• Haiku
 • Blog
 • Column
 • Cursiefje
 • Essay
 • Haiku
 • Poëzie
 • Senryu
 • Limerick
 • Vrij vers
 • 55 woorden
 • Kort verhaal
 • Flitsverhaal
 • Volksverhalen
 • SF & Fantasy
 • Proefstuk
 • Ik, schrijver
 • 3 kleuren
 • Schrijfopdracht
 • Mijn schrijftip
 • Haiku

  267 gepubliceerde artikelen.
  Haiku is een vorm van Japanse dichtkunst waarin de natuur, of iets in de natuur, centraal staat, geschreven in drie regels van 5, 7 en 5 lettergrepen. We accepteren alleen gedichten in tekst en dus geen afbeelding van een gedicht..
 • Blog

  256 gepubliceerde artikelen.
  Een blog is in feite een persoonlijke webpagina met verhalen over het leven van de schrijver. In een blog vertel je iets aan de lezer waar hij/zij wat aan heeft. Heel vaak is dat iets informatiefs (hoe kun je het beste....) maar het kan ook inspirerend zijn (een persoonlijk verhaal over hoe je omgaat met een scheiding).  Bij een blog hoort een losse en informele schrijfstijl. In een persoonlijke blog draait het erg om de verteller die opschrijft wat hij of zij zelf allemaal meemaakt. Dat kan bijvoorbeeld de dagelijkse beslommeringen als moeder van twee kleine kids (mamablog) zijn.
  Maximaal 1000 woorden. 
 • Column

  437 gepubliceerde artikelen.
  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  Maximaal 750 woorden.
 • Cursiefje

  519 gepubliceerde artikelen.
  Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon, relativeert de realiteit en verzacht de problemen. 
  Maximaal 750 woorden.
 • Essay

  1 gepubliceerde artikelen.
  Een essay is een beschouwende prozatekst of een artikel over een we­ten­schap­pe­lijk, cul­tu­reel of fi­lo­so­fisch on­der­werp, waarin de schrijver zijn persoonlijke visie geeft op hedendaagse verschijnselen, problemen of ontwikkelingen.
  Maximaal 1000 woorden.
 • Haiku

  267 gepubliceerde artikelen.
  Haiku is een vorm van Japanse dichtkunst waarin de natuur, of iets in de natuur, centraal staat, geschreven in drie regels van 5, 7 en 5 lettergrepen. We accepteren alleen gedichten in tekst en dus geen afbeelding van een gedicht..
 • Poëzie

  1144 gepubliceerde artikelen.
  Poëzie is de kunst van het dichten. Ook is poëzie een verzamelnaam voor gedichten en verzen. Poëzie is een taaluiting waarbij een grote nadruk ligt op vorm, klank en beeldspraak. Het geheel is meer dan de som der delen.
  Toen hem gevraagd werd een definitie van poëzie te geven, zei de dichter Robert Frost: "Poetry is the kind of thing poets write." - Poëzie is wat dichters schrijven .
 • Senryu

  400 gepubliceerde artikelen.
  Senryu is een vorm van Japanse dichtkunst over de onvolkomenheid van de mensen, geschreven in drie regels van 5, 7 en 5 lettergrepen. We accepteren alleen gedichten in tekst en dus geen afbeelding van een gedicht.
 • Limerick

  33 gepubliceerde artikelen.
  Een limerick is een gedicht van vijf regels met het rijmschema a a b b a. In de eerste regel wordt (meestal) een persoon of dier geïntroduceerd met een plaatsnaam die meestal gekozen wordt vanwege het rijm. Voorts heeft een limerick vaak humoristische of dubbelzinnige inhoud. De laatste regel is de clou.
 • Vrij vers

  18 gepubliceerde artikelen.

  Een vrij vers is een gedicht zonder regelmatige strofebouw. De eerste strofe telt bijvoorbeeld zes, de tweede twee, de derde vijf verzen. Het gaat om poëtische teksten die vooral een sfeer oproepen. De strofe in een vrij vers heeft veelal een eenheid van idee. Vrije verzen hebben vaak eveneens geen vast maatsysteem. Het ontbreken van (eind)rijm komt eveneens vrij vaak voor in het vrije vers. Daarentegen komt binnen- en middenrijm veel voor in vrije verzen en soms zelfs voorrijm.

 • 55 woorden

  1025 gepubliceerde artikelen.
  Waarom een verhaal in exact 55 woorden (incl. titel)? Omdat de vorm ons dwingt te schrappen tot de essentie van wat we willen zeggen. “In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister”, of anders gezegd, in weer een andere taal: “Less Is More.” Alleen fictie komt in aanmerking. Dus een echt, afgerond prozaverhaal, met een begin, een midden en het liefst een verrassend eind en met één of meerdere personages , moet in exact 55 woorden, inclusief de titel, worden verteld.
 • Kort verhaal

  981 gepubliceerde artikelen.
  Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! 
  Fragmenten uit gepubliceerde manuscripten of vervolgverhalen zijn niet toegestaan en verwijderen we! Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.
 • Flitsverhaal

  118 gepubliceerde artikelen.
  Een flitsverhaal is, bij Schrijverspunt, een krachtig en compleet verhaal in het kleinst mogelijk (maximaal 150) aantal woorden. Het moet een begin, midden en einde hebben en bij voorkeur een draai of verrassing aan het einde. De voorkeur gaat uit naar een verhaal in een of slechts meerdere zinnen. Geen zgn quotes, wijsheden, gezegden, etc. Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef.
  " Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen."
 • Volksverhalen

  39 gepubliceerde artikelen.
  Sprookjes behoren tot een oude orale traditie en bevatten vaak een zedenles of diepere wijsheid. Het woord sprookje is afgeleid van het middeleeuwse 'sproke', dat verhaal of vertelling betekent. Als ongeschreven vertelling richtte een sproke zich tot ongeletterde volwassenen. De bekende sprookjes kennen we natuurlijk allemaal maar we lezen/horen ook graag verhalen die zelf verzonnen zijn. In deze schrijfactiviteit bieden we de mogelijkheid om zelf verzonnen sprookjes of een fabel toe te voegen. Gewoon om lekker voor te lezen voor kinderen of wie ze ook maar horen wil.
  Maximaal 1000 woorden.
 • SF & Fantasy

  10 gepubliceerde artikelen.
  Science fiction en Fantasy vallen beide onder een speculatief fictiegenre waarin veel elementen, personages en instellingen worden gecreëerd uit verbeeldingskracht en speculatie in plaats van uit de realiteit en het dagelijks leven. Er is echter een duidelijk verschil tussen science fiction en fantasy. Science fiction is gebaseerd op wetenschap en technologie en geeft daarom scenario's weer die op een dag waar zouden kunnen zijn. Fantasie daarentegen heeft betrekking op veel bovennatuurlijke elementen en vindt plaats in een wereld die niet bestaat en nooit kan bestaan.
  Bij een SF of Fantasyverhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.
 • Proefstuk

  19 gepubliceerde artikelen.
  Je schrijft veel en graag en bent meestal tevreden over je schrijfresultaten. Je deed al mee aan schrijfactiviteiten en schrijfwedstrijden maar je kunt nu ook een verhaal of gedicht laten zien waar je echt trots op bent of... waar je juist nog over twijfelt maar wat je wel graag aan anderen wilt laten zien. Dat is mogelijk in deze rubriek. Leden van Schrijverspunt kunnen in deze rubriek een schrijfresultaat tonen als een proefstuk van eigen kunnen. Er zijn geen voorwaarden voor genre, aantal woorden, etc. Het is jouw proefstuk wat jij graag aan anderen wilt laten lezen. Je mag max. 1 proefstuk insturen!
  Van lezers verwachten we respect voor de publicatie. Beloon de schrijver voor zijn/haar durf en inzet met serieuze feedback.
 • Ik, schrijver

  9 gepubliceerde artikelen.
  Ken jij ook van die momenten waarop je totaal geen inspiratie hebt en niet tot schrijven kunt komen? Misschien kan het lezen of uitvoeren van een schrijfopdracht je helpen om je creativiteit aan te spreken. Zo omzeil je je eigen gewoontes en vaste manieren in je schrijven.
  Schrijf een fantasierijk verhaal met als onderwerp 'Ik, schrijver'. Waarheidsgetrouw of compleet fictief, het is aan jou als het maar de moeite waard is om te lezen. Probeer de lezer te boeien en mee te trekken in jouw wereld als schrijver.
 • 3 kleuren

  4 gepubliceerde artikelen.
  Een verhaal geschreven in maximaal 300 woorden waarbij 3 kleuren een rol spelen. De schrijver bepaalt zelf de kleuren. Het is echter niet de bedoeling om een kleur sec alleen als kleur te gebruiken maar ook als bv begrip, symbool of gemoedstoestand (Een blauwtje lopenZich groen en geel ergeren, wit wegtrekken, etc) .
 • Schrijfopdracht

  89 gepubliceerde artikelen.
  Ken jij ook van die momenten waarop je totaal geen inspiratie hebt en niet tot schrijven kunt komen? Misschien kan het lezen of uitvoeren van een schrijfopdracht je helpen om je creativiteit aan te spreken. Zo omzeil je je eigen gewoontes en vaste manieren in je schrijven.
  Kijk bij de verschillende schrijfopdrachten om mee te doen.
 • Mijn schrijftip

  Elke auteur heeft zo haar/zijn persoonlijke ervaringen met schrijven en weet vaak wat haar/hem beter, makkelijker, lezenswaardiger, spannender, etc. doet schrijven. Die ervaringen willen we hier graag delen met andere schrijvers. Zo beknopt mogelijk worden hier persoonlijke schrijftips voor schrijvers beschreven. Voor de een een ervaring, voor de ander wellicht een eye-opener.
  Maximaal 20 woorden.

Ook jouw artikel is welkom! Ga s.v.p. naar het overzicht van deze schrijfactiviteit om ook jouw verhaal/gedicht toe te voegen.

Virusnieuws

een Chinees virus

ontsnapt over de Muur en

besmet vier Russen

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Virusnieuws"

© Han Maas
21.01.21
Feedback:
De woordspeling is heel leuk. Ik zag het eerst ook niet. Dat heb ik vaker met een haiku of senryu. Later opnieuw lezen wil wel eens helpen, of de reacties bekijken....Knap gedaan!
 • Kwaliteit
  5.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
21.01.21
Feedback:
Ik vind hem leuk Han! Toen ik pas op Schrijverspunt zat heb ik een dergelijke woordspeling gemaakt. Haiku heette ‘Oersprong’: 0 waarderingen. Ik denk omdat niet iedereen de woordgrap ziet of begrijpt.
 • Kwaliteit
  5.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Han Maas 21.01.21
  Dank je, Annemarie. Ik heb een tijdje geleden een dialoog hier geplaatst, 'Vier Russen', met dezelfde woordspeling min of meer. Het kan dat je die niet ziet, maar plaats dan geen opmerking als wat je of anderen eraan hebben, met een waardering van één ster. Geef dan geen waardering. Als ik iets niet begrijp, dan vraag ik als ik dat wil om uitleg. Dank je wel!
  • Han Maas 23.01.21
   @Annemarie Steenbergen O NEE! Ik ben je juist dankbaar voor je reactie. De reactie over die ster is naar aanleiding van een andere. Ik was in de veronderstelling dat je die had gelezen. Excuus! Als ik het zo lees kan ik me voorstellen dat je denkt dat ik op jouw reactie zo reageer. Excuus voor de verwarring en nogmaals dank.
  • Annemarie Steenbergen 22.01.21
   Han, ik begrijp niet waarom je boos op mij bent. Volgens mij verwar je mij met iemand anders. Ik heb jou nog nooit één ster ergens voor gegeven. Ik zou graag zien dat je gaat controleren waar de vergissing ligt want ik ben de laatste persoon die iemand zonder aanleiding 1 ster geeft. Groetjes, Annemarie
  • Han Maas 21.01.21
   @Ingrid Fijn om te horen. Hartelijk dank Ingrid.
  • Ingrid Karsten 21.01.21
   Heel goed gedaan han vooral de woordspeling is zeer goed
21.01.21
Feedback:
Ook de muur is erg goed gevonden. De Berlijnse of de Lange. (Ten tijde dat de macht in de USSR lag, Berlijn ligt niet in Rusland.)
@schrijverpunt
Mag ik onderstaande discussie even aangrijpen om de bovenstaande toelichting nog extra toe te lichten.
Is beroeren een vorm van sympathie of een gevolg van de schrijfkwaliteit? Of geen van beide?
 • Kwaliteit
  5.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
20.01.21
Feedback:
Beste Han, begrijp ik je haiku niet? Of heb ik een slechte dag, en ben ik veel te streng vandaag? Ik lees je haiku verschillende keren, en vraag me af: wat heb ik daar nu aan? En allicht met meer pretentie: wie heeft daar iets aan? Het spijt me dat je tekst me ontgoochelt.
 • Kwaliteit
  1.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Han Maas 20.01.21
  een virus... virussen, vierrussen ofwel juist geschreven: vier Russen. Misschien zie je het nu, Lieven.
  • Han Maas 20.01.21
   @lievenaugust Ik ben geen echte dichter, zo nu en dan schrijf ik ze toch. En ik heb daarbij maling aan 'hoe het moet'. Jij refereert zelf aan een genre dat je niet kent. Vandaar dat ik zeg om mijn andere haiku's eens te lezen die ik heb genoemd. Misschien spreken je die meer aan. Bij deze haiku ging het mij om de woordspeling.
  • Lieven Vandekerckhove 20.01.21
   @han maas Ik denk niet dat men de vereisten van een literair genre moet kennen, om deze of gene toepassing ervan te kunnen smaken (of niet smaken). De vele dichtvormen zijn slechts formele conventies, en als ik een gedicht lees, is de vraag voor mij niet of de auteur tegemoetkomt aan de vormvereisten van het genre dat hij beoefent, maar wel of het gedicht mij ergens een snaar raakt bij mij.
  • Han Maas 20.01.21
   @lievenaugust Als je het genre niet kent is het moeilijk te (be)oordelen 'Je begrijpt het pas als je het ziet,' om Johan Cruijff maar weer eens te citeren. Zie verder mijn Haiku's van deze week: 'Clou' en 'Zoals het klokje thuis tikt'. Misschien vind je dat inhoudelijk wat zwaarder, als je dat wenst.
  • Lieven Vandekerckhove 20.01.21
   Ach, zo had ik het niet gezien. Mijn excuus voor mijn streng oordeel. Het is een goed gevonden woordspeling, dat zeker. Maar dan nog blijft ergens een onbevredigend gevoel hangen: afgezien van het feit dat je haiku een originele woordspeling inhoudt (wat niet onverdienstelijk is), weegt het vers naar mijn aanvoelen inhoudelijk niet zwaar. Of is dat altijd zo bij de haiku (een genre dat ik niet ken):

In elke boekenwinkel: