Skip to main content

Bestsellerauteur worden?

Het aantal schrijvers groeit nog steeds. Wil jij een succesvol schrijver worden? Om dat te bereiken, zul je beter, verrassender, opvallender moeten schrijven. Deze tien tips helpen je een eindje op weg. Verwacht niet dat je meteen een bestsellerauteur wordt. Maar een betere schrijver? Dat op zijn minst een beetje.

Schrijftalent

Het bezit van schrijftalent, het vermogen om fraaie zinnen en geweldige verhalen te produceren, is niet voldoende om een goede schrijver te worden. Het is zoals met elk talent: je moet het ontwikkelen, wil het iets moois opleveren.

Cliché

Je moet je talent dus ontwikkelen en dat doe je vooral door te schrijven, te schrijven en nog eens te schrijven. Hoe afgezaagd het ook klinkt: schrijven leer je door het te doen.

Cursus

Anderen kunnen je aansporen om iets nieuws te proberen of je helpen, zinnen die diep in jou verborgen zitten, tevoorschijn te toveren. Volg dus zo nu en dan een workshop of cursus of ga naar een bijeenkomst met andere schrijvers. Laat je verrassen door de nieuwe ideeën die zich daarna in je hoofd vormen.

Lees!

Elke goede schrijver leest. Een beetje om het kunstje af te kijken, maar vooral om inspiratie op te doen, nieuwe invalshoeken te ontdekken en, nou ja, natuurlijk ook omdat lezen zo fijn is.

Reis!

Het maken van reizen verbreedt je horizon, brengt nieuwe verhalen, inspireert. Je hoeft heus niet drie weken door het Amazonegebied te kanoën, een maand in een iglo op de Noordpool te verblijven of veertien dagen op de rug van een dromedaris door de Sahara te trekken. Ook tijdens korte trips naar minder exotische bestemmingen doe je nieuwe indrukken op. Een dagje dwalen over de Veluwe, een bezoek aan een leuke stad in de buurt of urenlang fietsen langs een rivier kan wonderen doen voor je schrijfwerk.

Discipline

Ja, je leest het goed. Discipline is belangrijk bij de totstandkoming van een boek. Spreek met jezelf vaste schrijfuren af en houd je daar ook aan.

Kwaliteit

Lezers nemen niet alleen in aantal af, ze worden ook steeds kritischer. Ze mogen ook verwachten dat jouw werk aan een aantal kwaliteitseisen voldoet. Zorg dus voor een foutloos, verzorgd boek. Uit respect voor je lezers en voor jezelf.

Professionele ogen

Je kunt jouw manuscript laten nakijken door een familielid of vriend. Probleem is alleen, dat naasten het moeilijk vinden om kritiek te leveren. Het is daarom verstandig om je boek te laten keuren door professionele ogen. Een professional levert gefundeerde kritiek waarmee je verder kunt en die de kwaliteit van jouw werk ten goede komt.

Nooit uitgeleerd

"Het aardige van het ambacht schrijven, is dat je het nooit leert," beweerde Simon Carmiggelt. Lees eens verhalen die je een tijd geleden geschreven hebt. Ik durf te wedden dat jij je afvraagt hoe je dat ooit zo hebt kunnen opschrijven. Maar met de stukken die je nu schrijft, zal het over een paar jaar precies zo zijn, omdat je steeds weer nieuwe dingen leert.
Laat de gedachte dat je nooit uitgeleerd bent, geen beangstigend idee zijn, maar juist een mooie belofte. Het is, niet alleen volgens Carmiggelt, dat wat schrijven juist zo 'aardig' maakt.

Doe mee aan schrijfactiviteiten

Meedoen aan schrijfactiviteiten heeft twee voordelen. Je doet meer ervaring op in het schrijven, vooral als je meedoet aan verschillende schrijfactiviteiten en je werkt al een beetje aan je bekendheid. Bijkomend voordeel kan zijn dat je reacties kunt ontvangen op je schrijfwerk. En daar heb je wat aan en kun je wat mee doen.