Promotie van je boek

Zelf een artikel toevoegen voor deze rubriek?

Leden kunnen een lezenswaardig artikel met relevante informatie toevoegen. Door in te loggen verschijnt hieronder een formulier!

Heb je zelf een artikel geschreven? We ontvangen graag je artikel ter beoordeling. Bij geschiktheid publiceren we je artikel z.s.m..

Gedichten lezen of schrijven

De verkoop van je boek gaat niet vanzelf. Als auteur zul je er de nodige tijd, aandacht en energie in moeten steken om je boek onder zo breed mogelijke aandacht te brengen. Blader door de onderstaande artikelen en laat je inspireren door de tips, ideeën en de do’s and don’ts. 

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 
Misschien denk je dat het geven van een lezing alleen voor beroemde schrijvers is weggelegd.Niets is minder waar; ook jij kunt een lezing geven. Het is goed voor je naamsbekendheid en het stelt je in staat contact te leggen met de mensen voor wie je schrijft: je lezers.
Maar hoe pak je dat nou aan? Wij helpen je op weg met de volgende tien tips.

1.  Bieb en boekhandel

Infomeer bij de lokale bibliotheek of boekhandel naar de mogelijkheden. Elke bieb organiseert wel literaire avonden. Heb je niet voldoende te vertellen om een hele avond te vullen, dan kun je misschien aansluiten bij een andere schrijver. Of wellicht wordt er een thema-avond georganiseerd, waarin jij een half uur tot een uur voor je rekening kunt nemen.

2.  Rijk worden?

Houd er rekening mee dat de budgetten van bibliotheken niet zodanig zijn, dat je een enorm bedrag kunt vragen. Op veel meer dan je reiskosten en enkele tientjes moet je niet rekenen. Rijk zul je van het geven van een lezing dus niet worden, maar houd in je achterhoofd dat je werkt aan je naamsbekendheid. Bovendien mag je meestal een stapeltje boeken meebrengen, om na afloop van je lezing te verkopen.

3.  Publiciteit

De organisator van de lezing zal er reclame voor maken via zijn website, de lokale media en posters. Dat betekent niet, dat je zelf niets aan publiciteit hoeft te doen. Maak ook in je eigen omgeving reclame voor jouw lezing.

4.  Voorbereiding

Bedenk eerst hoeveel (en vooral wat) je wilt gaan voorlezen en zoek geschikte passages uit. Zij vormen het frame van je lezing. Bouw je verhaal daaromheen. Begin met iets te vertellen over jezelf en over de totstandkoming van je boek. Zorg ervoor dat je daarna niet alleen maar voorleest, maar maak je verhaal interessant door achtergrondinformatie te geven en het te larderen met een of meer korte anekdotes.

5.  Presentatie

Je kunt een schema op papier maken, maar als je handig bent met PowerPoint, kun je in plaats daarvan een presentatie maken. Maak voor elke nieuwe passage een dia. Daar kun je een toepasselijke afbeelding op kwijt, eventueel in combinatie met een kort citaat uit het voor te lezen stuk. Het geeft je publiek iets om naar te kijken tijdens het luisteren. De presentatie is daarnaast voor jou een perfecte leidraad, zodat je niet steeds op een vel papier hoeft te kijken.

6.  Laatste puntjes

Oefen een kwart van je lezing voor de spiegel of voor een huisgenoot en neem de tijd op. Spreek rustig; je moet goed verstaanbaar zijn. Naderhand kun je de tijd die je besteed hebt, vermenigvuldigen met vier zodat je redelijk kunt schatten, hoe lang je lezing zal duren. Houd daarbij ook rekening met vragen (tussendoor of achteraf, dat hangt af van wat jij prettig vindt).

7.  Op tijd

Zorg dat je ruim van tevoren in de zaal bent. Je kunt je presentatie dan alvast klaarzetten, sfeer proeven, je boeken (die je uiteraard hebt meegebracht) op een strategische plek neerleggen en je concentreren op wat komen gaat.

8.  Wees realistisch

Nodig vooral ook vrienden en familie uit. In de eerste plaats is het voor jezelf prettig als je niet voor louter vreemden staat te praten. Daarnaast kan de belangstelling van onbekenden tegenvallen (onbekend maakt immers onbemind). Verwacht daarom ook geen volle zaal.

9.  Van start

Misschien heb je geen ervaring met spreken in het openbaar en ben je erg nerveus. Wees vooral jezelf, voer geen toneelstukje op. Onthoud dat schrijvers als geen ander kunnen vertellen. Op papier, maar ook in het openbaar. Je bent trots op jouw boek en als je dat uitstraalt (zonder arrogant te worden) zal je publiek geïnteresseerd naar je luisteren.

10. Geniet

Opnieuw heb ik de belangrijkste tip voor het laatst bewaard. Geniet van elke stap in het proces. Van de allereerste voorbereidingen tot het applaus dat je na afloop zeker zult krijgen.

Binnenkort een lezing?  Plaats een aankondiging in de rubriek 'Boekpresentatie'.

 

Dit artikel delen?
Pin It
Gedichten lezen of schrijven
schrijfwedstrijd agenda

Wil je ons ook ontmoeten op de sociale media?

Teksten en afbeeldingen van deze website mogen alleen met schriftelijke toestemming gebruikt worden. © Schrijverspunt 2018