1 post
 • images/deelname/ikschrijver.jpg
  Ken jij ook van die momenten waarop je totaal geen inspiratie hebt en niet tot schrijven kunt komen? Misschien kan het lezen of uitvoeren van een schrijfopdracht je helpen om je creativiteit aan te spreken. Zo omzeil je je eigen gewoontes en vaste manieren in je schrijven.
  Schrijf een fantasierijk verhaal met als onderwerp 'Ik, schrijver'. Waarheidsgetrouw of compleet fictief, het is aan jou als het maar de moeite waard is om te lezen. Probeer de lezer te boeien en mee te trekken in jouw wereld als schrijver.
  Klik op SCHRIJFACTIVITEITEN (tabs hieronder) voor alle mogelijkheden!
  12 gepubliceerde inzendingen
 • Tekst opsturen:
  Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen en op de knop hieronder te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
 • De publicatievoorwaarden
  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst!
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

Publicatie: 30-07-2020

Hits: 546

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen mogelijkheid voor reacties.

Ei

Aangepast: 01-06-2021

Schrijven is mijn ding. Altijd al geweest. In elke vorm. Voor elke reden. Als er geen reden tot schrijven was, verzon ik die. Soms ben ik een echte verzinner. Soms ook niet. Zolang ik maar kan schrijven.

Sinterklaas, de paashaas, de kerstman, mijn meter en peter en mijn ouders brachten en gaven me honderden balpennen en schriftjes. In allerlei soorten en maten. Voetballen vond ik ook wel leuk, maar terwijl ik voetbalde of net gevoetbald had, voelde ik een onweerstaanbare drang om hierover een verslag te schrijven, scores te noteren, te registreren. Ik legde het spel er zelfs voor stil, indien mogelijk. Misschien is schrijven voor mij wel vasthouden aan leuke momenten, ze optekenen om mezelf op die manier in staat te stellen ze te herbeleven.

Geboren ben ik in 1972. Ideaal. Ik heb de mechanische schrijfmachine nog meegemaakt. Een handige Harry ben ik nooit geweest (understatement!), maar met mijn schrijfmachine was ik in de jaren tachtig een tovenaar. Het was dan ook mijn lievelingsinstrumentje. Urenlang kon ik ermee bezig zijn. Een lettertje inhouden en kijken hoe het hamertje zich richting blad bewoog, het gevoel van de spatiebalk, de wagen die bij elke toetsaanslag een beetje naar links schoof, de trots om een hele bladzijde foutloos te kunnen typen ... Voor mij in die dagen het equivalent van onevenaarbaar genot.

Met Tipp-ex had ik een haat-liefdeverhouding. Aanvankelijk vond ik het vooral lekker ruiken en een fantastische uitvinding, want van een typfout kon ik wel rotten en het witte verfje was destijds het enige redmiddel tijdens momenten van tikpaniek. Doorstrepen was o zo slordig. Verven met Tipp-ex camoufleerde, maar als je achteraf je blad naar het licht hield en je zag zevenentwintig vlekjes, voelde je je niet bepaald happy.

De elektronische typemachine vond ik nog niet half zo leuk. Ik had er nauwelijks een band mee, want voor ik het wist was er de tekstverwerker! Zonder schaamtegevoelens fouten verbeteren, lettertypes veranderen, woordjes terugzoeken, backspacen ... Noem maar op. Een openbaring! Ik blijf al eens graag in het verleden hangen, maar soms is de evolutie der techniek toch o zo prachtig.

Soms gluur ik naar mijn scherm, knijp ik m’n ogen even dicht en geniet ik van de indeling in alinea’s, de lettertjes op zich, het totaalbeeld. Heel veel inhoud hoeft het hele ding dan geeneens te hebben. Ik noem het Chinees staren. ‘Ik wil turen, Ik Will Tura!’ zeg ik dan tegen mezelf en dan kijk ik spleetgewijs naar mijn geproduceerde teksten, terwijl ik een live-versie van ‘Mooi, ’t leven is mooi!’ ten berde breng. De zon, muziek en de kinderen (toch een beetje een rare, enigszins pedofiele song als je ’t mij vraagt) vervang ik dan door een alternatieve tekst, naargelang de mood. Woorden, bier en leestekens bijvoorbeeld.

‘Schrijven met de hand’ lijkt hoe langer hoe meer gereserveerd voor speciale gebeurtenissen. Op die momenten kan ik ervan genieten om heel hard mijn best te doen om heel mooi te schrijven. Als ik een beetje moeite doe, heb ik een heel verzorgd, bijna perfect handschrift. Ik krabbel wel nog dagelijks allerlei ditjes en datjes in mijn agenda. Het is mijn logboek. Erg vaak vind je die heel dicht in mijn buurt. Agenda-nabijheid biedt veiligheid. Noteren, weet je wel. Ingevingen. Ze vasthouden. Als ik TV kijk, ligt mijn agenda liefst naast me, zodat ik eventueel kan optekenen wat mij prikkelt, gedachten kan noteren of nog meer van dat fraais. Soms ook gewoon praktische zaken.

Naargelang mijn gemoedsgesteldheid past mijn geschrift zich aan. Als ik boos ben, schrijf ik hoekig. Vrolijk is zwierig, nonchalant (gebeurt zelden) is vrij slordig en in de andere negentig procent van de gevallen gewoon uiterst netjes en mijn best doend.

Is schrijven blijven? Wellicht niet. Iedereen lult maar raak op de sociale media en ik doe er lustig aan mee, al lijk ik net iets meer moeite te doen dan de doorsnee-tokkelaar. Ik ben een schrijfkip. Ik tok en tokkel. Opeens vind ik het een beetje jammer dat ik de tijd van de schrijfveer niet heb meegemaakt. Och ja, ik weet niet eens wat mijn DRIJFveer tot schrijven is, maar mijn ei is weer gelegd. Kan me weinig schelen wie het vindt, leest of opeet.

 

 

Ook jouw mening is hier welkom!

Reacties:

12.12.20
Feedback:
Wauw, wat leuk geschreven! Een mooie reeks van woorden, zodanig gecombineerd tot perfecte zinnen. Heel fijn om te lezen.
Show more
26.08.20
Feedback:
Wat een heerlijke schrijfstijl! Van begin tot einde boeiend.
Show more

Meer van deze auteur:

Titel:Hits:Waardering:Link:
OVER VALLEN, OPSTAAN EN EEN UITGEREKT BESTAAN
574
Lezen?
BLIJVEN DRIJVEN
422
Lezen?
DE BOEIENDE BIB VAN RONKEND REUTELGEM
404
Lezen?