Marco Janssen

Afrikaanse exoten

© Marco Janssen op 11.12.2022.

Met een harde klap van de dichtgeslagen massief houten voordeur sta ik binnen. Net op tijd voordat de uit de kluiten gewassen veelvraten een kans krijgen om mijn schamele onderkomen binnen te dringen. Met miljoenen trekken ze door de natuurgebieden en landerijen. Ze zijn op zoek naar voedsel. Ze willen overleven, net als ik. Net als de mensheid op dit moment.

Het lijkt wel of ze de groenten ruiken die ik hier in huis verbouw. Hoeveel meer mensen dit hier in de omgeving ook doen weet ik niet. Ik heb al weken geen mens meer gezien. Ik weet überhaupt niet of er nog mensen in de buurt wonen. Alles is veranderd sinds die uitbraak van de gemodificeerde Afrikaanse exoten bij de staatslaboratoria. Ze zouden een nieuwe voedselbron zijn. De aarde zou niet meer te redden zijn met de megaveestapels van nu. Die exoten zouden de redding worden voor de mensheid, de aarde. Hoe heeft het zover kunnen komen?

De aarde lijkt langzaam te sterven. De schaarse berichtgeving die nog doorkomt op internet en in de media liegen er niet om. Grote delen van Nederland zijn kaal gevreten, mensen zijn op de vlucht. Op zoek naar eten gaan ze elke woning af. Alle landen in Europa melden zwermen van deze veelvraten. Jarenlang beleid voor het gebruik van groene gewasbeschermingsmiddelen in de landbouw vanuit Brussel heeft ervoor gezorgd dat er geen bestrijdingsmiddelen beschikbaar zijn die hier tegen opgewassen zijn. En de massa’s die nu over Europa trekken, hebben niets te duchten van eventuele natuurlijke vijanden. Die waren niet uit Afrika meegenomen met de bedoelde voedselbron.

Terwijl ik de zojuist bemachtigde mest en water verdeel over mijn groene goud, zwelt het geluid van de miljoenen exoten aan. Ik gluur door de kieren van de door mij dichtgetimmerde ramen. Plotseling wordt er stevig op de massief houten deur gebonkt.

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  11.12.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Scène uit een horrorfilm. Toekomst? Zal zo maar kunnen.
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 176
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Anne Gadellaa: Mus en Snorrie en de kip van de buren

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.