdier. En toch van iedere "persoon" doet het telkens weer pijn. Hoe lang het ook geleden mag zijn.
Daarom trof die laatste zin van jou mij zo. Heel mooi, ontroerend en zo waar: Ieder jaar wordt het definitieve weer definitiever.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  • Han Maas 27.12.20
    Wat triest, Edith. En nog maar 9 jaar. Een mens of dier, verdriet is verdriet. Ik wens je heel veel sterkte.
    Over mijn hond Noel staat hier onder die naam een stukje dat ik na zijn overlijden heb geschreven. Misschien troost het je. Nogmaals, sterkte!
    • Edith M.L.A. Inspiratiewater 27.12.20
      (Dank je, ben er in tussentijd wel overheen hoor, maar ja de datum en jouw verhaal riep de situatie weer op Ik was vergeten er bij te schrijven, dat het nu dus een jaar geleden is. Ik ga zo even je werk over Noel lezen.
24.12.20
Graag je feedback a.u.b.:
Mooi geschreven Han!
Koester je herinneringen... Die neemt niemand van je af!
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig