Voor schrijvers, door schrijvers

Informatie voor Schrijvers

Boeken over schrijven

Informatie door, voor en over schrijvers. Van schrijftips tot praktische zaken waar je als schrijver mee te maken krijgt. Klik op een artikel voor meer informatie. Zelf wat te melden voor deze rubriek? We stellen lezenswaardige informatie erg op prijs en je kunt hier dan ook zelf een artikel toevoegen.

Het nut van kritiek

Commentaar op je schrijfwerk

kritiekPositief commentaar op je hersenspinsels ontvangen vindt iedereen geweldig. Je schrijft immers ook om gelezen te worden en waardering te krijgen? Maar hoe zit het met negatieve kritiek krijgen? Kun je daar tegen?
Je hebt een fantastisch idee voor een verhaal en begint te schrijven.

Het verhaal groeit onder je handen. Teruglezend besluit je te schrappen en te herschrijven. Minder is meer, luidt het credo. De niet zo geslaagde zinnen vervang je door betere exemplaren. En opnieuw lees je na wat je geschreven hebt. Van voren naar achteren en in omgekeerde volgorde. Pas als je helemaal tevreden bent over het eindresultaat, publiceer je, wat je met de wereld wilt delen.

 Natuurlijk hoop je op fantastische reacties. Dan valt het behoorlijk tegen, als anderen jouw verhaal niet prettig leesbaar vinden. Als er aanmerkingen komen op je schrijfstijl, fouten die je onbewust gemaakt hebt, het verhaal als geheel. Maar wacht nog even, voordat je de pen aan de wilgen hangt!

 Besef dat geen commentaar krijgen veel erger is, want dan wekt wat je geschreven hebt, blijkbaar geen interesse. Kritiek, in welke vorm dan ook, is aandacht. En in plaats van negatieve kritiek als iets akeligs te zien, kun je het ook beschouwen als een cadeautje. Een manier om beter te worden, je pen te scherpen. Schrijven leer je door te schrijven en niet door naar een leeg vel te staren en je af te vragen of je het zou kunnen. Door te luisteren naar kritiek, neemt de kwaliteit van je schrijfwerk toe. Laat je verhalen daarom lezen door anderen en neem hun commentaar serieus. Je wordt er een betere schrijver van!

© Christien Romp

Dit artikel delen?
Pin It

Schrijven, Manuscript

  • Hits: 4911
(De gemiddelde waardering is 5 door 17 stem(-men)

Reacties   

# relatief?Guest 15-02-2013 14:21
Kritiek is belangrijk, maar we moeten bedenken dat het op verschillende niveau's betrekking heeft. De twee uitersten: aan de ene kant kritiek op de spelling. Daar is het direct duidelijk wanneer er een fout is. Aan de andere kant bijvoorbeeld het thema van het schrijven, of bepaalde eigenaardighede n van de stijl. Ik vind dat schrijvers die dat na rijp beraad hebben ontwikkeld voor zichzelf, zich nooit wat moeten aantrekken van wat critici zeggen. Die weten het namelijk niet per definitie beter.
Melden aan beheerder

Login of registreer om een reactie te plaatsen