Flitsverhaal

Een flitsverhaal is, bij Schrijverspunt, een krachtig en compleet verhaal in het kleinst mogelijk aantal woorden. Het moet een begin, midden en einde hebben en bij voorkeur een draai of verrassing aan het einde. De voorkeur gaat uit naar een verhaal in een of slechts meerdere zinnen. Geen zgn quotes, wijsheden, gezegden, etc. Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef.
 
" Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen."

207 Hits

Publicatie op:
BELTIJD
BELTIJD
Het was begin mei. De kunstenaar wou aanvankelijk het pittoreske kerktorentje schilderen. Bij elke sessie evenwel fietste een pater uit de nabijgelegen abdij doorheen dit tafereel. Hij kwam elke dag op hetzelfde tijdstip via de onbewaakte spooroverweg naar het dorp. Uiteindelijk besloot de kunstenaar om de pater te schilderen. Die zag er interessanter uit dan de kerk. Helaas: op enkele sessies van het einde verscheen de pater niet meer. Op de kerktorenklok had de kunstenaar het tijdstip vergeleken met het waarschuwende belgerinkel aan de overweg. Dat klopte niet meer. Er waren medio mei nieuwe spoortabellen. Zonde van elke seconde.

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "BELTIJD"

© Bjarne Donderdag
12.12.20
Feedback:
Leuk!
 • Schrijfkwaliteit
  4.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
12.12.20
Feedback:
Een doordenkertje. Leuk geschreven!
 • Schrijfkwaliteit
  5.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
12.12.20
Feedback:
Leuk verhaaltje. Een opmerking, je schrijft: doorheen dit tafereel. Volgens mij is ‘door dit tafereel heen’ de juiste constructie.
 • Schrijfkwaliteit
  4.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Janneke De Leeuw van Weenen 12.12.20
  Volgens mij is dit Belgisch, niet fout, maar anders dan wij zijn gewend!
  • Janneke De Leeuw van Weenen 13.12.20
   @lievenaugust Bedankt voor de uitleg Lieven! Ik heb onlangs een boek helpen lectoreren van een Vlaamse schrijfster (geen taalcorrectie, alleen inhoudelijk) en zij gebruikte deze uitdrukking ook herhaaldelijk. Doorheen, langsheen en nog meer wat ik vergeten ben :)
  • Website beheer 12.12.20
   @lievenaugust Beetje vaag zo Lieven. Voor zover ons bekend zijn er geen problemen. ´Commentaar ook ergens anders gepubliceerd´ kunnen we niet echt wat mee. Waar dan precies. We konden geen doublures in deze vinden... Ook ontbreken er o.i. geen commentaren bij ´Zwarte Piet´. Bij omissies graag e.e.a. melden aan de webmaster (zie button). Nu geef je een commentaar voor jezelf.
  • Lieven Vandekerckhove 12.12.20
   @lievenaugust Ik weet niet wat er met de website verkeerd loopt, maar mijn onderstaande commentaar vond ik ook al ergens anders gepubliceerd. En nog: de twee commentaren die bij mijn stukje "Zwarte Piet" stonden, blijken nu plots verdwenen te zijn.
  • Lieven Vandekerckhove 12.12.20
   @lievenaugust Oei, dat hoorde hier niet thuis. :) :) :)
  • Lieven Vandekerckhove 12.12.20
   Een interessante discussie. Mijn taalaanvoelen geeft Annemarie gelijk, maar ik durf er niet om verwedden. Overigens, Janneke, bestaat er niet zoiets als Belgisch (om de taal aan te duiden, die in België gesproken wordt): de talen die hier (in België) gesproken worden, zijn Vlaams, Frans en Duits. Officieel heet het Vlaams: het Nederlands, maar wanneer de nadruk gelegd wordt op het verschil tussen het Nederlands, dat in Nederland gesproken wordt, en het Nederlands, dat in Vlaanderen gesproken wordt, gebruiken we de term 'Vlaams'. Overigens heeft de volksmond het steevast over het 'Vlaams').