SCHRIJFACTIVITEIT: HAIKU

Haiku is een vorm van Japanse dichtkunst waarin de natuur, of iets in de natuur, centraal staat, geschreven in drie regels van 5, 7 en 5 lettergrepen. We accepteren alleen gedichten in tekst en dus geen afbeelding van een gedicht..

Klik voor meer schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

Eén voor één

Publicatie: | Herscho Duds

Weer een muggenbult

Dus het brandt, op elke hand

Krabben vergt geduld

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker (lid zijn is niet noodzakelijk) kan een reactie geven! Schrijvers stellen vooral je tips en opmerkingen op prijs.
11.08.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Leuk, Herscho! Ik vind het knap, dat je in een paar zinnen iets vertelt en dat het ook nog rijmt.
Bij de senryu en haiku heb ik ook nog nooit rijm gezien. Dus jouw idee van een rhymeku is zo gek nog niet. Niet alles is in een hokje te stoppen. Daarom is het fijn, dat het onderwerp vrije verzen erbij is gekomen. Daar zou het misschien ook passen. Maar nogmaals, ik vind het erg knap! Mijn complimenten!
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Herscho Duds 12.08.21
  Dank je Ineke. Ik probeer echt niet dwars te zitten, ik vind het gewoon erg mooi om te doen in rijmvorm.
11.08.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Een enkele ster staat wel kaal, Herscho. Doe ik er drie bij. Door de liefhebbers en taalpuristen wordt rijm in een haiku of senryu als weinig fraai ervaren. Maar goed, op deze zonnige woensdagmorgen zien we deze dubbele overtreding door de vingers.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Herscho Duds 11.08.21
  Die ene ster is weg want dat was gewoon een alert aan de webmaster, zoals eerder aangegeven en nu dus ook is verwijderd. Al mijn haiku’s en senryus rijmen, en worden over het algemeen goed ontvangen. Ik ben dan misschien geen taalpurist, maar wel een enorme liefhebber. Een overtreding? Misschien is het wel iets nieuws, en als het dan geen traditionele haiku meer is (en daarvan ben ik me terdege bewust en dus eens met jou) wacht ik gewoon tot SP de rhymeku als een aparte inzendingsgroep begint.
  • Herscho Duds 11.08.21
   @Ewald Dat weet ik allemaal wel, dus dan zijn we het eigenlijk helemaal eens. Ik vond het perfectie van die muggen (haiku) en ik schrijf ook graag senryus over mezelf. Sommige Sinterklaas versjes kunnen verbazing wekken.
  • Ewald Hagedorn 11.08.21
   Herscho, mijn opmerking is geen kritiek, maar een constatering.
   Een andere constatering: veel mensen begrijpen het verschil tussen een haiku en een senryu niet.
   Een haiku gaat over de volkomenheid (de perfectie) van de natuur. een senryu gaat over de onvolkomenheid ( de imperfectie) van de mens.
   Of je het wil laten rijmen of niet, is een eigen keuze. Het gevaar bestaat wel dat je snel vervalt tot het sinterklaasgedichtjesniveau.

Ook gratis meedoen aan een schrijfactiviteit? We publiceren je inzending voor minimaal 12 maanden. Meedoen is mogelijk door in te loggen en dan bovenin de pagina op de rode balk te klikken. Nog geen lid? Aanmelden is gratis.