Klik hieronder op een van de mogelijkheden.

Trip naar Wladiwostok

Nicolaj Boecharin, de oude revolutionair, was het oneens geweest met Stalin…
Toen vertrok de delegatie richting Wladiwostok. Daar in het weeshuis was een jongetje ondergebracht. Op de Orient Express was het fijn vertoeven. Het klimaat viel wat tegen, maar er was al een soort airconditioning. De obers bogen als knipmesssen. Ze hielden praatjes. Ze spraken over vrouwen. De vrouwtjes. Mannen zijn van alle tijden.
Ze waren moordenaars. Moordenaars even tussendoor. Zulke slechte kerels waren ze niet. Ze plaagden mekaar. Die of die minnares. Als ze aankwamen was er niemand …
Hoe kon dat? Zoveel kinderen waren gestorven. Kinderziektes. Het klimaat. Het slechte eten (dat vermeldden ze niet). Iemand had de naam van de jongen veranderd.
Zovele jaren zag ik hem op een film. Een arme verlopen Rus op leeftijd. Hij had het overleefd. Hij was de zoon van Nicolaj Boecharin geweest.
Ook de man/vrouw die de naam van d jongen veranderd had, was lang geleden gestorven. Hoe heette die ook weer?
© Eric Deprez op .

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.
18.03.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Het idee is goed. Wel zitten er nogal wat 'haakjes' aan waar je naar zou kunnen kijken. Dat begint al met de tweede zin: de delegatie'. He, maar in de eerste zin had je het maar over één persoon. Dan spring je naar het jongetje in het weeshuis en dan weer terug naar de trein. Maar je had nog niet verteld dat de 'delegatie'.Zo zitten er nog heel veel dingen in waar ik vraagtekens bij kan zetten.
Als je er een logisch verhaal van maakt, is het best interessant, maar nu kan ik er helaas maar twee steen aan geven.
Show more
1 van de 1 lezers vond deze review nuttig
 • Eric Deprez 19.03.22
  Enige historische voorkennis had geholpen: nadat Nicolaj Boecharin (even vragen aan je geschiedenisleraar) was terechtgesteld, trokken ze naar de andere kant van de wereld om ook zijn kind af te maken. Ditmaal geen fictie, hoor.
  • Eric Deprez 21.03.22
   @HansVillerius Goed te weten dat je overstapt in Istanbul.
  • W.J. (Hans) Villerius 19.03.22
   'Ze' hebben misschien de trein naar Wladiwostok genomen, maar dan toch niet de 'Orient Express'. Want die ging niet verder dan Istanbul. Over dit flitsverhaal kan ik niet van gedachten wisselen met mijn geschiedenisleraar. Die is allang overleden. Ik heb daarom Wikipedia geraadpleegd: Nikolaj Boecharin werd in 1938 doodgeschoten tijdens de Grote Zuivering van Stalin en pas onder Michail Sergejevitsj Gorbatsjov in 1988 gerehabiliteerd. De rest van zijn familie werd weliswaar niet geëxecuteerd, maar naar strafkampen gestuurd- behalve dan het jongste kind: Yuri Larin (geboren in 1936 als zoon van zijn derde vrouw, Anna Larina) kwam terecht in een weeshuis en ontwikkelde zich later tot beeldend kunstenaar. Welnu, zoon en moeder hebben Boecharins eerherstel meegemaakt. Na kennisneming van deze feiten vond ik het verhaal niet veel beter.