Skip to main content

NUR-, Thema- en BISAC-codes

NBD Biblion

Iedereen die weIeens in een boekhandel of bilbiotheek is geweest, weet dat boeken op genre gerangschikt staan. Zo kun je snel vinden waar je naar op zoek bent. Iemand die op zoek is naar een kinderboek, heeft er niets aan om ook tussen romans voor volwassenen of wetenschappelijke boeken te moeten zoeken.

Een belangrijk hulpmiddel daarbij is de NUR-code. Dit is een driecijferig classificatiesysteem dat in 1970  is geïntroduceerd als hulpmiddel voor (online) boekhandels en bibliotheken om boeken te categoriseren op basis van genre, onderwerp en inhoud. In de loop der tijd is de NUR-code regelmatig aangepast op nieuwe genres en onderwerpen om de classificatie actueel en relevant te houden. Het is gebruikelijk om de NUR-code in het colofon van je boek te vermelden.

NUR is een algemeen systeem, bedoeld om boeken op genre te groeperen. Het nadeel is dat je niet kunt aangeven waar een boek zich afspeelt of in welke tijdsperiode. De veranderende behoeften en trends van de boekenindustrie maakten een verfijnder zoeksysteem nodig. Daartoe is in 2019 de Thema-code geïntroduceerd en gaat op termijn NUR vervangen. De voornaamste reden van de introductie is de gigantische toename van het aanbod, met name omdat uitgeven in eigen beheer goedkoper en gemakkelijker is geworden.
De kracht van Thema is de combinatie van onderwerpen en qualifiers. Een qualifier is een trefwoord dat aan het onderwerp toegevoegd wordt uit een van de zes categorieën: locatie, taal, periode, educatief doel, interesse of stijl. Typisch land- of streekgebonden onderwerpen krijgen daarnaast ook nog eens een nationale extensie.

BISAC is een van oorsprong Amerikaans classificatiesysteem dat net als NUR door veel webwinkels gebruikt wordt voor hun zoekmachines en filters. Om deze reden is toegevoegd aan de titelinformatie bij CB. Hoewel de BISAC-code geen standaard is in Nederland en België, maken grote webshops zoals Bol.com er gebruik van om hun aanbod in zogenaamde boekenplanken in te delen. Het voordeel van BISAC is dat het veel uitgebreider is dan NUR en boeken dus veel specifieker ingedeeld kunnen worden, wat de vindbaarheid bevorderd.

Het juist classificeren van je publicatie is dus van doorslaggevend belang. Het is zo belangrijk dat NUR-, thema- en BISAC-codes bij distributie via CB zelfs verplicht opgegeven moeten worden, omdat anders je publicatie alleen vindbaar is wanneer gezocht wordt op de titel. Door de coderingen worden je publicaties vindbaar onder de zoektermen die gerelateerd zijn aan de codes.

NUR-code

Wanneer je een ISBN aanvraagt, dien je een NUR-code op te geven. Je kunt meerdere codes registreren, waarbij de eerst gekozen als hoofdcode geldt.
Het eerste cijfer van de driecijferige code geeft de hoofdcategorie weer, het tweede cijfer is de subcategorie en het derde cijfer de subrubriek.

Kijk op Boek.nl voor een overzicht van alle beschikbare NUR-codes

Thema-code

Wanneer je een ISBN aanvraagt of je meldt een ISBN bij CB aan (voor imprints van Schrijverspunt Clusteruitgeverij gaat dat via onze website), dien je een Thema-code op te geven. Je kunt meerdere codes registreren, waarbij de eerst gekozen als hoofdcode geldt.
Met Thema is een publicatie op verschillende categorieën, tijdsperiodes, locaties of leeftijdscategorieën in te delen. Op basis van de zoekterm krijgt de consument suggesties om de zoekterm uit te breiden of te verfijnen, gebaseerd op de achterliggende qualifiers en nationale extensie.

Kijk op ns.editeur.org voor een handleiding en overzicht van alle beschikbare Thema-codes

BISAC-code

Wanneer je een ISBN bij CB aanmeldt (voor imprints van Schrijverspunt Clusteruitgeverij gaat dat via onze website), dien je een BISAC-code op te geven. Je kunt meerdere codes registreren, waarbij de eerst gekozen als hoofdcode geldt.
De keuze is groot. BISAC kent meer dan 50 hoofdcategoriën en omdat het een Amerikaans systeem is, zijn de omschrijvingen van de codes in het Engels. Hoe nauwkeuriger de code, hoe beter jouw publicatie te vinden is binnen de gekozen categorie.

Kijk op www.bisg.org voor een handleiding en overzicht van alle beschikbare BISAC-codes