Feuilleton

Feuilleton

Een feuilleton is een verhaal dat uit meerdere delen en afleveringen bestaat en over een langere tijd wordt uitgezonden of gepubliceerd.

Met een feuilleton verschijnt een groot verhaal in meerdere delen. Elke keer moeten mensen na het lezen of beluisteren van een stuk een tijd wachten op het vervolg. Door het gebruik van zogenoemde cliffhangers wordt het wachten een stuk spannender. Anders dan bij een boek of film kan men niet meteen verder kijken of lezen en moet er in spanning worden gewacht op het vervolg. Oorspronkelijk waren feuilletons de losse blaadjes als bijlage van een blad en later werden het vaste rubrieken over recensies, wetenschappelijk of culturele nieuwtjes en andere zaken. Inmiddels gaat een feuilleton vooral om romans, novellen en verhalen, ofwel fictie.

 Toevoegen van een nieuwe feuilleton is niet meer mogelijk.

Blog

Het Avontuur zit in jezelf I - 5 Panama, de wereld.

 Hè Nelis, niet zo somberen lieverd. Weet je wat? Ik haal even een wijntje en een kaasje voor je.’ Suus vult een glas met de afmeting van een kleine goudvissenkom en legt een paar blokjes kaas op een schoteltje. ‘Kijk eens schat.’ Kornelis klokt de inhoud achter elkaar naar binnen en ontdooit wat.
‘Wil mijn knorrige baasje er nog een?’ 
Hij knikt gelaten. Suus monstert haar echtgenoot van boven tot onder en slaat haar armen om zijn nek. 
‘Lieverd, die broek kan ècht niet meer. Wanneer gooi je die nou eens weg? Al die saaie terlenka ’s en polyester stropdassen. Het lijkt wel of ik met een begrafenisondernemer ben getrouwd. Zelfs een dominee is vergeleken met jou nog een dandy. Je bent toch iemand? Laat dat dan zien! Ik wil een beetje tegen je kunnen opkijken hoor. Weet je dat mannen van jouw formaat op reis vaak een linnen zomerpak met een zijden das dragen?  Zo kan ik niet met je het vliegtuig in hoor.’   
‘Dan hou ik hem toch nog maar even aan.’ 
‘Ik heb zelf al iets leuks gekocht voor op vakantie.’ 
‘O? Had je geld te veel?’ 
‘Wil je het zien?’ 
‘Als je het niet voor je kunt houden, doe dan maar,’ zegt Kornelis dof. Hij staart in de verte en kauwt gedachteloos op een stukje Edammer. 

Suus loopt de kamer uit en komt op haar tenen terug. Ze gaat achter zijn stoel staan, legt haar handen voor zijn ogen en tilt haar rechtervoet voorzichtig in zijn kruis. Dan trekt ze in één snelle beweging haar handen weg. ‘Kijk eens Nelis, voor jou.’ 
Op zijn schoot staat een sierlijke roodleren open pump met veel riempjes en een behoorlijk hoge hak. Daarin zit de voet van zijn Suus, die altijd op verstandige stappers loopt. Niet begrijpend kijkt hij om, recht in haar lachende gezicht.
‘Voor mij?’ 
‘Ja. Manolo Blahniks. Ik dacht, ik ga er gewoon een keertje voor. Je wilt toch dat je vrouwtje er leuk uitziet als we op avontuur gaan? En ik heb nog iets voor je.’ Ze trekt haar been uit zijn kruis en gaat rechtop staan. 
‘De linker zeker?’ zegt Kornelis op een toon alsof hij het nauwelijks kan geloven. 
‘Nee, deze is Made in Ecuador,’ zegt ze trots. Heupwiegend loopt ze naar de kast en haalt er een grote ronde doos uit. Met een triomfantelijke uitdrukking op haar gezicht trekt ze het deksel eraf, zeilt het door de kamer en loopt met de open doos terug naar Kornelis. Met een zwierig gebaar haalt ze er een Panamahoed uit en laat die bungelen voor zijn ogen.
Kornelis steekt zijn hand uit om de hoed aan te pakken. 
‘Nee Nelisje, nog niet. Ik houd hem nog even voor mezelf.’ Ze zet de Panama op haar hoofd en positioneert zich anderhalve meter voor zijn stoel. Langzaam draait ze een paar rondjes met haar heupen. ‘En ik heb nog meer voor je gekocht,’ zegt ze met een geheimzinnig lage stem. Met gekruiste armen trekt ze wulps haar trui over haar hoofd, waarna een zwartkanten bustier tevoorschijn komt.
‘Suus! De buren!’ Hij schiet uit zijn stoel om het gordijn te sluiten, maar blijft ondertussen naar haar kijken.   
Haar hand kruipt langzaam naar de zijkant van haar grijze plooirok en wipt tussen duim en wijsvinger een knoop los. Hij hoort het geluid van de rits. In een cirkel glijdt de rok op de grond. Verbaasd kijkt Kornelis naar een ultrakort zwart plissérokje met inhoud. Suus doet een stapje naar hem toe en draait zich om. Ze spreidt haar benen een beetje, buigt zich voorover en kromt haar rug als een krolse kat. De onderkant van haar billen steekt, met een streepje zwart ertussen, onder het rokje uit. Met golvende, slangachtige heupbewegingen schuift ze de string met kleine rukjes naar beneden. 
Kornelis’ mond zakt open, zijn ogen gefixeerd op de oorsprong van de wereld*.
‘Sjesus Suzànna. Wat is er met jou gebeurd? Zoiets heb je nog nooit gedaan. Je was altijd zo’n dame. Ik wist niet dat je zó verleidelijk kunt zijn.’

Suzanna stapt uit haar string, recht haar rug en trippelt op haar rode hakjes naar de keuken. Ze komt terug met een mes en een bord waarop de granaatappel ligt uit de fruitmand van Antas. Ze drapeert zich op zijn schoot, die wat geprononceerder is dan gewoonlijk, en snijdt de granaatappel in vieren. Ze neemt een kwart van de vrucht in haar handen en buigt de uiteinden om. Het rijpe rode vruchtvlees stulpt naar buiten. Dan steekt ze het in zijn mond. ‘Lekker lieverd?’ 
‘Mmm,’ brengt Kornelis uit. 
‘Nou?’ vraagt Suzanna, ‘ga je met me mee naar de bloemetjes?’ 
‘Wat dacht je!’ zegt Kornelis. Hij neemt haar de Panama af en zet hem op zijn eigen hoofd. 
‘Ik dacht van wel,’ antwoordt Suzanna.’  

 

* de oorsprong van de wereld is een schilderij van Gustave Courbet (1866).

Dit is het einde van deel I
Deel IIHet Volle Leven, waarin Kornelis en Suzanna Antonius zien en ondergronds gaan, is nog in bewerking.

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 199
(Gemiddelde waardering 4 met 1 waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Top 10: Hoogste beoordeelding in deze rubriek

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor schrijfactiviteiten met een hoge waardering van bezoekers.

DOOR WINTERMAGIE BEVANGEN

okt 30, 2019 Poëzie Rebelle van Reymerswael, schrijfgek

Kortsluiting

okt 26, 2019 Schrijfopdracht Connie van Vuuren

Michelles première

nov 18, 2019 Kort verhaal Antoinette Jarig

Het pluizenvisioen

nov 05, 2019 Column Reinder Veelinx

Meer schrijfactiviteiten