Skip to main content

Overwin je writer’s block!

Het is een toestand die schrijvers van naam net zo goed treft als beginnelingen: Writer's Block. Of je net bent begonnen aan een stukje proza of vloeiend wilt schakelen tussen hoofdstukken, het gevreesde Writer's Block kan op elk moment toeslaan. In een poll op Schrijverspunt gaf een groot gedeelte van de imprints aan weleens last te hebben (gehad) van een schrijversblok.

Als je worstelt met een Writer´s Block, maak daar dan geen te groot probleem van. Ik zit vaak, met name in het midden van een roman, vast. Ik verlies mijn muze en heb geen zin om te schrijven. Ik staar op het computerscherm en er komen geen woorden in mijn gedachten. Het kan nogal frustrerend zijn. Hier zijn tien tips om de draad weer op te pakken:

  1. Creative activiteiten
    Stap weg van alles wat je schrijft en doe alles wat creatief is. Bewerk foto's, schrijf poëzie, ontwerp afbeeldingen in Photoshop, maak een plakboek of collage, knutsel een bijzonder dingetje in elkaar. Werk een tijdje nadrukkelijk aan een ander creatief project en ga dan terug naar het schrijven. Als ik vast zit ga ik altijd eenvoudige klussen doen waar ik niet echt bij na hoef te denken of juist wel bv in mijn gedachten de tuin opnieuw inrichten. Bezig zijn met andere projecten activeert mijn creativiteit echt. De oplossing is dus het creatieve deel van je brein even rust te gunnen en/of juist anders te activeren en uiteindelijk lukt het je weer om te schrijven.
  2. Vrij verhaal
    Doe aan wildschrijven. Besteed 15 minuten of meer per dag aan wildschrijven, schrijf alles wat uit de bovenkant van je hoofd komt. Negeer de leestekens. Schrijf lekker vrij. Niet teveel nadenken laat het gebeuren. Verander ook regelmatig van onderwerp. Je kunt fictie mixen met onderzoeksjournalistiek. Het proces traint je brein om de woorden in je hoofd te tikken en geeft ze een plek om op je computerscherm. Doe dit bijvoorbeeld een week lang en ga dan terug naar je schrijfproject. Een alternatief is om 15-20 minuten te wildschrijven om je hoofd vrij te maken en ga dan onmiddellijk terug naar het schrijven van je boek of artikel. Daarbij hoef je je niet te binden aan het verhaallijn in je oorspronkelijke manuscript. Wellicht kom je zo op nieuwe ideeën en kun je je oorspronkelijke verhaal daarna spoedig weer oppakken.

  3. Andere activiteiten
    Beweeg je lichaam. Dans, oefen yoga of Tai Chi. Dit klinkt misschien grappig, maar als je je lichaam in activeert, volgt je geest. Mediteer en neem lange, diepe ademhalingen. Een ontspannen geest is meer open. Een open geest is meer fantasievol. Je kunt langer concentreren wanneer je ontspannen bent. Soms stop ik om die reden bewust met schrijven, doe wat yoga en ademoefeningen en ga daarna verder met het schrijven in een meer creatieve staat.

  4. Voorkom afleiding
    Afleiding voorkomen. Zet je mobiel uit en haal de stekker uit het internet. Maak je werkruimte schoon. Een rommelig bureau zorgt niet voor een ontspannen en creatieve geest. Maak echt tijd vrij in je agenda, alleen voor het schrijven - minstens 3 tot 4 uur. Vraag je geliefden om jouw ruimte te respecteren, zodat je zonder onderbrekingen kunt schrijven, of schrijf als iedereen in het huis slaapt. Zorg voor de nodige afzondering en eenzaamheid om gericht te blijven op je schrijfproces. Probeer in een omgeving te schrijven waar je je het prettigst voelt. Sommige auteurs hebben één favoriete schrijversplek. Kies bij voorkeur een plaats uit waar je niet wordt afgeleid. Je kunt ook een plaats uitzoeken waar je in de regel veel inspiratie krijgt. Probeer vaste momenten te vinden voor het schrijven.

  5. Vroeg en laat schrijven
    Schrijf vroeg in de ochtend. Als je net wakker wordt, zijn je hersenen nog in de Theta-modus, het gedachten-patroon wanneer je droomt. Mijn beste schrijfsels ontstaan als ik om 4:00 of 5:00 uur opsta. Ik ben soms echt verbaasd over wat mijn er in mijn gedachten opkomt terwijl ik nog half in slaap ben. Schrijf terwijl je slaapt. Je onderbewustzijn is altijd probleemoplossend, ook als je slaapt. Soms als ik vastzit met een hoofdstuk zit, schrijf ik 15-30 minuten voor het slapen gaan toch aan dat hoofdstuk ook al voelt het niet goed. Ik zal aan het probleem denken als ik in slaap raak. De volgende morgen word ik meestal wakker met een oplossing voor het probleem en kan ik weer verder schrijven. Ik zal de scène vanuit een fris perspectief zien of mijn karakters zullen dingen zeggen of dingen doen die mijn verhaal in een spannende nieuwe richting voeren.

  6. Houdt schrijfgerei bij de hand
    Je weet natuurlijk nooit wanneer de verhalen opborrelen in je gedachten. Wellicht krijg je plotseling een goed idee, zonder dat je voor het computerscherm zit om je verhaal uit te tikken. Houdt daarom een kladblok bij de hand om je ideeën te noteren. Je kunt deze later alsnog uitwerken bij het schrijven van je manuscript.

  7. Overweeg een ander verhaal
    Als je schrijversblok lang aanhoudt, kun je wellicht overwegen een nieuw manuscript te schrijven. Misschien ligt dit onderwerp je niet of zit er een weeffout in je verhaal. Verwijder het oude werk en gooi het roer om. Mogelijk kun je dan wel volledig doorschrijven. En geef de moed niet op, want uiteindelijk overwint iedere auteur zijn/haar schrijversblok.

  8. Doe niet aan perfectionisme
    Probeer niet aan “perfectionisme” te doen. Zet de kritische noot in je hoofd uit. Er is later nog tijd om je verhaal uitvoerig door te lezen, bij te schaven en te perfectioneren. Als je tijdens het schrijven continu zeer kritisch naar je eigen werk kijkt, loop je het risico dat je er helemaal geen plezier meer in hebt.

  9. Inspiratie en ideeën opdoen
    Als je een verhaal schrijft over één bepaald onderwerp, is het ook goed om nieuwe ideeën op te doen voor je verhaal. Bezoek tentoonstellingen, lees je in en doe nieuwe research. Ook op die manier kun je een nieuw idee vinden voor je verhaal en zo je schrijversblok verhelpen.

  10. Laatste tip
    Als er niets anders werkt maak ik gebruik van mijn beste methode, het dodelijk wapen om een Writer’s Block te genezen: De waterglastechniek! Ga voor je bed staan met een glas water in je hand. Houd het omhoog en spreek een concreet voornemen uit tegen het water in je glas. (Voorbeeld: Mijn bedoeling is om morgen briljant en creatief te schrijven. Ik kies ervoor om helemaal in de juiste schrijfstemming te komen. Ik los de problemen van mijn verhaal op terwijl ik slaap en droom). Drink de helft van het water en zet het halfvolle glas op je nachtkastje. Ga slapen. Wanneer je de volgende ochtend wakker wordt, drink je de rest van het water direct op. Ga dan z.s.m. naar je computer en schrijf minstens een uur zonder afleiding. Dit lijkt misschien een beetje vreemd, maar probeer het eens. Het werkt! Maak voor drie nachten gebruik van deze waterglastechniek. Het haalt me elke keer uit mijn Writer’s Block, vaak de volgende ochtend al en zeker binnen 72 uur.