Feuilleton

Feuilleton

Een feuilleton is een verhaal dat uit meerdere delen en afleveringen bestaat en over een langere tijd wordt uitgezonden of gepubliceerd.

Met een feuilleton verschijnt een groot verhaal in meerdere delen. Elke keer moeten mensen na het lezen of beluisteren van een stuk een tijd wachten op het vervolg. Door het gebruik van zogenoemde cliffhangers wordt het wachten een stuk spannender. Anders dan bij een boek of film kan men niet meteen verder kijken of lezen en moet er in spanning worden gewacht op het vervolg. Oorspronkelijk waren feuilletons de losse blaadjes als bijlage van een blad en later werden het vaste rubrieken over recensies, wetenschappelijk of culturele nieuwtjes en andere zaken. Inmiddels gaat een feuilleton vooral om romans, novellen en verhalen, ofwel fictie.

 Toevoegen van een nieuwe feuilleton is niet meer mogelijk.

Blog
  • Start
  • Feuilleton
  • Het Avontuur zit in Jezelf I - 3 Turkije, de Himalaya’s en de Zuidpool.

Het Avontuur zit in Jezelf I - 3 Turkije, de Himalaya’s en de Zuidpool.

Klaar’, zegt Antas in zijn rommelige kantoortje.
‘Klaar? Wat bedoel je Antas?’
‘Geregeld, geboekt, besproken,’ zegt Antas eenvoudig.
‘Geboekt?’ roept Suus op hoge toon. Ze frummelt aan de parelketting om haar hals en strijkt haar rok glad. ‘Maar we zouden toch sámen naar een andere bestemming kijken?’ 
Antas leunt achterover in zijn oude draaistoel en kijkt haar schuin aan vanuit zijn zwarte Armani pak. ‘Gisteren, nadat we gebeld hadden, dacht ik bij mij mezelf: Antas, jongen, die Suus heeft vertrouwen in je. Stel haar niet teleur. Ik zei tegen mezelf, echt knul, als je nog eens echt iets voor de mensheid wilt doen, dan is hier je kans. Dit zijn zulke sympathieke mensen. Mensen ook met stijl en brains. Dit zijn geen massatoeristen. Dit zijn mensen die je begrijpen en die weten te waarderen wat je voor ze doet.’
Suus voelt zich van binnen een beetje warm worden. ‘Ja, dat waardeer ik heus wel hoor, maar…’
‘Weet jij, Suus, hoe toeristen tegenwoordig reizen?’
‘Eh, nee eigenlijk niet. Of, nou ja, je bedoelt met een auto of een vliegtuig?’
Antas’ blik blijft even hangen bij de ornamenten van het plafond.
‘Toeristen kúnnen helemaal niet reizen, Suus. Reizen is een kunst. Een kunst die bijna niemand meer verstaat. Toeristen laten zich behandelden als vee. Om vier uur in de ochtend worden ze opgetrommeld voor hun armzalige campingvlucht naar Turkije of n’importe welke andere uniforme bestemming. Zelfs een plastic bekertje oploskoffie kan er niet meer van af. Ze midden in de nacht als haringen in een ton, doodmoe doodmoe naar hun betonnen appartementencomplexen. Uitpakken, meteen naar het strand hollen en ’s avonds een goedkope pizza bij de Italiaan. Na een week verlangen ze alweer naar huis met hun onbenullige tv-programmaatjes. Dat is van een enorme treurnis Suus. Daar wil jij niet bij horen. Wat zég ik? Daar hoor jij niet bij. Punt.' Antas leunt voorover met zijn ellebogen op het bureau. Hij zet zijn hoofd op zijn handen en staart in de verte.

'Wij van Paradijs bieden de mensen het mooiste van de schepping. We nemen ze mee naar de weidse vlakten van de Uluru en de Seringeti. We brengen ze naar de majestueuze Himalaya ’s. We vervoeren ze zelfs naar de Zuidpool. Maar denk je dat het ook maar iets helpt?’ Antas kijkt Suus vorsend aan. Ze aarzelt even, maar kan niet anders dan nee zeggen.
‘Nee’, zegt ze dan ook, ‘ik denk het niet.’
‘Juist’, zegt Antas. ‘Dat bedoel ik nou met intelligentie. Als een kudde worden ze uitgeladen bij een of ander pottenbakkertje of broodmandjesvlechtertje, waar ze zich een prul-souvenier laten aansmeren. En maar foto’s nemen om thuis te kunnen zien waar ze eigenlijk geweest zijn. Te afgestompt om zelf iets te beleven. Het enige waar ze goed in zijn, is eten. Volproppen maar. Opvullen die leegte. Antas, jongen, zei ik tegen mezelf, daar horen deze edele geesten niet bij.
Je moet één ding goed onthouden Suus: Paradijs Avonturen Reizen schept de voorwaarden. Maar het echte avontuur, Suus, zit in jezelf. Het gaat er om wat je er mee doet. Je vastgeroeste gewoonten overboord gooien. Inhaleren. Ervoor open staan. Als ik ergens aankom, pak ik rustig mijn koffer uit. Ik neem een douche en ik scheer me. Ik trek een linnen zomerpak aan, ik knoop een zijden das om, ik zet een Panama op mijn hoofd en dan ga ik rustig op een terrasje zitten. Alleen maar kijken. En luisteren. Ik laat het leven tot me doordringen. Ik drijf mee als een kurk op de stroom. Daar gaat het om Suus. Je overgeven aan de omstandigheden. Dan komt het avontuur je vanzelf tegemoet. En daarom heb ik alles alvast voor jullie geregeld. Ik schep de voorwaarden en jullie geven je daaraan over.’ 

Gebiologeerd staart Suus naar de man achter het houten twintigerjaren bureau. Ze voelt een vage opwinding in zich opkomen. ‘Daar gaat het om Suus,’ fluistert ze zacht voor zich heen, ‘jezelf overgeven.’

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 185
(Gemiddelde waardering 0 met waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Top 10: Hoogste beoordeelding in deze rubriek

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor schrijfactiviteiten met een hoge waardering van bezoekers.

Kortsluiting

okt 26, 2019 Schrijfopdracht Connie van Vuuren

DOOR WINTERMAGIE BEVANGEN

okt 30, 2019 Poëzie Rebelle van Reymerswael, schrijfgek

Michelles première

nov 18, 2019 Kort verhaal Antoinette Jarig

Het pluizenvisioen

nov 05, 2019 Column Reinder Veelinx

Meer schrijfactiviteiten