Feuilleton

Feuilleton

Een feuilleton is een verhaal dat uit meerdere delen en afleveringen bestaat en over een langere tijd wordt uitgezonden of gepubliceerd.

Met een feuilleton verschijnt een groot verhaal in meerdere delen. Elke keer moeten mensen na het lezen of beluisteren van een stuk een tijd wachten op het vervolg. Door het gebruik van zogenoemde cliffhangers wordt het wachten een stuk spannender. Anders dan bij een boek of film kan men niet meteen verder kijken of lezen en moet er in spanning worden gewacht op het vervolg. Oorspronkelijk waren feuilletons de losse blaadjes als bijlage van een blad en later werden het vaste rubrieken over recensies, wetenschappelijk of culturele nieuwtjes en andere zaken. Inmiddels gaat een feuilleton vooral om romans, novellen en verhalen, ofwel fictie.

 

Je kunt hier ook jouw feuilleton toevoegen. Periodiek kun je dan een nieuwe 'aflevering' aanvullen. Gebruik elke keer dezelfde titel, maar voeg een afleveringsnummer toe.

Blog

Noodgreep

Wesley keek over zijn schouder en hield de adem in. Hoewel het aardedonker was op het licht van zijn zaklamp na was hij zenuwachtig. Als iemand hem hier aantrof met de drie vaten drugsafval had hij heel wat uit te leggen.

Het slootwater glansde hem donker tegemoet. Hij had gewacht tot op de boerderij iedereen sliep voordat hij de vaten op de tractor laadde en uitreed. Hij kende zijn eigen land op zijn duimpje maar in het donker rijden was toch andere koek. Uiteindelijk ontstak hij toch maar de felle koplampen. De kans dat iemand hem op dit uur vanaf de openbare weg zou zien was klein.

Ondanks de kou stond het zweet op zijn rug toen hij stopte en van de tractor sprong.

Een loods gebruikte hij nu voor de exploitatie en opslag van de hennep planten. Gisteren had hij er achthonderd geteld. Over een paar dagen kon hij ze gaan snoeien. Als hij dat goed deed had hij 30 procent meer opbrengst.

Het was warm en vochtig in de loods en de lampen brandden fel boven de planten. Wesley prijsde zich gelukkig dat zijn dichtstbijzijnde buren een paar kilometer verderop woonden. Van zijn vader had hij toentertijd de boerderij over genomen. Op dat moment dacht hij een gouden greep te hebben gedaan. Inmiddels wist hij beter. Met de boerderij en het bijbehorende land had hij ook de schulden over genomen. Toen hij Mia trouwde was hij ervan overtuigd dat ze het samen gingen redden maar acht jaar en twee kinderen verder kwam hij erachter dat hij niet voor boer in de wieg was gelegd. Er moest iets gebeuren. Op een koude regenachtige dag was hij in de lege loods die het verst van het hoofdgebouw afstond toen er in zijn hoofd een idee begon te rijpen. Mia hoefde er niets vanaf te weten en zijn kinderen kwamen nooit in de loods. Twee stevige hangsloten en zijn waakhond hielden eventuele nieuwsgierige personen op afstand.

Wesley had er lang over na gedacht maar was gezwicht voor het verwachte grote geld. Door de toenemende regeldruk vanuit de overheid en de steeds lagere prijzen die hij kreeg voor zijn melk moest hij wel, hield hij zichzelf voor.Hij had juridische kosten moeten maken om een claim af te wentelen voor overtreding van het mestquotum en op dat moment had hij besloten het anders te gaan doen.

Met inspanning van al zijn krachten tilde hij de vaten op de grond en rukte het deksel er af. De inhoud gutste en kolkte over de rand.

Verdomme...had hij nu maar handschoenen aan gedaan. Boos op zichzelf kieperde hij het vat om en zag hoe de smurrie de sloot in liep.

Daar kolkte het door het afvoerpijpje, dacht hij.

Net als de toekomst van zijn bedrijf als hij het roer niet drastisch had omgegooid.

Wit schuim dreef op de oppervlakte en Wesley hield zijn adem in. Het angstzweet brak hem uit. Een vieze stank drong zijn neusgaten in. Nog twee vaten te gaan. Wesley slikte en pakte het volgende vat.

Hij vroeg zich af wat voor invloed het zou hebben op het oppervlakte water. Maar waar moest hij er anders mee heen.

Hij deed een stap achteruit en nam een besluit. Snel laadde hij het vat weer op de tractor, sprong erop en reed zo snel als hij durfde naar de openbare weg.

Hij nam nu een reusachtig risico maar hij had geen keuze.

Gelukkig was het midden in de nacht en op de provinciale weg was het doodstil.

De straatverlichting was gedempt. Na tien minuten reed hij de tractor een zandpad op en stopte toen hij ongeveer honderd meter verder was. Hij was omringd door bomen en er waaide een koude wind die hem verkleumde. Grijze wolken trokken snel langs een zwarte hemel. Geen enkel geluid drong tot hem door. Wesley haalde diep adem en klom op de tractor.

Snel gooide hij de vaten op het pad. De deksels sprongen eraf en de troep liep het zandpad op waar het door de bodem snel werd opgenomen.

Slecht op zijn gemak bleef hij een ogenblik staan en keek om zich heen. Op het harde zandpad waren de afdrukken van zijn banden bijna niet te zien. De vaten liet hij liggen. Gerust gesteld keerde hij de tractor en eenmaal terug op de weg liet hij zijn adem ontsnappen.

Een half uur later had Wesley zijn tractor weer in de loods staan en veegde hij zijn bezwete handen af aan zijn overall. De gedachte aan het slootwater en de stank

spookten door zijn hoofd. Wat als...hij schudde de gedachten van zich af.

Uit ervaring wist hij dat de grond werkte als een filter. Als er al iets van gif in die vaten had gezeten werd het door de zandlagen gefilterd voordat de verontreiniging het grondwater had bereikt.

In het donker schoof hij in bed. Mia mompelde iets in haar slaap en rolde op haar zij.

Met zijn ogen open staarde Wesley naar het plafond en ging in gedachten terug naar de dag waarop alle ellende was begonnen...

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 226
(Gemiddelde waardering 0 met waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Hoogste beoordeelding:

Top 10 : Meest gelezen

Schrijfactiviteiten