Informatie voor schrijvers

Zelf een artikel toevoegen voor deze rubriek?

Leden kunnen een lezenswaardig artikel met relevante informatie toevoegen. Door in te loggen verschijnt hieronder een formulier!

Heb je zelf een artikel geschreven? We ontvangen graag je artikel ter beoordeling. Bij geschiktheid publiceren we je artikel z.s.m..

Gedichten lezen of schrijven

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 
Er kan er maar één de winnaar zijn’. Die conclusie kan bij de afweging om deel  te nemen aan een schrijfwedstrijd enorm stimuleren, maar aan de andere kant net zo demotiverend zijn.
Hoe groot is immers de kans dat jouw inzending, als een van de vele, tot beste verkozen wordt?
Toch weerhoudt die gedachte veel hobbyschrijvers er niet van om regelmatig aan schrijfwedstrijden mee te doen. Is het alleen de competitiedrang of zijn er meer redenen voor het in de strijd werpen van pennenvruchten? Als de kans op succes relatief klein is, waarom oefenen schrijfwedstrijden dan zo’n grote aantrekkingskracht uit?
 
Op de eerste plaats is het spelelement een uitdaging voor wie graag schrijft. De kans op een prijs motiveert en zorgt voor een prettige spanning.
Daarnaast is het een manier om je schrijverscarrière op weg te helpen. Als beginnend schrijver is het belangrijk om gezien te worden, om een CV op te bouwen. Deelnemen aan schrijfwedstrijden biedt die mogelijkheid, de weg naar zichtbaarheid, in de vorm van publicatie. Op voorwaarde dat je af en toe wint natuurlijk.
Een gunstig neveneffect is dat je op deze manier je schrijfvaardigheden kunt oefenen en aanscherpen om zo het beste uit jezelf naar boven te halen. Als jouw inzending succes oplevert is dit bovendien een bevestiging en stimulans om door te gaan met schrijven. Helemaal niet slecht voor je zelfvertrouwen dus.
De keerzijde is dat alles afhangt van het oordeel van de jury, die elke keer anders is. Er wordt dus telkens met andere ogen naar een verhaal gekeken. Je schrijfstijl moet aanslaan en dat is vaak een persoonlijke voorkeur. Smaken verschillen nu eenmaal. Maar zit daarin niet ook de uitdaging?
Deelnemen aan schrijfwedstrijden levert uiteindelijk altijd rendement op, zelfs als je niet wint. Het stimuleert je creativiteit, bevordert je schrijfkwaliteiten en leert waar je voorkeur ligt.
Inderdaad, meestal kan er maar één de winnaar zijn. Het zal je toch maar overkomen dat jij die ene bent.
 

© Carla Engelen / Schrijverspunt

Overzicht actuele schrijfwedstrijden: Klik hier!

Dit artikel delen?
Pin It
Gedichten lezen of schrijven
schrijfwedstrijd agenda

Wil je ons ook ontmoeten op de sociale media?

Teksten en afbeeldingen van deze website mogen alleen met schriftelijke toestemming gebruikt worden. © Schrijverspunt 2018