SCHRIJFACTIVITEIT: FLITSVERHAAL

Een flitsverhaal is, bij Schrijverspunt, een krachtig en compleet verhaal in het kleinst mogelijk (maximaal 150) aantal woorden. Het moet een begin, midden en einde hebben en bij voorkeur een draai of verrassing aan het einde. De voorkeur gaat uit naar een verhaal in een of slechts meerdere zinnen. Geen zgn quotes, wijsheden, gezegden, etc.
 

Klik voor meer schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

Witte schoenen

Publicatie: | Ronald Falke
Overbuurvrouw Truus neemt een voorzichtig slokje uit het kopje dat ik haar zojuist aanbod. Zij drinkt de koffie het liefst zwart. Truus woont het langst van alle buren in onze straat. In 1963 werden de eerste huizen gebouwd en Truus trok er met haar man Willem in om er nooit meer weg te gaan. Zeven jaar geleden overleed Wim. Niemand weet hij nu woont. “Als we hier in 1963 ons huis kregen, hoe lang wonen we dan al hier?” Ze wacht niet eens op een antwoord. “Dat hiernaast die zwarten zijn komen wonen, ik vind dat niet fijn. Het zijn wel aardige mensen, maar ze kunnen niet eens Nederlands en dan heb je er niet zoveel aan.” Ik prrobeer voorzichtig uit te leggen, dat het toch wel enige tijd duurt voordat vluchtelingen uit Eritrea niet zo heel snel een nieuwe taal kunnen leren. En dat wij als buren daar behulpzaam kunnen zijn. Truus neemt weer een slokje koffie en eet een half speculaasje. “Ik ruik ook wel eens de geur van vieze luiers? Zouden ze zomaar achter het huis gooien? Die horen toch in de kliko?” Ik knik. Als ik navraag zou gaan doen bij de Eritrese buurvrouw, dan zal blijken dat er sprake is van misverstand, of zo. Ik hou me op de vlakte. Ik heb veelvuldig contact met ‘de Eritreers’ en ik weet dat een ‘normaal’ huishouden hebben. Schoon, hygiënisch, misschien niet zo opgeruimd, maar dat is bij mij ook zo. Hun tuin is niet zo netjes aangeharkt, maar de behoefte volgens mij is dat een typisch Nederlandse onhebbelijkheid..
”Vanmorgen vond ik een pot met een geranium erin voor de deur en er zat een briefje bij. Maar ik kan niet lezen wat er op staat. Kun jij dit lezen?” Ik keek even goed en ik herkende de in krampachtig handschrift geschreven woorden: “Thank you Neighbour.” Ik vertaalde dit voor Truus. Er staat: “Dank u wel, buurvrouw.”
ik wist ook onmiddellijk waaover dit ging. Eergisteren lag er veel sneeuw op en ik wilde in mijn auto wegrijden, maar de auto slipte zodanig op de beijzelde weg, dat ik niet wegkwam. De Eritrese buurman kwam buiten op kousevoeten, maar om zijn voeten had hij plastic zakjes met elastiekjes vastgemaakt. Toen Truus dit vanuit haar woonkamer zag, verdween ze even uit beeld en kwam tien minuten later naar buiten met een paar witte gymschoenen voor de duwende Eritreeer. “Passen die”, vroeg ze. “Ze zijn van mijn zoon, maar die draagt ze nooit meet. Je mag ze houden.” De buurman verstond het niet, maar begreep het wel.
”Aardig he, van die man”, zei Truus. Dat-ie zo dankbaar is!”

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker (lid zijn is niet noodzakelijk) kan een reactie geven! Schrijvers stellen vooral je tips en opmerkingen op prijs.
01.08.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Inhoud heeft potentie, maar niet echt een flitsverhaal en niet prettig leesbaar door de vele taal- en stijlfouten. Misschien nog even kritisch naar kijken; ben benieuwd hoe het dan leest.
Show more
1 van de 1 lezers vond deze review nuttig
24.07.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Inderdaad een mooi verhaal, maar jammer genoeg ontsierd door de vele taalkundige mankementen.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
24.07.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Leuk verhaal om te lezen, maar geen flitsverhaal (>150 woorden). Ook taalkundig rammelt het soms wat. Ik ben benieuwd naar je volgende.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

Ook gratis meedoen aan een schrijfactiviteit? We publiceren je inzending voor minimaal 12 maanden. Meedoen is mogelijk door in te loggen en dan bovenin de pagina op de rode balk te klikken. Nog geen lid? Aanmelden is gratis.