Feuilleton

Feuilleton

Een feuilleton is een verhaal dat uit meerdere delen en afleveringen bestaat en over een langere tijd wordt uitgezonden of gepubliceerd.

Met een feuilleton verschijnt een groot verhaal in meerdere delen. Elke keer moeten mensen na het lezen of beluisteren van een stuk een tijd wachten op het vervolg. Door het gebruik van zogenoemde cliffhangers wordt het wachten een stuk spannender. Anders dan bij een boek of film kan men niet meteen verder kijken of lezen en moet er in spanning worden gewacht op het vervolg. Oorspronkelijk waren feuilletons de losse blaadjes als bijlage van een blad en later werden het vaste rubrieken over recensies, wetenschappelijk of culturele nieuwtjes en andere zaken. Inmiddels gaat een feuilleton vooral om romans, novellen en verhalen, ofwel fictie.

 Toevoegen van een nieuwe feuilleton is niet meer mogelijk.

Blog

Het Avontuur zit in jezelf I - 2 Ecuador

Een reisverhaal langs de afgrond van de liefde in vier delen 
Deel I - Paradijs Avonturen Reizen

2. Ecuador

Een hele goedemorgen mevrouw Zwartjes! Antas hier, van Paradijs Avonturen Reizen. Ik kom u een beetje bijpraten. Nee, niks bijzonders hoor. Dat doen wij van Paradijs Avonturen altijd. Geen louche verkooppraatjes, maar informeren en communiceren. Daar hebt u behoefte aan. Hoe gaat het met u? De reisgids al doorgenomen. Nou, u hebt er zin in. Fijn om te horen. Daar doen we het tenslotte voor. Ik zeg altijd: een tevreden klant houdt Paradijs in stand. 
Ja, met mij ook goed. Uitstekend zelfs. Zeg, en uw man? De laatste loodjes zeker? En dan het avontuur tegemoet. Dat zou ik zelf ook wel willen. Maar helaas. Werken, werken en nog eens werken in het zweet des aanschijns. Paradise lost, maar wij brengen u er weer naar toe. Ha ha ha. Wat een weertje hè. Is het bij u ook zo donker? Maar weet u, mevrouw Zwartjes, ik zeg altijd maar, na regen komt… 
Wat zegt U? Suus? Ik ben helemaal beduus. Oké. Laat u, ik bedoel, laat jij, dat mijnheer er dan ook maar van af. 

Het wordt dus Ecuador. Uitstekende keuze. Prachtig land Suus. Een ware Hof van Eden: de Andes, de Amazone, het regenwoud, Galapagos voor de deur. Het kan niet op. Die Darwin wist ook wel waar Abraham de species vandaan haalde. Maar hij had wel gelijk met zijn survival of the fittest. Als je de natuur zijn gang laat gaan, is onze aardkloot in de kortste keren overwoekerd. Al die modieuze milieupraatjes over onze natuur. Onze natuur heeft twee gezichten. Je zult maar aan de voet van de Cotopaxi wonen als het milieu in vuur en vlammen omhoogkomt. Dan piep je wel anders. En dan heb ik het nog niet eens over de ...
Momentje Suus. Buitenlandse Zaken aan de lijn. Ik bel je zo terug. 
... 
‘Daar ben ik weer. Waar was ik gebleven? O ja, dan heb ik het nog niet eens over de indiaantjes. Het is altijd afwachten met die indiaantjes. Nu willen ze weer meer oliegeld zien. En dan dat militaire geschutter van Correa en Morales over die FARC-rebellen. Populisten zijn het. Een linkse dictatuur is geen haar beter dan een rechtse. Zogenaamd voor het volk. Mag ik een teiltje? Nu gaat Correa in Ecuador weer de belasting verhogen en die lieve mensen hebben het toch al niet zo breed. Kunnen nauwelijks hun eten en brandstof betalen. Komt je dat bekend voor? Ja, maar daar protesteren ze tenminste. Geen wonder dat iedereen daar corrupt is. Je bent als toerist je leven niet zeker. Die brave afritsbroeken met hun aangeharkte tuintjes thuis, denken dat ze Ecuador gezien hebben omdat Paradijs ze in een comfortabele bus door de gevaren loodst. Buitenlandse zaken zegt het ook net: instabiele toestand. Weer overal relletjes en stakinkjes. “Niet doen Antas,” zeiden ze, “Nederlanders beseffen niet half hoe goed ze het in Europa hebben.”  

Wat is dat nou Suus? Geen zin meer in Ecuador? Heb ik je weg ge… Je blijft toch liever een beetje dichter bij huis? Oh. Nou, ja, dat kan. Wat wil je dan? Dat weet je niet zo gauw. Nee, maak je geen zorgen. Daar ben ik voor. Wij van Paradijs Avonturen vinden àltijd de perfecte oplossing. Je wilt in ieder geval geheel verzorgd. En zon. Maar geen kanaries en costaatjes. Nee, niet zo van strand en barretjes. Begrijp ik. Een beetje stijl mag ook wel. En voor Kornelis moet er iets te beleven zijn. Ja, geef hem eens ongelijk. Een boek lezen of uit eten gaan, kun je ook thuis doen. Daar hoef je niet voor op reis. Behalve de zon dan, want hier lijkt het wel de zondvloed. Je zou willen dat Noach nog in de buurt was. Want wat een weer weer vandaag hè? Je komt met je goede goed gewoon niet van de weg weg, ha ha ha.

Nee hoor. Je bent me helemaal niet tot last. We maken gewoon een nieuwe afspraak. Kijken we samen naar een zonnig alternatief. Morgen? Even kijken. Tien uur? Dat is goed. Nog even een vraagje: hou je van bloemen en fruit? Ben je dol op. Nee, nergens om, zo maar. Tot morgen dan. Dag Suus.’

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 234
(Gemiddelde waardering 0 met waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Top 10: Hoogste beoordeelding in deze rubriek

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor schrijfactiviteiten met een hoge waardering van bezoekers.

DOOR WINTERMAGIE BEVANGEN

okt 30, 2019 Poëzie Rebelle van Reymerswael, schrijfgek

Kortsluiting

okt 26, 2019 Schrijfopdracht Connie van Vuuren

Michelles première

nov 18, 2019 Kort verhaal Antoinette Jarig

Het pluizenvisioen

nov 05, 2019 Column Reinder Veelinx

Meer schrijfactiviteiten