Feuilleton

Feuilleton

Een feuilleton is een verhaal dat uit meerdere delen en afleveringen bestaat en over een langere tijd wordt uitgezonden of gepubliceerd.

Met een feuilleton verschijnt een groot verhaal in meerdere delen. Elke keer moeten mensen na het lezen of beluisteren van een stuk een tijd wachten op het vervolg. Door het gebruik van zogenoemde cliffhangers wordt het wachten een stuk spannender. Anders dan bij een boek of film kan men niet meteen verder kijken of lezen en moet er in spanning worden gewacht op het vervolg. Oorspronkelijk waren feuilletons de losse blaadjes als bijlage van een blad en later werden het vaste rubrieken over recensies, wetenschappelijk of culturele nieuwtjes en andere zaken. Inmiddels gaat een feuilleton vooral om romans, novellen en verhalen, ofwel fictie.

 Toevoegen van een nieuwe feuilleton is niet meer mogelijk.

Blog

Julia

PROLOOG

Toen Julia de blik in de ogen van de politieman zag wist ze dat ze haar ouders nooit meer terug zou zien. Hij vertelde dat de vrachtwagen niet was gestopt en de kleine auto waar haar vader en moeder in hadden gezeten compleet had vermorzeld. Waarschijnlijk had hij ze niet gezien vanwege de laagstaande zon.

De chauffeur was aangehouden en werd getest op alcohol en drugs.

Julia haalde haar schouders op en realiseerde zich dat ze het vrolijke gezicht van haar vader en de warme zorgzaamheid van haar moeder voorgoed kwijt was. Nooit meer zou haar moeder zich bezorgd over haar heen buigen als ze een nare droom had gehad. Nooit meer zou haar vader haar vermanend toespreken als ze op school een slecht cijfer had gehaald. Het aanhouden van de chauffeur zou daar niets aan veranderen.

Hij ontweek oog contact ,stond op en zocht tevergeefs naar woorden van troost of bemoediging.

Toen ging hij met krakende knieën op zijn hurken zodat hun hoofden op gelijke hoogte kwamen.

Julia rook aan zijn adem dat hij had gerookt. Ze zag het aan de bruine vlekken op zijn vingers waar hij de sigaret altijd vasthield.

'Zo meteen komt er iemand met je praten van slachtoffer hulp. Zij kunnen je verder helpen.'

Julia knikte. Ze wist dat ze eigenlijk moest huilen en schreeuwen en in machteloze woede met haar vuisten op de borst van de agent moest trommelen. In plaats daarvan zat ze als verdoofd op de gele plastic stoel op het bureau, waar ze uit school heen was gebracht.

Juffrouw Mertens haar gezicht was vertrokken van medelijden toen ze gebogen langs haar heen was gelopen, achter de politieman aan.

Toen ze achter in de auto zat en naar buiten keek zag ze haar staan in de deuropening.

Haar hand in een aarzelende groet.

Julia voelde een koude rilling over haar rug lopen. Doordat alles zo snel ging was ze vergeten haar jas en tas van school mee te nemen. Dus zat ze nu in een dun jurkje op het bureau en niemand die zich om haar bekommerde.

De vrouw van slachtofferhulp was lang, mager en praktisch. Ze stelde zich voor als Thea en nam haar mee naar een kamer waar een tafel en een paar stoelen stonden,

'Ga zitten, allereerst gecondoleerd met het verlies van je ouders. Hoe heet je?'

'Julia.'

Thea knikte, nam haar tas op schoot en haalde er een map, een blok en een pen uit.

De map sloeg ze open en bladerde er doorheen. In gedachten tikte ze met haar pen tegen haar mond.

'Je hebt geen broers of zussen, familie in de buurt of bekenden die je kunnen opvangen?'

Julia haalde haar schouders op in gebaar dat zowel gelatenheid als machteloosheid kon duiden.

Thea wreef over haar kin en staarde Julia aan.

'Je kan niet naar huis terug, liefje. Ik wil voorstellen je zolang onder te brengen bij een opvang gezin tot dat we hebben uitgezocht waar je het beste terecht kan.'

Julia staarde naar de punt van haar schoenen en voelde tranen zich opdringen.

'Hoe oud ben je?'

Nog net voordat de huilbui losbarstte kon ze nog antwoordden dat ze net achttien was geworden. Toen zakte ze op de stoel in elkaar.
Zeven maanden later

De trein kwam langzaam op snelheid. Julia zag haar gezicht weerspiegeld in het dikke glas. Ze passeerde een loods vol met graffiti en diverse grijze gebouwen. De trein schuurde en piepte over een paar wissels heen en liet een paar pakhuizen achter zich.

Julia leunde achterover in de zachte kussens en bereidde zich voor op een reis van bijna een uur. Als het goed is werd ze afgehaald door Oom Abel.

Abel en tante Maria hadden een boerderij/melkveehouderij. Na lang zoeken was het Thea gelukt contact te leggen. Ze kwamen boven drijven na een familie onderzoek.

Julia kon zich niet herinneren dat ze ze ooit had gezien, of dat ze er zelfs maar vroeger op visite waren geweest. Het eerste contact was telefonisch geweest en gelijk heel positief. Uiteindelijk hadden ze twee oude foto's van zichzelf opgestuurd en informatie over hun bedrijf en was de afspraak gemaakt.

Julia opende haar tas en haalde er een dun mapje uit. Met trillende vingers schoof ze de twee foto's eruit en bekeek ze.

Abel en Maria waren al iets op leeftijd en stonden voor de boerderij met de armen over elkaar. Maria keek een beetje stuurs. Ze droeg een eenvoudige jurk, haar voeten in stevige laarzen gestoken. Bruin haar en een spits gezicht. Abel was groot en sterk en lachte breed op de foto. Blond haar en blauwe ogen die open in de lens keken. Op de andere foto was Abel aan het werk in een stal en was Maria waarschijnlijk degene die de foto genomen had.

Zuchtend stopte ze ze terug. Oude foto's , had Thea waarschuwend gezegd. Het was mogelijk dat ze iets waren veranderd in de loop der jaren.

Julia had geld bij zich voor het geval Abel was verhinderd. Dan kon ze een taxi nemen naar het Zandpad 24. Tegenover haar ging een telefoon over. Een man viste hem uit zijn zak en begon een geanimeerd gesprek wat Julia bijna woord voor woord kon volgen. Ze rolde met haar ogen en trok zich terug in haar eigen wereld.

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 225
(Gemiddelde waardering 0 met waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Top 10: Hoogste beoordeelding in deze rubriek

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor schrijfactiviteiten met een hoge waardering van bezoekers.

Kortsluiting

okt 26, 2019 Schrijfopdracht Connie van Vuuren

Allerzielen

nov 02, 2019 Quote Guido Aerts

DOOR WINTERMAGIE BEVANGEN

okt 30, 2019 Poëzie Rebelle van Reymerswael, schrijfgek

Het pluizenvisioen

nov 05, 2019 Column Reinder Veelinx

Meer schrijfactiviteiten