Promotie van je boek

Meer informatie over publiceren en promotie van je boek (Klik hier)

Zelf een artikel toevoegen voor deze rubriek?

Leden kunnen een lezenswaardig artikel met relevante informatie toevoegen. Door in te loggen verschijnt hieronder een formulier!

Heb je zelf een artikel geschreven? We ontvangen graag je artikel ter beoordeling. Bij geschiktheid publiceren we je artikel z.s.m..

De verkoop van je boek gaat niet vanzelf. Als auteur zul je er de nodige tijd, aandacht en energie in moeten steken om je boek onder zo breed mogelijke aandacht te brengen. Blader door de onderstaande artikelen en laat je inspireren door de tips, ideeën en de do’s and don’ts. 

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 
persberichtJe boek is klaar en nu wil je dat feit wereldkundig maken. Je zit achter je pc met maar één missie: het schrijven van een persbericht. Je staart naar een kale, witte Wordpagina. Zo makkelijk als de woorden over je scherm vlogen bij het schrijven van je boek, zo moeizaam gaat het nu... Hoe begin je? Wat wil je eigenlijk vertellen? In dit artikel vind je een aantal concrete tips waarmee je direct aan de slag kunt!

Prullenbak
Van alle persberichten die aan kranten, magazines en bladen worden verzonden, verdwijnt ongeveer 80% direct in de prullenbak. Dat wil je niet, dus de vraag is: hoe voorkom je dat? Waaraan moet jouw persbericht voldoen, wil het door een redactie als 'interessant' worden aangemerkt?

Nieuwswaarde maakt de journalist blij
Allereerst moet een persbericht een bepaalde nieuwswaarde hebben. De nieuwswaarde 'Ik heb een boek uitgebracht' is niet voldoende - tenzij je een bekende Nederlander bent, dan kom je er wel mee weg. De gemiddelde mens moet in de regel toch met iets meer komen. Het wordt interessant als je aan bovenstaand nieuwsfeit een 'evenement' kunt toevoegen. Bijvoorbeeld dat jij op een bepaalde dag, vanaf een bepaalde tijd in Boekhandel X aanwezig bent om te signeren en/of voor te lezen uit eigen werk. Dan maak je er een belevenis van en daarmee vergroot je de nieuwswaarde!

Pakkende kop verleidt de lezer
Een absolute 'must' voor een persbericht is een pakkende kop. De kop moet de lezer verleiden jouw hele persbericht te lezen.

Tip: schrijf eerst het persbericht zelf. Pas als die tekst helemaal naar je zin is, ga je nadenken over een pakkende kop.

W5H1 – de succesformule
Een persbericht valt met de deur in huis. In de eerste alinea gooi je al je kaarten direct op tafel. Je geeft daarin antwoord op de volgende vragen: Wie? Wat? Waar? Wanneer? Waarom? Hoe?
Daarna mag je beginnen met je verhaal en deel je wat achtergrondinformatie met de lezer. Maar...

... houd het kort!
Je wilt niet dat een redactie jouw persbericht inkort. Dus houd het kort! Als veilige richtlijn kun je circa 250 tot 300 woorden aanhouden. Wees duidelijk en gebruik korte zinnen. Schrijf in de derde persoon en houd het persbericht levendig door er citaten (van jezelf!) in te verwerken. Aan het eind van het persbericht vertel je waar de lezer jouw boek kan bestellen en noem je het ISB-nummer. Hier neem je ook een verwijzing op naar jouw website en/of die van je uitgever.

Noot voor de redactie
Los van het persbericht plaats je tenslotte nog een 'noot voor de redactie'. Daar vertel je tot wie zij zich kunnen wenden voor meer informatie en vermeld je alle benodigde contactgegevens.

Genoeg inspiratie opgedaan?
Aan de slag dan maar. En kom je er niet uit, dan kun je het schrijven van een persbericht altijd nog uitbesteden!


Door: Simone van Drie, Tekst aan Zet

Pin It

schrijversplekwelkom


Inloggen / Registreren / Persoonlijk menu

Je peroonlijk menu is na het inloggen zichtbaar!
   

Wegwijzer voor de website (Klik hier)

Klik op een van de mogelijkheden.

SCHRIJVERSPUNT

Schrijverspunt is een platform voor schrijvers, lezers en uitgevers. Je kunt op onze website terecht voor nieuwtjes en tips over schrijven en uitgeven.

SCHRIJVEN EN SCHRIJVERS

Informatie over schrijven, boeken over schrijven, cursussen, etc. Ook als je kennis wilt maken met andere schrijvers.

LEZEN EN BOEKEN

Informatie over boeken met recensies, boekfragmenten, boektrailers etc. Boeken die binnenkort verschijnen. Onze boekenwinkel en Boekenpartners.

ZELF SCHRIJVEN

Je kunt online meedoen aan vele schrijfactiviteiten, o.a. verhalen, blogs, columns en/of gedichten toevoegen of deelnemen aan een van de schrijfwedstrijden.

PUBLICEREN VAN JE WERK

Of je manuscript wordt uitgegeven door een uitgeverij, of dat je het uitgeven zelf (in eigen beheer) gaat doen - er komt veel bij kijken.

UITGEVEN MET SCHRIJVERSPUNT

Een boek in eigen beheer uitgeven is mogelijk bij Schrijverspunt Clusteruitgeverij. Uitgever Schrijverspunt geeft jouw boek uit zonder kosten voor jou!

Schrijverspunt Clusteruitgeverij

Uitgever Schrijverspunt

Veel plezier

Teksten en afbeeldingen van deze website mogen alleen met schriftelijke toestemming gebruikt worden. © Schrijverspunt 2018