informatievoorschrijvers


Informatie door, voor en over schrijvers. Klik op een artikel voor meer informatie. Zelf wat te melden voor deze rubriek? We stellen lezenswaardige informatie erg op prijs en je kunt hier dan ook zelf een artikel toevoegen. Log eerst in svp.


Verbaasd las ik de klacht van een schrijver dat mensen zijn boek niet kochten, maar leenden in de bibliotheek. Hij noemde dit broodroof.
liraBlijkbaar zijn er nog steeds schrijvers die niet weten dat je betaald krijgt voor uitleningen in de openbare bibliotheek.

Ik was verbaasd, maar zelf had ik ook al mijn derde of vierde boek gepubliceerd toen een collega-schrijver mij over Lira vertelde en ik hem erg dankbaar was. Dat ik als grafisch vormgever mijzelf bij Pictoright kon aanmelden hoorde ik pas nadat ik al 13 jaar boekvormgeving deed. Als hulp voor mijn collega’s leek het me goed een stukje over ‘collectieve rechten’ te schrijven.

Lira

Dit is een stichting waar schrijvers hun collectieve rechten, zoals leenrecht, kunnen overdragen. Je kunt als schrijver niet zelf bij alle bibliotheekfilialen langs gaan en opvragen hoe vaak je boek is uitgeleend en vervolgens een factuur sturen. Dus dat doet Lira voor je. Daarnaast krijg je voor elke boek een thuiskopie-vergoeding (ik heb nooit helemaal begrepen wat dit is) en soms ook kabelrechten. Dat laatste is een vergoeding die je krijgt als jouw teksten op televisie worden uitgezonden.

Jaarlijks geef je bij Lira je nieuwe boektitels op. Een paar maanden later krijg je een overzicht hoe vaak je boek is uitgeleend en wat je uitbetaald krijgt. Dat bedrag hangt af van de verkoopprijs van je boek en hoeveel % auteur je bent. Bij een bundel waarin verhalen van verschillende auteurs staan, krijg je natuurlijk minder. Voor een boek wat je alleen geschreven hebt, ben je 100% auteur. Lira houdt een klein beetje geld in voor administratiekosten en dergelijke.

In totaal heeft Lira in 2010 € 6.505.095,- uitgekeerd. De jaarverslagen zijn via de Lira-website te downloaden. Een gelukkige schrijver kreeg € 67.210,-. Gemiddeld werd € 496,- per schrijver uitgekeerd.

Lira

Lees de informatie op www.lira.nl maar eens rustig door. Ik vind het allemaal vrij ingewikkeld – je moet bijna een jurist zijn om alles te begrijpen en het klinkt heel eng om je rechten over te dragen – maar bijna alle schrijvers doen het. Je behoudt gewoon je auteursrechten. Het gaat enkel om vergoedingen die je niet individueel kunt innen.

Pictoright

Illustratoren, fotografen, kunstenaars en grafisch ontwerpers kunnen zich bij Pictoright aanmelden. Evenals Lira int Pictoright voor hen de uitleenvergoedingen in de bibliotheek en betaalt dit jaarlijks uit. Je krijgt bijvoorbeeld een vergoeding als je foto gebruikt is in een boek of tijdschrift of als je de vormgeving van een boek gedaan hebt. Naast leenrecht, keren ze ook uit voor reprorecht, readerrecht, volgrecht en nog veel meer. Volgrecht is van toepassing als een kunstwerk van jou opnieuw, en vaak veel duurder, wordt doorverkocht. Dan heb je als maker recht op een deel daarvan.

Ook Pictoright heeft een uitgebreide site www.pictoright.nl waarop alle informatie te vinden is.

Bron: Rian Visser

Dit artikel delen?

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 
Teksten en afbeeldingen van deze website mogen alleen met schriftelijke toestemming gebruikt worden. © Schrijverspunt 2019
https://www.lekkerboek.nl/sitemap