SCHRIJFACTIVITEIT: HEKELDICHT

Gedicht waarin met spot (bijvoorbeeld ironie, sarcasme, of karikatuur) op directe of minder directe wijze kritiek wordt geleverd op bepaalde personen, instituties of kwesties die een zeker maatschappelijk en/of politiek belang hebben.

Klik voor alle schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

Pronkende pijn

Publicatie: | Hans Van Battel

Als nog slechts de spot je leed verbloemt
en je er pronkend mee flaneert

wordt het een drug die jou verdoemt
een verhaal dat zich in wrok verteert

Je pijn als inzet voor 'The Battle'
wat moet j’ er anders mee?

Die gooi je nu te grabbel
snakkend naar die trofee

Slechts vijf sterretjes voor m’n leed!
Nu ben ik helemaal om zeep...

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.
11.07.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Hans, ooit al eens bedacht dat een lijdende, al zeker wanneer veroorzaakt door andermans dronkenschap, de rest van haar/zijn leven probeert zich te ontketenen van de helse pijn en beperkingen? Op alle mogelijke manieren? Pronken?? En voor de arrogante betweters, mijn studies letterkunde, taalkunde en filosofie liggen begraven in het Duitse gras waarop ik uit de wagen ben geslingerd, samen met mijn kennis van de jaren voordien. Lezen lukt nog altijd niet vlot en onthouden nog minder. En maar sterretjes strooien over de macho vrienden. Proficiat!
Show more
0 van de 1 lezers vond deze review nuttig
 • Hans Van Battel 11.07.22
  Helena, ik voel werkelijk met je mee. Wat je is aangedaan wens ik niemand toe.

  Je commentaar toont m.i. goed aan dat sarcasme een zeer destructief instrument is waarmee je anderen makkelijk op het hart trapt. Jij, en mogelijk ook anderen, voelen zich met "Pronkende pijn" persoonlijk geviseerd. Dat is alleszins niet mijn bedoeling.

  in de eerste twee strofen hekel ik precies de sarcastische reflex die bij sommige schrijvers algauw de kop opsteekt: "Als nog slecht de SPOT je leed verbloemt...". Want eigen leed ligt m.i. al te dikwijls ten grondslag aan sarcasme.

  In de laatste drie strofen hekel ik het beloningssysteem dmv sterretjes, dat bij sommige auteurs de eigen zielspijn cultiveert en te grabbel gooit.
  Zie ook m'n verduidelijking bij het commentaar van Arjan Zuidervliet.

  Ik hoop van harte dat jij (en mogelijk ook anderen) na het lezen van deze reactie één en ander in de juiste verhoudingen kan plaatsen.
  • Helena Mattheyssens 11.07.22
   Hans, bedankt voor je empathie en je verdere toelichting.
   Ik ben geen lid meer maar zoek ondertussen een andere haven voor mijn vele teksten. Schrijven helpt en geeft nog zin aan mijn hoge leeftijd in totale passiviteit. En toch leeft in mij ergens nog een sprankel vitaliteit en levenslust van mijn jeugd, verbrijzeld in een halve minuut, die ik mij wel zeer precies herinner tot de haast fatale klap in de diepte.
10.07.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Interessant gedicht. Mooi geschreven. Als dit inderdaad ook nog mee zou dingen voor "The Battle" zou het er nog een schepje bovenop doen. Daarom weer slechts vijf sterren. Van mij mogen gedichten best over pijn gaan. Daar kan meer poëzie inzitten dan in een gedicht over een luchtballon. Andersom kan overigens ook. Pijn is soms ook gewoon aanwezig en de kracht of onmacht om hiermee om te gaan kan echt wat met je doen. Wel ben ik allergisch voor te veel zelfmedelijden in een gedicht en inderdaad als mensen ermee gaan pronken. Dat raakt meestal ook niet. Dan heb je ook nog de niet subtiele geconstrueerde gedichten over de pijn van iemand anders, Als ik dit zo lees mogen er best een aantal van mezelf de prullenbak in, bij de rest ;)
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Hans Van Battel 10.07.22
  Prachtige constructieve feedback Arjan!
  Met een gedicht kan je je pijn sublimeren in iets moois, iets wat de pijn verzacht. Je leert er een stukje mee om te gaan, een soort van zelftherapie. Elke kunstenaar ziet zichzelf onder ogen, legt z'n innerlijke bloot en transformeert dat in z'n werk.
  Mijn criterium bij het lezen van gedichten is of ik mezelf erin herken, ook al is het puur gevoelsmatig. Het moet me vanbinnen beroeren, inspireren, me er anders laten uitkomen dan voordat ik het gelezen heb.
  Sprekend voor mezelf vind ik niet dat "Pronkende pijn" aan dit criterium voldoet: met sarcasme schaadt je dikwijls diegene wie zich aangesproken voelt, het geeft geen meerwaarde aan de lezer. Je kan wel stellen dat je er als auteur er zelf plezier in schept om de gehekelde zo adequaat mogelijk te kelderen... Maar dat heb ik in dit gedicht zoveel mogelijk vermeden door niemand persoonlijk te viseren en m'n pijlen vooral te richten op dat systeem van sterretjes dat m.i. het etaleren van zielspijn in de hand werkt.
10.07.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Schitterend geschreven, Hans Te goed voor 'The Battle.'
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

Ook gratis meedoen aan een schrijfactiviteit? We publiceren je inzending voor minimaal 12 maanden. Meedoen is mogelijk door in te loggen en dan bovenin de pagina op de rode balk te klikken. Nog geen lid? Aanmelden is gratis.