Feuilleton

Feuilleton

Een feuilleton is een verhaal dat uit meerdere delen en afleveringen bestaat en over een langere tijd wordt uitgezonden of gepubliceerd.

Met een feuilleton verschijnt een groot verhaal in meerdere delen. Elke keer moeten mensen na het lezen of beluisteren van een stuk een tijd wachten op het vervolg. Door het gebruik van zogenoemde cliffhangers wordt het wachten een stuk spannender. Anders dan bij een boek of film kan men niet meteen verder kijken of lezen en moet er in spanning worden gewacht op het vervolg. Oorspronkelijk waren feuilletons de losse blaadjes als bijlage van een blad en later werden het vaste rubrieken over recensies, wetenschappelijk of culturele nieuwtjes en andere zaken. Inmiddels gaat een feuilleton vooral om romans, novellen en verhalen, ofwel fictie.

 Toevoegen van een nieuwe feuilleton is niet meer mogelijk.

Blog

Julia 3

Drie weken eerder

Abel keek op van zijn werk toen de vreemde zijn erf op liep en bleef staan voor zijn tractor. Verstoord schakelde hij de motor uit en wachtte tot de stilte weer over het erf was gedaald. Toen sprong hij eraf.

'Mijn naam is Jurgen. Ik zoek werk, maakt niet uit wat het is.'

Abel zijn ogen dwaalden over hem heen en voor zichzelf maakte hij een inschatting.

Groot en sterk, misschien kon hij helpen de loods te repareren die tijdens de laatste storm kapot was gegaan.
'Ben je goed met je handen?'

De man grijnsde.'Wat mijn ogen zien kunnen mijn handen maken.'

Abel krabde op zijn achterhoofd en dacht na. Aan de ene kant kon hij hem goed gebruiken, aan de andere kant had hij het niet op vreemden. Vooral niet als ze groter en sterker waren dan hij.

Maria kwam achter hem uit de stal en veegde haar handen af aan haar schort.

De man knikte beleefd. 'Goedemorgen, mevrouw. Ik vroeg net aan uw man of er misschien werk is voor mij.'

Maria had er een slecht gevoel bij.'Ik denk niet dat wij...'

'Hij kan de loods repareren,'onderbrak Abel op een rustige, dwingende toon zijn vrouw.'En misschien nog wat kleine reparaties op ons terrein.'

Er brak een brede lach door op zijn gezicht.'Dank u wel, mijnheer. U zal er geen spijt van krijgen, dat beloof ik.'

Maria boog haar hoofd en wierp haar man een waarschuwende blik toe.

'U kan slapen achter in de grote stal,'zei ze. 'Daar is een kamer met alle voorzieningen.'

Ze draaide zich abrupt om en fronste haar wenkbrauwen toen ze merkte dat ze kippenvel op haar armen kreeg. Er was nog iets waar ze met Abel over moest praten. Iets belangrijks wat niet kon wachten. De komst van deze vreemdeling had haar in de war gebracht en dat was de schuld van Abel.

'Als de reparatie aan de loods klaar is moet hij weg,'zei ze tegen Abel toen ze hem nakeken.'Ik vertrouw hem niet.'

Als om haar woorden te onderstrepen joeg een harde windvlaag het stof en zand op en prikte in haar ogen.

'Ik moet je iets vertellen, we hebben vanochtend post gehad.'

Ze zaten samen aan de keukentafel en Abel hield de brief met twee handen vast.

Hij liet zijn adem langzaam ontsnappen om uiteindelijk zijn hoofd achterover te gooien en naar het donkere plafond te staren.

'Wat moet dat meisje hier? We hebben haar niets te bieden.'

Maria lachte bitter.'Je bent het je broer verplicht. Eindelijk heb je de kans iets terug te doen na alles wat hij voor jou heeft gedaan.'

Verontwaardigd stoof Abel op.'Daar gaat het mij niet om. Ik denk aan het meisje. We zitten hier midden in de bossen. Ze moet naar school en haar leven weer oppakken.

Wat kunnen wij nu voor haar betekenen?'

'Ik kan haar naar de bushalte rijden,'antwoordde Maria rustig.'Daar kan ze de bus pakken naar school.'

Boos staarde Abel voor zich uit. Zoals altijd had Maria gelijk maar hij werd er door overrompeld. Het leven zoals het nu was beviel hem prima. Het was rustig en overzichtelijk. Het bedrijf bracht genoeg op om van rond te komen en er zelfs iets aan over te houden. Een jonge vrouw hier bracht hun zorgvuldig opgebouwde bestaan in de war.

Een glimlach krulde haar lippen en ze schoof haar hand naar hem toe.

'Doe het dan voor mij, kunnen we even kletsen als vrouwen onder elkaar en haar steunen in haar verlies.'

Abel keek haar toegeeflijk aan en herinnerde zich weer waarom hij jaren geleden voor haar gevallen was. Ze was zeker geen schoonheid maar ze beschikte over een goed en sterk karakter en alles bij elkaar genomen wist Abel dat hij geen betere vrouw had kunnen treffen.

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 226
(Gemiddelde waardering 0 met waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Top 10: Hoogste beoordeelding in deze rubriek

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor schrijfactiviteiten met een hoge waardering van bezoekers.

Kortsluiting

okt 26, 2019 Schrijfopdracht Connie van Vuuren

DOOR WINTERMAGIE BEVANGEN

okt 30, 2019 Poëzie Rebelle van Reymerswael, schrijfgek

Michelles première

nov 18, 2019 Kort verhaal Antoinette Jarig

Het pluizenvisioen

nov 05, 2019 Column Reinder Veelinx

Meer schrijfactiviteiten