Feuilleton

Feuilleton

Een feuilleton is een verhaal dat uit meerdere delen en afleveringen bestaat en over een langere tijd wordt uitgezonden of gepubliceerd.

Met een feuilleton verschijnt een groot verhaal in meerdere delen. Elke keer moeten mensen na het lezen of beluisteren van een stuk een tijd wachten op het vervolg. Door het gebruik van zogenoemde cliffhangers wordt het wachten een stuk spannender. Anders dan bij een boek of film kan men niet meteen verder kijken of lezen en moet er in spanning worden gewacht op het vervolg. Oorspronkelijk waren feuilletons de losse blaadjes als bijlage van een blad en later werden het vaste rubrieken over recensies, wetenschappelijk of culturele nieuwtjes en andere zaken. Inmiddels gaat een feuilleton vooral om romans, novellen en verhalen, ofwel fictie.

 Toevoegen van een nieuwe feuilleton is niet meer mogelijk.

Blog

Gerechtigheid deel twee

De SUV remde af en draaide de oprit op. In de tuin stond nog het bord van de makelaar met het verkocht bordje erop.

'Dat kan nu wel weg,'zei de man achter het stuur. Hij draaide zich halfom en keek naar de twee achterin. Kevin keek op van zijn videogame en ik haalde berustend mijn schouder op.'Je weet het, pap. Als het aan mij had gelegen, dan...'

De vrouw naast Arthur keek mij in het binnenspiegeltje strak aan.

'We hebben het er eindeloos over gehad, Amy,' onderbrak ze mij op geërgerde toon.

' Het is niet anders. Je vader en ik hebben hier een goede baan gekregen, en op school maak je zo weer nieuwe vrienden.'

Kevin gooide de deur open en keek om zich heen. De straat oogde rustig en smetteloos. hier en daar stond een auto geparkeerd. Een hoop huizen waren gebouwd in koloniale stijl met grote veranda's. Voor zover hij kon zien waren alle ramen geblindeerd.

Ik stond naast hem.' God mag weten wat er allemaal achter die ramen gebeurt.'

Kevin schudde ongelovig zijn hoofd.' Waar ben jij met je gedachten,zus We zitten hier in een van de betere wijken.'

Arthur en Karin waren al naar binnen en de deur stond wijd open. Kribbig liep ik ook naar binnen en vond mijn ouders gearmd in de keuken. Arthur kuste Karin op de mond.

' Doen jullie niet zo klef,' riep ik boos.' Waar is mijn kamer.'

Arthur hield zijn blik glimlachend gericht op Karin.' Trap op, tweede deur aan je rechterhand.'

Ik draaide me om en slofte de trap op. Beneden hoorde ik Karin giechelen.

Geërgerd sloeg ik mijn handen voor mijn oren en opende de tweede deur.

Een smalle glimlach krulde mijn lippen.' Niet slecht.'

In de grote kamer die in frisse kleuren was geverfd zag ik een inloopkast en een grote boxspring. Tegen de muur stond een kaptafel en wat meubilair zoals een bureau en een lekkere leunstoel.

Ik liep naar de boxspring en liet me er ruggelings op vallen, veerde omhoog en dat deed ik een paar keer tot het ging vervelen. Neuriënd liep ik naar het raam en schoof de vitrage iets opzij. De achtertuin zag er verwaarloosd uit en werd omheind door een schutting die hier en daar wat scheuren vertoonde. Een tuinhuisje wat op instorten leek te staan. Net toen ik de vitrage weer losliet zag ik iemand staan.

Ik fronste en drukte mijn neus tegen het raam. Schoof de vitrage weer opzij. Naast het tuinhuisje stond een meisje die mij recht aankeek. Ze droeg een eenvoudige spijkerbroek en een ruimvallend wit hemd. Lang zwart haar dat in een staart op haar rug hing. Ze keek me aan met haar intens blauwe ogen. Met trillende vingers liet ik de vitrage zakken en bleef even staan. Ze stond nog steeds onbeweeglijk omhoog te kijken. Ik draaide me om en rende de trap af, door de gang naar buiten toe, de tuin in.

Mijn hart klopte in mijn keel en ik voelde steken in mijn zij toen ik de achtertuin bereikte. Er was niemand te zien. Ik boog me voorover, legde de handen op mijn knieën en haalde diep adem. Langzaam liep ik naar het eind van de tuin en keerde me om. Ik was door de enigste deur die er was de tuin in gekomen. Ik liep langs de schutting en liet langzaam een vinger over het ruwe hout heen glijden. Ik keek er langs omhoog en kwam al snel tot de conclusie dat daar niemand overheen kon klimmen.

De wolken braken open en de warme zon streelde mijn gezicht. Een paar merels vlogen achter elkaar de tuin door en streken neer op de schutting.

Ik was gelijk omlaag gerend en het meisje stond naast het tuinhuisje. Als ze heel snel was geweest, had ze voor mij de tuin uit moeten komen. Maar dan had ik haar zeker op straat moeten zien.

' Hoe vind je je kamer,' vroeg Arthur. Hij hing uit het keukenraam en keek me lachend aan. 'Niet slecht, he.'

' Er was een meisje in de tuin.'

Arthur trok één wenkbrauw op wat hem een grappig gezicht gaf.

' Een buurmeisje misschien.'

Ik besloot het er verder bij te laten en klom op de vensterbank, zwaaide mijn benen naar binnen en sprong er vanaf.

'Dat doen we maar een keer, dame.'lachte Arthur. Hij nam me even tegen zich aan en drukte voorzichtig een kus op mijn neus. 'We gaan proberen hier ook gelukkig te worden, lieverd. Wil je ons een plezier doen en het ook proberen.'

Ik zuchtte diep en worstelde me uit zijn omhelzing.

' Ik zal mijn best doen, pap.'

Ik liep de keuken uit en toen ik op de trap was hoorde ik hem roepen.

'Meer vraag ik niet van je.'

 

 

 

 

Ik stond met de handen in mijn zij naast een stel andere meiden in de sporthal voor

een volley bal wedstrijd, ik was ingedeeld bij het blauwe team. Thuis in Colorado was ik spelverdeler geweest maar nu hield ik me even op de achtergrond. Ik keek naar de banken die vol zaten met studenten die een tussen uur hadden en ouders die kennelijk niets anders hadden te doen.

Een van de grotere meisjes, ik dacht dat ze Lydia heette kwam met de bal op me af lopen. Ze glimlachte en stuiterde de bal naar me toe.

' Wil jij beginnen met serveren.'

Ik knikte kort en liep met de bal onder mijn arm naar de achterlijn. Ik veegde mijn handen af aan mijn dijen , stelde me op en keek geconcentreerd voor me uit. De scheids gooide een muntje, floot kort en stak zijn hand naar het blauwe team.

Ik haalde diep adem, balde mijn vuist en gooide de bal omhoog. In een vloeiende beweging raakte ik met de buitenkant van mijn vuist de bal die hard over het net heen ging. Team rood had de harde service niet verwacht en onaangeroerd raakte de bal de grond. De fans braken de sporthal af en de scheids blies op zijn fluit.

'1.0 voor team blauw.'

Iedereen stortte zich op mij en gaf schouderklopjes en klappen op mijn rug,

De scheids floot weer en Tina gaf service. Dit keer was de tegenstander beter voorbereid en smashte de bal over het net, maar Lydia ving hem op en smashte

hem door naar het meisje naast haar die de bal hard over het net sloeg.

' Weer een punt voor team blauw!!'

Ik lachte voluit en genoot van het spel. Het zweet stond op mijn bovenlip en de haren plakten op mijn voorhoofd. Team rood had service en smashte de bal hard en nauwkeurig vlak voor mijn voeten. Razendsnel ving ik de bal op en speelde die door naar voren. Het publiek kreeg in de gaten dat team rood genadeloos werd

afgemaakt en stond op de banken.

Veertig minuten later stond het 2.2 en in de zaal werd het muisstil. De spanning was te snijden.

'Time out voor team blauw.' riep coach Johnson.

We kwamen bij elkaar voor overleg. Het talent van mij was bij Johnson niet onopgemerkt gebleven.

'Amy,' snauwde Johnson .' Jij bent nu spelverdeler en Lydia, jij wordt Libero. Jullie voeren een drie meter aanval uit. Jullie kunnen het,meiden. Geef alles wat je hebt. Nog vijftien punten, jullie hebben team rood in je zak zitten.'

Iedereen klopte elkaar op de schouder en gingen op hun positie staan. De scheidsrechter keek om zich heen en floot...

 

Een kwartier later was de stand 14. 14 en de service ging naar team blauw. Iedereen stond op de banken en brulde 'Team Blauw'. Mensen van buiten die werden aangetrokken door het spektakel stonden aan de zijkant. De zaal stond helemaal volgepakt. De grote klok aan de muur tikte de seconden weg

Ik veegde het zweet van mijn voorhoofd en nam positie in bij het net. Mijn focus was gericht op de bal. Lydia had service en knalde de bal keihard over het net. Team rood vormde een blok en tikte de bal omhoog om een smash te kunnen geven.

De bal kwam boven het net en in een fractie van een seconde sprong ik op met alle kracht die ik in me had en smashte de bal meedogenloos hard over het net heen. In de doodse stilte was duidelijk te horen dat de bal hard op de grond kwam en door stuiterde tot achter de drie meter lijn. Het fluitje klonk en doorbrak de stilte.

Het dak ging eraf in de sporthal en ik werd op de schouders genomen. Iedereen schreeuwde door elkaar heen.'Amy, Amy,' scandeerde de toeschouwers.

Lydia was ook op de schouders genomen en we grijnsden breed naar elkaar. Misschien was het toch niet zo'n gek idee geweest om hierheen te verhuizen, dacht ik..

 

Ik draaide de kranen dicht van de douche en ging me af drogen. Met de handdoek om me heen gewikkeld liep ik naar mijn kastje toen ik op een houten bankje tussen Eline en Mary het meisje uit de tuin zag zitten. De meiden waren bezig zich aan te kleden en kletsten en lachten met elkaar. Ze namen totaal geen notie van haar.

' Je moet me helpen.'

Ik bleef stokstijf staan en er liep een koude rilling over mijn rug. Ik wilde gillen maar mijn stem weigerde dienst. Haar intens blauwe ogen keken dwars door me heen.

' Je moet me helpen.'

De toon van de stem was dringend. Ik kon me niet bewegen en begon onbedaarlijk te trillen. Mijn benen leken wel van rubber en gleden onder mij weg. Ik was gevallen als Lydia me niet had opgevangen.

'Amy, gaat het met je?'

Haar gezicht zweefde boven mij en haar stem leek van heel ver weg te komen. 'Wacht, ik pak water voor je.'

Binnen een minuut was ze terug met een plastic bekertje koud water. Ik pakte het met twee handen beet, mijn tanden klapperden tegen de rand aan..

' Er zat daar een meisje,'stotterde ik.' Op het bankje.'

Verbaasd keek Lydia om zich heen en sloeg een arm om me heen.' Hier zit verder niemand, alleen ons eigen team. Ik denk dat het je verbeelding is.'

Ik sloot mijn ogen en verborg mijn hoofd tussen mijn handen. Was ik aan het hallucineren...?

Haar stem klonk glashelder in mijn hoofd. Waar moest ik haar mee helpen...?

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 52
(Gemiddelde waardering 0 met waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Hoogste beoordeelding:

Top 10 : Meest gelezen

Schrijfactiviteiten