Klik hieronder op een van de mogelijkheden.

Langs de straat

Auto’s rijden langs
een tuintje. Vrouwtje op een
stoel. Zit in stilte.
 
© Maryse Van Hal op .

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.
05.10.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
ik heb me ooit gewaagd aan haiku's in een schrijfgroep. blijkbaar was ik er te 'emotioneel' voor. ik heb geen idee of dit een haiku is in de strengste zin. er is geen melding van een seizoen oid.
maar mij maakt het niks uit. ik zie je beeld. en wat mij betreft is dat het belangrijkste
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Ewald Hagedorn 06.10.22
  Elsbeth, twee jaar geleden heb ik een blog over haiku en senryu geschreven. Mocht je interesse hebben, even de link kopiëren en plakken (tenzij aanklikken lukt).

  https://www.schrijverspunt.nl/blogs/haiku-en-senryu
  • Ewald Hagedorn 06.10.22
   @MaryseVanHal Zoals ik al eerder aangaf, Maryse, van mij mag het één rubriek worden en dan kan iedere schrijver zelf bepalen wat hij / zij ermee doet.
  • elsbeth boom 06.10.22
   @MaryseVanHal ik vind het heel interessant wat je hier schrijft. ik roep altijd dat ik het juist leuk vind om binnen strenge regels te tekenen, koken, schrijven ... en toch die haiku toch. ik heb er ook 1 hier geplaatst. absoluut niet haiku genoeg. ik heb door jou en Ewald toch wel weer zin om me op de haiku/senryu te werpen.
  • Maryse Van Hal 06.10.22
   @MaryseVanHal Nog een toevoeging: je kan registreren wat je ziet, maar er toch een dubbele laag in proberen te steken. Of de lezer die er altijd ook in leest is iets anders, maar dat maakt een haiku wel interessanter. Hier probeerde ik met het woordje stilte ook te suggereren dat ze alleen is, zonder gezelschap ook al passeren dagelijks er zo veel mensen.
  • Maryse Van Hal 06.10.22
   @Ewald Het verschil tussen haiku's en senryu vind ik ook niet altijd zo gemakkelijk in praktijk. Theoretisch wel: senryu's zouden over de kleine kantjes van de mens moeten gaan. Zo lees ik er maar enkele hier. Ik heb ook nog wat geschreven naar Elsbeth.
  • Maryse Van Hal 06.10.22
   @MaryseVanHal Ik ben je nog vergeten te bedanken voor je sterren: thanks!
  • Maryse Van Hal 06.10.22
   @ELF De Vlaming Geert de Kockere schrijft ook veel haiku's waartussen heel mooie zitten. Hij heeft ook een interessante site erover https://ihaiku.be/author. Hij is ook minder streng (houdt zelf wel vast aan de 5-7-5-regel maar dan eerder als uitdaging). Op deze site wijst hij er bv. op dat deze lettergrepenregel een westerse vertaling is van de Japanse visie en eigenlijk niet klopt. Ook het feit dat elke haiku over natuur moet gaan klopt volgens hem niet, was een bepaalde strekking. De westerse haiku's zijn blijkbaar inderdaad emotioneler dan de Japanse. Wat hij wel stelt is dat de mooiste haiku's degene zijn waarbij de schrijver registreert, de lezer op iets wijst, waarbij hij bij de lezer iets probeert op te roepen, maar de emotie niet expliciet mag benoemen, omdat het aan de lezer is om te bepalen wat hij voelt. Dus niet zeggen hoe mooi iets is, of hoe kwaad je bent, of dat je heimwee hebt enz. Dat probeer ik te doen de laatste tijd maar is minder eenvoudig dan het lijkt 😀, maar dat vind ik er dan weer net leuk aan. Hij lanceerde iets voor de zomer ook een nieuw haiku-tijdschrift Ya.
  • Ewald Hagedorn 06.10.22
   @ELF Elsbeth, de bekendste haiku-schrijver van Nederland is Kees van Kooten. Zo goed als geen enkele haiku van hem handelt over de natuur. Schrijverspunt hanteert twee afzonderlijke rubrieken: haiku en senryu. Wat mij betreft zou dat één rubriek mogen worden en kunnen beide disciplines elkaar overlappen. Sommige moderne dichters laten zelfs de 5-7-5 -regel voor wat het is, maar in hoeverre het dan nog een haiku is...