Voor schrijvers, door schrijvers

Schrijvers - informatie

Informatie voor schrijvers
Informatie door, voor en over schrijvers. Van schrijftips tot praktische zaken waar je als schrijver mee te maken krijgt. Zelf wat te melden voor deze rubriek? We stellen lezenswaardige informatie erg op prijs.

Interpunctie in dialogen

interpunctieEen manuscript omvat in de regel een grote hoeveelheid dialogen. In de dialogen spreken de personages en komen zij tot leven. In dit artikel lees je enkele tips over de opzet van de interpunctie bij het schrijven van dialogen.

Inspringen/enter

Een dialoogzin begint op een nieuwe regel en in veel boeken springt de nieuwe regel ook in.

Aanhalingsteken

Elke gesproken zin begint met een (enkel) aanhalingsteken en eindigt op een (enkel) aanhalingsteken. Voorbeeld: Ik ging naar de kapper.

Hoofdletter en punt

Tussen de aanhalingstekens begint een gesproken zin met een hoofdletter en eindigt de zin met een punt, uitroepteken of vraagteken. Voorbeeld: ‘Ik ging naar de kapper.

Een aanduiding

Soms begint een dialoogzin met een aanduiding, bijvoorbeeld aanduidingen als ik zei, hij riep of de man vroeg. In dat geval valt de aanduiding buiten de aanhalingstekens en eindigt de aanduiding met een dubbele punt.

Voorbeelden:

Ik zei: ‘Ik ben naar de kapper gegaan.’

De man vroeg: ‘Waar ben jij geweest?’

Hij riep: ‘Ik heb niet op jullie gerekend!’

Een aanduiding kan ook volgen op een gesproken zin. In dit geval wordt de punt in de zin vervangen door een komma. Let op: als een gesproken zin een uitroepteken of vraagteken bevat, blijft de komma uit.

Voorbeelden:

‘Ik ben naar de kapper gegaan,’ zei ik.

‘Waar ben jij geweest?’ vroeg de man.

‘Ik heb niet op jullie gerekend!’ riep hij.

En: een aanduiding kan tussen de zin vallen. In dat geval wordt dezelfde regel aangehouden als het voorgaande, maar wordt de aanduiding gevolgd door het vervolg van de zin. Let op: het vervolg van de zin krijgt geen hoofdletter!

Voorbeeld:

‘Ik ben naar de kapper gegaan,’ zei ik, ‘en daarna ben ik in de auto gestapt.’

Punten in een zin

Soms kun je punten in een gesproken zin gebruiken om een korte stilte in te lassen of de spanning op te voeren. Daarbij worden in de regel drie punten en een spatie gebruikt.

Voorbeeld:

‘Ik ben naar de kapper geweest… en toen ging ik weer naar huis.’

Dit artikel delen?

Hits: 195

Reacties   

# beletseltekenYvonne Kapteijns-Kuiper 30-07-2020 11:15
Hallo, ik heb geleerd dat je vóór het beletselteken een spatie moet zetten (tenzij het na een afgebroken woord komt), maar nu lees ik her en der dat uitgeverijen willen dat er geen spatie voor komt. Het is wel verwarrend dat je aan de ene kant de regels van de interpunctie moet volgen en aan de andere kant de regels van de uitgeverij.
# BeletseltekenWouter Grootenboer 30-07-2020 11:29
Hoi Yvonne, volgens OnzeTaal houden veel uitgevers inderdaad de regel aan van geen spatie voor het beletselteken: h""ps://onzetaa l.nl/taaladvies /beletselteken/ "Veel uitgeverijen hanteren echter de regel dat er nooit een spatie voor een beletselteken komt." In veel boeken is daarom geen spatie voor het beletselteken zichtbaar. De regel van de uitgever is in het artikel aangehouden. Inderdaad, erg verwarrend.

Login of registreer (gratis) om een reactie te plaatsen