Voor schrijvers, door schrijvers

Schrijvers - informatie

Informatie voor schrijvers
Informatie door, voor en over schrijvers. Van schrijftips tot praktische zaken waar je als schrijver mee te maken krijgt. Zelf wat te melden voor deze rubriek? We stellen lezenswaardige informatie erg op prijs.

De lezer die aan jouw kant staat

Wie schrijft wil gelezen worden.


Maar veel schrijvers denken pas aan hun lezer als het manuscript klaar is. Dat is jammer, want dan blijkt er vaak nog heel wat te moeten gebeuren aan een tekst om ‘m niet alleen fijn om te schrijven, maar ook heerlijk om te lezen te maken. Schrijfcoaching van begin af aan helpt daarbij.

De wonderen van een schrijfcoach
youkeEen goede schrijfcoach is een lezer die altijd aan de kant van de schrijver staat. Jij wilt een verhaal vertellen, de schrijfcoach ondersteunt je daarbij door zijn of haar schrijf- en leeservaringen beschikbaar te maken voor jouw werk.

Een schrijfcoach helpt je om de flarden tekst die al kant en klaar in je hoofd (of je computer) zitten, op een logische, persoonlijke, indringende en vooral leesbare manier met elkaar te verbinden.

Een schrijfcoach helpt je om een verhaalopbouw, een structuur, te bedenken waarin ruimte is voor al die bijzondere details en ontwikkelingen die je wilt beschrijven. Dat is allemaal ‘vooraf’. En als je eenmaal aan het werk bent, als je verhaal langzaamaan tot leven komt en gaat ademen en dansen op de pagina’s, herinnert je schrijfcoach je aan je voornemen om het boek ook echt af te maken. Geeft je deadlines. Onderzoekt waarom het opeens niet meer lijkt te lukken, waar de juiste woorden gebleven zijn. Inspireert je weer als het monster Writersblock zijn klauwen in je heeft geslagen. Die “Ik snap dit niet,” zegt, als de structuur van het verhaal niet helder is. Of snikt: “Wow, geef mij die zakdoekjes eens even aan…” als die jeugdherinnering van je hoofdpersoon direct ontroert, al twijfelde je er zelf nog aan of het wel zo persoonlijk moest worden.

Een goede schrijfcoach heeft ook de technische inzichten en de professionele ervaring om je te vertellen hoe je ideeën om kunt zetten in klinkende tekst. Hoe je die kronkelige zin elegant kunt laten buigen naar het volgende hoofdstuk. Waar je moet schrappen. En hoe. Welke woorden het beste passen bij de kleding van de leraar Nederlands die twee alinea’s optreedt in hoofdstuk dertien.

Omdat de opbouw van een verhaal al begint voordat de eerste zin opgeschreven is, zouden schrijvers er goed aan doen om een lekkere schrijfcoach in te schakelen als er alleen nog maar het verlangen naar dat eigen boek is.

De schrijfcoach verricht al deze wonderen met je samen. En meer, als het goed is, zonder je ook maar een pagina uit handen te nemen. Het blijft jouw verhaal.

Gezegend schrijven en het ambacht
Er zijn ook teksten die gewoon geschreven moeten worden. Ze borrelen en klotsen in de geest rond tot de woorden via toetsenbord of pen worden bevrijd en het verhaal zichtbaar wordt. De flow, of ‘gezegend schrijven’, noemen we het.

Zo’n dringend verhaal komt op papier, al zou je het tegen willen houden. Vaak voelt ‘gezegend schrijven’ alsof de woorden niet meer van jezelf komen, maar een eigen leven leiden. Het verhaal schrijft zichzelf en als schrijver heb je niet veel meer te doen dan gehoorzaam en dienstbaar aan de inspiratie je vingers over het toetsenbord te bewegen.

Da’s lekker schrijven.

Maar dat wil niet zeggen dat het ook vanzelf lekker leest.

Er komt een moment dat het laatste woord op de pagina verschijnt. Punt. Slaak een diepe zucht. Zuig de eigen gedachten terug van beeldscherm of papier naar – oh ja, dat was er ook nog – het schrijverslichaam. Rust. Geniet na.

En begin dan aan het ambacht van de schrijver. Met ondersteuning van een schrijfcoach, om je te helpen je heen en weer te bewegen tussen flow en lezersogen, een web spinnend van woorden, zinnen, alinea’s die aan beiden recht doen.

Hoe vind je een schrijfcoach?
Vraag het andere schrijvers. Zoek een eindredacteur met wat vrije tijd. Google. Maak een lijstje. Hoor ze uit, test ze, doe de happenproef. En kies dan degene met wie het klikt. Dan werkt het lekker. Je moet je schrijfcoach immers volkomen kunnen vertrouwen. Zelfs als hij of zij twijfelt aan je tekst en stug volhoudt dat er nog iets aan moet worden bijgeschaafd.

Zoek uit wat je betaalt voor de coaching en zet die prijs af tegen de tijd en frustraties die je jezelf ermee kunt besparen – plus de mogelijkheid dat je artikel, korte verhaal of boek ook inderdaad binnen een overzichtelijke termijn af komt.

Een bedrag van rond de 100 euro voor een sessie van twee uur is redelijk, sommigen vragen meer, sommigen bieden ook meer. Vergelijk. Kies.

Vind een schrijfcoach die je van het begin af aan ondersteunt met het verwoorden van je verhaal, met het overwinnen van je writersblocks en het vinden van een uitgever. Omdat schrijven altijd beter gaat met een vakbekwame lezer aan je zijde die ook professioneel schrijft.

www.yoeke.com

Schrijfcoach

 klikhierom meer schrijfgereedschap van Youke Nagel te lezen.

Hits: 12413